10.09.2020

Переведення працівника в трудовій книжці

Здійснюючи переведення на іншу роботу працівника на цьому ж підприємстві, не можна не поставити запитання: а чи повинно це супроводжуватися відповідними записами до трудової книжки такого співробітника? І якщо так, то як їх правильно внести? Про це якраз і поговоримо далі.

Чинне законодавство передбачає декілька можливих варіантів переведення* працівника на тому ж підприємстві:

* Зверніть увагу: у разі переміщення працівника на тому самому підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором, запис до трудової книжки не вноситься.

1) переведення на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві (ч. 1 ст. 32 КЗпП);

2) тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором (ст. 33 КЗпП);

3) тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою (ст. 34 КЗпП);

4) переведення на легшу роботу (ст. 170 КЗпП);

5) переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (ст. 178 КЗпП).

Але поспішаємо вас заспокоїти: вносити записи до трудової книжки доведеться далеко не в усіх зазначених випадках. Так, п. 2.2 Інструкції № 58 наказує подбати про таке внесення тільки в разі переведення працівника на іншу постійну роботу. Це стосується, зокрема, й переведення на легшу роботу на постійній основі. В усіх же інших випадках такий запис не здійснюється.

Переведення на іншу постійну роботу може ініціювати як роботодавець, так і сам працівник.

Детально про документування переведення працівника всередині підприємства див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2020, № 49, с. 48.

Що ж до запису до «трудової», то його при переведенні працівника на тому ж підприємстві на іншу постійну роботу/посаду заносять у такому ж порядку, як і при прийнятті на роботу, але без зазначення найменування підприємства. Наочно покажемо на прикладі.