Теми статей
Обрати теми

Отримувачі агродотації та їх пов’язані особи

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ МФУ від 17.08.2020 р. № 505

висновок документа

Щоб бути отримувачем агродотації, потрібно інформувати фіскалів про пов’язаних осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами цієї дотації

Сільгосптоваровиробники починаючи з 2017 року мають змогу при постачанні своєї сільгосппродукції отримати дотацію. Водночас останні декілька років ця дотація не надається.

Але аграрії все одно не покидають лави отримувачів цієї дотації. Дехто чекає, що кошти на її виплату з’являться. Інші мають тільки корисливі цілі, а саме користуються правом подати антиблокувальну таблицю, дані з якої в автоматичному режимі потраплять до системи моніторингу податкових накладних.

І хоча дотацію не платять аграріям уже доволі давно, законодавці (наче того й не помічають) все продовжують удосконалювати правила її надання. Так, на початку 2020 року вони внесли зміни до п. 161.6 ст. 161 Закону України від 24.06.2004 р. № 1877-IV і встановили, що особа, яка претендує на отримання агродотації, зобов’язана повідомити податкову про всіх пов’язаних з нею осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами агродотації, а також про зміни щодо таких пов’язаних осіб.

Навіщо вводити таку вимогу, коли дотацію ніхто не платить, не зрозуміло. Але вимога існує. Тому, щоб аграрій міг її виконати, Мінфін наказом, який коментується, оновив форму Заяви про внесення сільгосптоваровиробника до Реєстру отримувачів дотації (ф. № 1-РОБД).

По суті, в ній тільки одне нововведення — це поява п. 8, в якому вказують дані щодо пов’язаних осіб, а саме зазначається інформація про кількість таких осіб та їх ідентифікаційні дані. Крім того, аграрій має визначити критерій пов’язаності. Для цього на допомогу прийде новий додаток 2 до заяви.

При цьому, як видно із форми заяви, дані про пов’язаних осіб вказують у випадку подання заяви для потрапляння до Реєстру отримувачів агродотації, а потім кожного разу, коли змінюється інформація про пов’язаних осіб.

Тому у вже активних отримувачів агродотації виникає запитання: чи слід їм після оновлення форми Заяви подавати дані про пов’язаних осіб?

На наш погляд, цього робити одразу, коли почули про оновлення форми, не слід. Відповідно до правил заповнення заяви така заява з позначкою «Зміни щодо пов’язаних осіб» заповнюється та подається виключно в електронній формі протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли відбулася зміна даних щодо пов’язаних із аграрієм осіб, які внесені до Реєстру.

Як бачимо, вимоги про те, щоб діючі отримувачі агродотації інформували фіскалів про своїх пов’язаних осіб, якщо з дати затвердження Заяви інформація про таких осіб не змінювалася, нема. А от тільки вона зміниться, то виходить, що подати таку заяву з інформацією про всіх пов’язаних осіб доведеться.

А що буде, якщо не виконати цю вимогу і своєчасно або взагалі не подати заяву з оновленою інформацією про пов’язаних осіб? Та, по суті, нічого не відбудеться. Найстрашніше, що могло б статися з отримувачем агродотації, так це його могли виключити з Реєстру отримувачів. Але, як випливає із п. 161.2 ст. 161 вищезгаданого Закону, такої підстави для виключення з Реєстру, як неінформування фіскалів про пов’язаних осіб, не існує. Тому діючі отримувачі агродотації можуть спати спокійно.

Та навіть новачкам, які хочуть бути отримувачами агродотації, нічого не загрожує, якщо вони не вкажуть дані про пов’язаних осіб у реєстраційній заяві. Серед причин відмови немає відмови через неінформування про пов’язаних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі