№73

Податки & бухоблік, вересень, 2020/№ 73 Інші номери журналу ›
  • Електронна трудова книжка Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий проєкт Закону № 3623 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Так-так! Саме цей законопроєкт у разі його прийняття та підписання Президентом дасть старт переходу на електронні трудові книжки. Тож паперові «трудові» на смітник? Ой, не поспішайте з висновками. Якби все було так швидко, то не було б цього тематичного номера.
  • Трудова книжка: ази оформлення Трудова книжка — це основний документ про трудову діяльність працівника. Так говорить ст. 48 КЗпП. Сперечатися з головним «трудовим» нормативно-правовим актом ми не будемо, оскільки роль трудової книжки в житті трудящих дійсно вагома. А отже, правильне оформлення цього документа вкрай важливе. Головні вимоги до ведення трудової книжки висвітлимо далі.
  • Оформляємо трудову книжку, вкладиш і дублікат Як і обіцяли в попередній статті, розберемося з деталями оформлення трудової книжки. А також поговоримо, в яких випадках і яким чином оформляють вкладиш до трудової книжки та її дублікат. Поїхали!
  • Вносимо запис про прийняття на роботу Насамперед розглянемо порядок внесення до трудової книжки запису про прийняття фізособи на роботу. Адже саме з прийняття на роботу починається трудовий шлях працівника в того чи іншого роботодавця. Але спочатку декілька слів про «доприймальні» записи.
  • Переведення працівника в трудовій книжці Здійснюючи переведення на іншу роботу працівника на цьому ж підприємстві, не можна не поставити запитання: а чи повинно це супроводжуватися відповідними записами до трудової книжки такого співробітника? І якщо так, то як їх правильно внести? Про це якраз і поговоримо далі.
  • Заохочення та винагороди у «трудовій» Ініціативні, креативні й активні працівники, які показують високі результати праці, — на вагу золота. Тому щоб їх не втратити і, більше того, простимулювати на подальші звершення, важливо нагородити співробітників, які «виділилися», за їх досягнення. Наприклад, грамотою або премією. Поглянемо ж, як такі заохочення і винагороди «проілюструвати» в трудовій книжці.
  • «Не називай мене більше так»: зміна імені в трудовій книжці Ваш працівник змінив своє прізвище, ім’я чи по батькові? Ну що ж, це звичайна річ. Щоправда, тепер вам належить унести відповідні зміни до кадрової документації підприємства, зокрема до трудової книжки працівника. Звісно, це зайвий клопіт. Але повірте, здійснити таке коригування досить просто. Переконайтеся в цьому самі!
  • Право на помилку: виправляємо неправильні або неточні записи в трудовій книжці Східна мудрість свідчить: «Якщо в тебе є можливість виправити наслідки своєї помилки, то ти не помилився». Що ж, нам такий висновок подобається. І щоб не дати вам приводу коли-небудь відчути, що ви помилилися при внесенні записів до трудової книжки, розповімо далі, як виправити неправильні або неточні записи в «трудовій».
  • Нагородили переведенням, або Запис не в тому розділі Розділ «Відомості про роботу» трудової книжки заповнено й роботодавець «на автоматі» вніс запис про переведення працівника не як належить — не до вкладиша до трудової книжки, а до передбаченого для інших цілей розділу «Відомості про нагородження». Чи можна якось виправити таку ситуацію? Не лише можна, але й потрібно. А ось як це зробити, ми з вами зараз і поговоримо.
  • «Пливи, рибо, пливи»: вносимо до трудової книжки запис про звільнення Рано чи пізно настає момент, коли з працівником з тих чи інших причин доводиться попрощатися. Але відправити його в добру путь із порожніми руками не можна: потрібно видати йому його трудову книжку (якщо співробітник працював на підприємстві за основним місцем роботи). А спершу — внести до цього важливого документа відповідний «звільнювальний» запис. Про те, як правильно це зробити, — наша подальша розповідь.
  • І знову здрастуйте! Або Працівника поновили на роботі Підприємство звільнило працівника. Проте він вважає, що звільнений незаконно. За захистом своїх прав звернувся до суду. Суд виніс рішення на користь працівника. Його поновили на роботі на колишній посаді. А як же бути із записом про звільнення в трудовій книжці? Розбираємося!
  • Облік трудових книжок на підприємстві Важливою складовою «відносин» роботодавця з трудовими книжками працівників є належний облік таких документів. Як він ведеться? Хто його веде? Де зберігаються трудові книжки працівників? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Якщо сумісник хоче запис Незважаючи на невтішні дані про зниження кількості робочих місць у нашій країні, громадян, які прагнуть підробити за сумісництвом, у тому числі й у інших роботодавців, стає все більше. Інколи така друга або навіть третя робота просто допомагає громадянину реалізувати свої творчі здібності. Працівник прийнятий на роботу за сумісництвом, та дуже хоче, щоб запис про таку роботу був унесений до трудової книжки. Чи можливо це? Так. Але тут є нюанси. Про них зараз і поговоримо.
  • Змінюємо назву посади Працівниця звернулася з проханням змінити назву її посади аудитор на аудиторка. Яким чином це оформити та відобразити у трудовій книжці?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі