Теми статей
Обрати теми

Приватбанк і платежі на бізнес-рахунки

Павленко Олексій, податковий експерт
Посилаючись на виконання вимог фінансово-моніторингових нормативів (Закону № 361* та постанови Правління НБУ від 16.05.2020 р. № 65), Приватбанк роз’яснив правила перерахування коштів на бізнес-картки (картки «Ключ до рахунку» та корпоративні картки) і поточні рахунки. Що це за правила?

* Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Із Привату. Тепер при створенні платежів через «Приват24 для бізнесу» або термінали самообслуговування ПриватБанку для перерахування коштів на бізнес-картки на будь-яку суму платнику недостатньо буде заповнити номер картки. Адже система переадресує на форму платіжки, де платник повинен буде заповнити всі обов’язкові реквізити одержувача, зокрема IBAN-номер його рахунку, та інші.

До Привату. Тобто при перерахуванні платежів через «Приват24» та термінали ПриватБанку на будь-які суми і на будь-які рахунки госпсуб’єктів (як на карт-рахунки, так і прямо на поточні) будьте готові заповнити у відповідній формі усі необхідні реквізити одержувача, у тому числі IBAN-номер його рахунку (майте при собі для цього усі необхідні дані).

Окрім того, ПриватБанк попередив, що при створенні платежів з інших банків для перерахування на бізнес-картки клієнтів ПриватБанку на суму понад 30 тис. грн на місяць (!) ПриватБанк не зможе прийняти такий платіж із рекомендацією — використовувати для поповнення саме IBAN-номери поточних рахунків клієнтів ПриватБанку. Оскільки при їх поповненні обов’язковим є зазначення реквізитів платника, передбачених законодавством про фінансовий моніторинг. Наприкінці додано, що всі бізнес-клієнти ПриватБанку можуть приймати оплату від клієнтів ПриватБанку і будь-яких інших банків — безпосередньо на поточні рахунки без будь-яких обмежень.

Звідки ж взялося це 30-тисячне обмеження? Можливо, воно випливає з ч. 3 ст. 11 (див. також ч. 3 ст. 14) Закону № 361, де вимоги належної перевірки поширені на здійснення переказів (у тому числі міжнародних) без відкриття рахунку на суму, що дорівнює чи перевищує 30 тис. грн, або еквівалентну суму в іноземній валюті? Механізм такої перевірки викладено в п. 36 Порядку ідентифікації, верифікації клієнта (представника клієнта), який є додатком 2 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління НБУ від 16.05.2020 р. № 65.

Але ж у цих нормах мова йде про одну транзакцію, яка дорівнює чи перевищує цю суму. А ПриватБанк пише про поповнення бізнес-карток на суму понад 30 тис. грн на місяць! Тобто фактично встановлює для моніторингових цілей місячний ліміт.

Такі новації додадуть чимало клопоту та витрат бухгалтерського (та іншого) часу. Доведеться звикати до занесення в платіжку (окрім лише номера відповідної бізнес-картки) цих IBAN-реквізитів поточного рахунку довжиною у 29 символів, до яких входять іще й літери, котрі не надто зручно швидко набирати на різних клавіатурах (у тому числі платіжних терміналів). Але що тут поробиш?..

Тому не дивуйтесь, якщо вам повернеться платіж, направлений на бізнес-картку клієнта ПриватБанку, особливо якщо ви з початку місяця платежами на таку картку вже загалом перевищили 30 тис. грн…

Наприкінці окремо зазначимо, що ці «покращення» стосуються тільки перерахувань на рахунки суб’єктів підприємництва і не поширюються на транзакції коштів на карт-рахунки звичайних фізичних осіб!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі