Теми статей
Обрати теми

Переходимо з групи в групу: як бути з доходом, що запізнився

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП на групі 3 єдиного податку (ЄП) в IV кварталі 2020 року надав послуги юрособі. З 01.01.2021 р. перейшов до групи 2 ЄП та у квітні 2021 року отримав гроші за надані раніше послуги. Як відобразити отриманий дохід і за якою ставкою ЄП його оподатковувати? (м. Полтава)

Одразу скажемо: фіскали із цього приводу свою позицію сформували. Якщо послуги надані під час перебування в групі 3 ЄП, а фактично гроші отримані вже після переходу в групи 1, 2, можна включити такий дохід у декларацію за останній період перебування у старшій групі. Якщо ж цього зробити не встигли, то слід подати уточнюючий розрахунок до періоду, в якому ви були у старшій групі.

Аргументація такої позиції полягає в тому, що запізнілий дохід може бути отриманий від видів діяльності, дозволених для старшої групи, але заборонених для молодшої (107.01.07 БЗ, з 01.01.2021 р. переведена до складу недіючих, що, вважаємо, не змінило позицію фіскалів).

У загальному випадку призначення уточнюючої декларації — це виправлення помилки. Але в цій ситуації ніякої помилки немає. Мабуть, тому фіскали у своїй консультації про виправний п. 50.1 ПКУ навіть не згадують.

Проте форма єдиноподаткової звітності не передбачає механізму відображення перехідних операцій, здійснених і оплачених на різних групах ЄП.

Крім того, в молодших групах ЄП, дійсно, більш обмежене коло дозволених видів діяльності, і не виключено, що грошові кошти у квітні 2021 року надійдуть саме від забороненої на групі 2 ЄП діяльності. Адже ця діяльність належить до IV кварталу 2020 року, а отже, й оподаткована має бути за правилами, які діяли на момент її здійснення.

Коротше кажучи, в цій ситуації немає іншого виходу, окрім як дотримуватися рекомендацій фіскалів і подати уточнюючу єдиноподаткову декларацію за 2020 рік.

Тобто оскільки граничний строк подання декларації за 2020 рік сплив, то в періоді отримання грошових коштів (у квітні 2021 року), зароблених у 2020 році, необхідно заповнити і подати декларацію з позначкою «Уточнююча». Причому за формою, що діє на момент її подання (п. 50.1 ПКУ). Зверніть увагу: наразі діє нова форма єдиноподаткової декларації в редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752.

Оскільки за фактом ніякої недоплати не було і подання уточненки пов’язане з перехідними операціями, а не з виправленням помилки, вважаємо, про самоштраф не повинно бути й мови*. Тим паче, що фіскали про це теж не говорять. Щоправда, сплатити суму донарахованого ЄП за уточнюючою декларацією краще все-таки до її подання.

* А в період з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно) закінчення карантину взагалі діє мораторій на податкові штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Бажано у спецполі уточненки дати пояснення (за п. 46.4 ПКУ) про причину її подання і ненарахування самоштрафу. Хоча в період карантину від самоштрафу рятує п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Наостанок зазначимо: у зворотній ситуації, коли ФОП з молодшої групи ЄП переходить до групи 3, фіскали пропонують відображати такі доходи в поточній декларації в періоді фактичного отримання грошових коштів у розділі, призначеному для доходів групи 3 (див. ту ж саму консультацію у БЗ). Відповідно такі доходи оподатковуватимуться за ставкою 5 або 3 %, встановленою для третьої групи ЄП. Обґрунтування — види діяльності, дозволені для груп 1 або 2 ЄП, не суперечать умовам перебування на групі 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі