Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація виявила алкоголь. Що далі?

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи може акцизний товар (алкоголь) оприбутковуватися, наприклад, за результатами інвентаризації? Йдеться саме про оприбуткування, не про пересортицю. Чи нема ризиків, що підприємство у такий спосіб може торгувати товаром, купленим не у суб'єкта господарювання, який має ліцензію на торгівлю спиртним? І яка відповідальність за це? (м. Херсон)

Щодо першого запитання вважаємо, що ви не можете, а повинні оприбутковувати виявлені інвентаризацією надлишки будь-яких товарів*. Нема тут винятків і для підакцизного алкоголю.

* Відповідно до п. 5 розд. ІV Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879, надлишки відносяться на збільшення даних обліку відповідних запасів та доходів.

Звісно, для цих цілей у першу чергу цікаві причини виникнення надлишків. А раптом у таких товарів інший господар?.. Гадаємо, ці причини можуть особливо зацікавити перевіряючих, якщо вони знайдуть такі факти під час перевірок.

Тому варто мати хоч якісь докази, що ці товари не є чиїмось чужим/безхазяйним майном. Особливо якщо виявлені надлишки чималі за кількістю/вартістю…

А от щодо можливості торгувати таким товаром, то ми тут не бачимо якихось проблем чи заборон. Оскільки, судячи із запитання, ви маєте відповідну ліцензію — на роздрібну торгівлю алко-напоями, і якщо виявлений товар ще має термін придатності, маркований і не є фальсифікатом, то з продажем такого «звідкілясь виниклого» алкоголю проблем бути не повинно.

Колись у п. 8 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями (були затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854) була заборона приймати для продажу і зберігання алкогольні напої від юридичних і фізичних осіб, які не мають ліцензії на виробництво, або імпорт, або оптову торгівлю алкогольними напоями. Але ця заборона була «похована» (скасована) постановою КМУ № 1026 від 23.10.2019 р.)!

Норми Закону № 481** якихось чітких обмежень щодо цього теж не містять. Зокрема, різні обмеження стосовно торгівлі алкоголем, встановлені в його ст. 153, нічого подібного для роздробу не встановлюють. Та й у визначенні у ст. 1 терміна «роздрібна торгівля» ви не знайдете якихось фраз щодо умов придбання таких товарів чи щодо конкретизації осіб, у яких роздрібним торговцем мають придбавались товари, які він реалізує. Тому у даному випадку порушення правил застосування роздрібної алкогольної ліцензії фіскали вам і за великим бажанням не «пришиють»! Та й у ст. 15 серед випадків, у яких позбавляють ліцензії (чи призупиняють її дію), ми не знайшли нічого навіть близького до вашої ситуації. Звісно, і ніяких санкцій за реалізацію алкоголю, виявленого інвентаризаціями та/або придбаного у осіб, які не мають відповідних ліцензій, ст. 17 та інші норми Закону № 481 теж не містять. Не знайшли ми обмежень/санкцій і в інших «алкогольних» нормативах.

** Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Дослідження нами норм КУпАП теж не виявило жодних санкцій за такі «порушення».

Тому можете реалізовувати виявлений алкоголь спокійно.

Але майте на увазі ще такий момент. Якщо у фіскалів виникне підозра, що ви придбали цей товар у фізичних осіб (тим паче якщо ви самі їм підкинете таку версію придбання виявлених надлишків), то фіскали можуть вам спробувати «вкрутити» ПДФО та ВЗ з вартості таких надлишків. Але якщо у них не буде реальних доказів того, що цей алкоголь ви придбавали саме у фізичних осіб, то такі спроби суто незаконні.

Тому дійте тут зважено, щоб не нарватися на неприємності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі