Теми статей
Обрати теми

Преференція аграріям — Таблиця автоматом

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наше підприємство є сільськогосподарським товаровиробником. Чи врахують нам Таблицю даних платника ПДВ в автоматичному режимі? Що для цього потрібно зробити? (м. Валки)

Претенденти на автомат. Автоматично (без розгляду комісією регіонального рівня) Таблицю даних платника ПДВ приймуть лише в тих аграріїв, які одночасно дотримуються трьох умов (п. 18 Порядку № 1165):

1) внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (і в яких нерозлучним супутником декларації з ПДВ у такому разі є додаток ДС8) та/або на 31.12.2016 р. застосовували спеціальний режим із ПДВ відповідно до ст. 209 ПКУ, що була чинною тоді;

2) мають власні (право власності/користування) та/або орендовані земельні ділянки загальною площею не менш як 200 гектарів (включно) станом на 1 січня, задекларовані до 20 лютого поточного року;

3) зазначили в поданій Таблиці даних коди УКТ ЗЕД про постачання (виготовлення) товарів груп 01, 03, 04, 07, 08, 10, 12.

Уписалися в ці три умови? Тоді податківці повинні врахувати Таблицю в автоматичному режимі. Але це в теорії. На практиці фіскали вимагають від аграріїв подавати Таблицю не одну, а з поясненнями. Хоча насправді про пояснення для автоматників у Порядку № 1165 нічого не сказано.

Дії аграріїв. Для об’єктивного прийняття рішення місцеві податківці радять сільгосптоваровиробникам (причому всім без винятку) здійснити два кроки (див. poltava.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/440195.html, vl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/437343.html).

По-перше, перед тим як відправити Таблицю, слід подати фіскалам докази наявності в сільгосптоваровиробника всіх необхідних ресурсів для здійснення госпдіяльності, а саме:

— вжити заходів щодо оформлення (у разі їх відсутності або неповного оформлення) правовстановлюючих документів на земельні ділянки та договорів оренди земельних ділянок із подальшим відображенням таких земель у податковій звітності;

— забезпечити повне оформлення трудових відносин із найманими працівниками та надати податківцям повідомлення про прийняття працівників на роботу;

— повідомити повну інформацію про наявність об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, за формою № 20-ОПП: власних або орендованих основних засобів, транспорту, сільськогосподарської техніки, офісних, виробничих, складських приміщень, земельних ділянок тощо.

По-друге, подати в електронному вигляді Таблицю даних платника ПДВ за формою J(F)1312303. А як додаток до Таблиці (код документа J(F)1360102) надати детальне пояснення напрямів господарської діяльності з посиланням на податкову та іншу звітність.

Крім того, як додатки до Таблиці необхідно надати копії статистичної звітності про сільськогосподарську діяльність, зокрема:

— Звіту про посівні площі сільськогосподарських культур (форма № 4-сг (річна));

— Звіту про збирання врожаю сільгоспкультур (форма № 37-сг — станом на останню звітну дату подання такого Звіту);

— Звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма № 24-сг (місячна, річна));

— Звіту про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду (форма № 29-сг (річна)).

За запевненнями фіскалів, якщо аграрій виконає всі ці вимоги, то Таблицю даних платника ПДВ у нього приймуть в автоматичному режимі. Відповідно він зможе уникнути блокування ПН/РК на постачання сільськогосподарської продукції.

Але будьте пильними! Іноді обіцянки податківців розходяться з їх реальними діями. А рятує від блокування ПН/РК, нагадаємо, тільки врахована фіскалами Таблиця.

Тетяна Войтенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі