Теми статей
Обрати теми

Поява макулатури на підприємстві

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Утворенням на підприємстві макулатури нікого не здивуєш. Вона може виникати абсолютно в будь-якого підприємства, наприклад зі списаної літератури, документації. У торговельних підприємств макулатура з’являється при списанні паперової упаковки, у виробничих підприємств — зазвичай у вигляді відходів виробництва. Про те, як відобразити в обліку появу на підприємстві макулатури, дізнаєтеся в цій статті.

Порядок обліку макулатури, що утворилася, залежить від причин її виникнення. Наприклад:

— списання документації, літератури (офісна макулатура);

— відходи виробництва (виробнича макулатура);

— списання паперової упаковки (торговельна макулатура).

Розглянемо кожну ситуацію окремо.

Офісна макулатура

Паперові доки. З часом на будь-кому підприємстві може накопичитися папір з непотрібної бухгалтерської та іншої документації. Уся ця паперова документація зазвичай уже була використана за своїм призначенням в оподатковуваних операціях (звичайно, якщо підприємство в періоді використання цього паперу здійснювало виключно оподатковувані постачання), а її вартість вже була врахована у складі витрат підприємства.

Якщо підприємство планує відпрацьований папір здати в макулатуру, то, по суті, паперовій документації буде дано «нове життя». Підприємство визнає в обліку інший актив (з іншим кодом УКТ ЗЕД) — макулатура. А оскільки такий актив призначений для реалізації, то у балансі його обліковують за чистою вартістю реалізації з відображенням інших доходів від операційної діяльності.

Як відомо, здавання макулатури — операція, яка звільнена від оподаткування ПДВ (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). А в такому разі постає питання з нарахуванням компенсуючих ПЗ. На сьогодні це питання дискусійне — є різні позиції (детальніше див. матеріал «Випадки появи металобрухту» цього номера журналу).

Якщо ж ви папір, що накопичився, не плануєте реалізувати та/або використати у виробничому процесі, він активом не визнається. А витрати (за їх наявності) на його утилізацію потраплять в інші операційні витрати (п. 2.13 Методрекомендацій № 2).

Книги, література. Книги, література зі строком служби менше року є оборотним активом і обліковуються відповідно до НП(С)БО 9 «Запаси» у складі малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП). У такому разі при передачі в експлуатацію МШП його вартість виключається із складу активів (списується з балансу на статтю витрат, що відповідає тематиці книги) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації протягом строку їх фактичного використання (п. 23 НП(С)БО 9). Порядок обліку макулатури, отриманої з такої літератури, буде аналогічний описаному вище. Тобто макулатура буде відображена в обліку за чистою вартістю її реалізації.

У разі визнання книги необоротним активом витрати на її придбання враховуються або у складі інших основних засобів (ОЗ) (п.п. 5.1.9 НП(С)БО 7), або у складі малоцінних необоротних матеріальних активів — МНМА (п.п. 5.2.2 НП(С)БО 7).

Дорогі книги обліковують у складі ОЗ (на субрахунку 109 «Інші основні засоби»). Відповідно якщо підприємство приймає рішення, що книга не підлягає подальшому використанню за своїм первісним призначенням, то запускається процес ліквідації такого ОЗ. Виникає питання з нарахуванням ліквідаційних ПЗ згідно з п. 189.9 ПКУ. Відразу скажемо: уникнути такого нарахування ПДВ можна досить просто — треба підготувати належним чином оформлений (з усіма реквізитами первинного документа) акт на списання ОЗ (за формою ОЗ-3 або в довільній формі), що містить усю необхідну інформацію, яка дозволяє ідентифікувати здійснену операцію (див. 101.07 БЗ).

Щодо книг, які обліковуються у складі МНМА, то тут ліквідаційні ПЗ не виникають, адже МНМА не вписується в податкове визначення ОЗ (звичайно, за умови, що визначальний вартісний критерій однаковий у бухгалтерському і податковому обліку).

Макулатуру, отриману в результаті ліквідації необоротного активу, прибуткуємо на баланс за чистою вартістю реалізації (п. 2.13 Методрекомендацій № 2) з визнанням іншого доходу (п. 44 Методрекомендації № 561). До речі, є ще два «безприбуткових» способи оприбутковування таких активів (п. 34 НП(С)БО 7):

(1) зменшення на вартість активів суми витрат на ліквідацію або

(2) зменшення залишкової вартості об’єкта ОЗ, що ліквідується.

Про компенсуючі і розподільчі ПЗ при реалізації макулатури, читайте в окремих статтях цього номера журналу (див. с.16).

Розглянемо утворення макулатури з паперової документації і книг у проводках (див. табл. 1).

Таблиця 1. Обліковуємо макулатуру з паперової документації

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Оприбутковано макулатуру, отриману з непотрібної паперової документації, за чистою вартістю реалізації

209

719

200

2

Списано книгу, що обліковується у складі ОЗ, для здачі в макулатуру:

— сума зносу

13

109

8000

— прибуткуємо макулатуру за чистою вартістю реалізації шляхом зменшення залишкової вартості ОЗ (використовуємо «безприбутковий» спосіб)*

209

109

200

— решту залишкової вартості ОЗ списуємо на поточні витрати*

976

109

1800

* «Безприбутковий» спосіб оприбуткування макулатури треба застосовувати з обережністю тим малодохідникам, які знаходяться на межі 40 млн доходу. Податківці такий підхід можуть не схвалити.

3

Списано літературу, що обліковується у складі МНМА, для здавання в макулатуру:

— сума зносу

132

112

2000

— залишкова вартість

976

112

2000

Оприбутковано макулатуру за чистою вартістю реалізації

209

746

100

Виробнича макулатура

Відходи, що утворилися в процесі виробництва (в тому числі у вигляді макулатури), відносяться до поворотних відходів. Згідно з п. 12 НП(С)БО 16 на вартість поворотних відходів, отриманих у процесі виробництва, зменшують прямі матеріальні витрати. При цьому такі відходи оцінюють у порядку, викладеному в п. 11 НП(С)БО 16.

Звідси випливає, що вартість поворотних відходів визначають:

1) за справедливою вартістю, якщо поворотні відходи реалізуються на сторону;

2) в оцінці можливого використання, якщо їх використовують на самому підприємстві.

Тому, якщо макулатуру, що утворилася, ви плануєте реалізувати, прибутковувати її в обліку треба за справедливою вартістю.

Приклад. Підприємство придбало для виробництва картонних коробок 20 тонн паперу на загальну суму 48000 грн (у тому числі ПДВ — 8000 грн).

У процесі виробництва утворилося 1000 кг макулатури, яка була здана в брухт. Відобразимо ці господарські операції в проводках (див. табл. 2).

Таблиця 2. Облік макулатури, що утворилася у виробництві

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Придбано сировину (папір) для виробництва картонних коробок

201

631

40000

2

Відображено ПК до реєстрації ПН в ЄРПН

644/1

631

8000

3

Відображено ПК з ПДВ (ПН зареєстровано в ЄРПН)

641/ПДВ

644/1

8000

4

Списано папір у виробництво

23

201

40000

5

Оприбутковано отриману макулатуру

(1000 кг за ціною 1 грн за 1 кг)

209

23*

1000**

* Прямі матеріальні витрати зменшуються на вартість поворотних відходів, отриманих у процесі виробництва (п. 12 НП(С)БО 16)).

** Вартість поворотних відходів, що підлягають реалізації, відображаємо за справедливою вартістю (п. 11 НП(С)БО 16).

Торговельна макулатура

Виникнення торговельної макулатури відбувається так. Наприклад, підприємство придбаває товар (взуття) в картонній упаковці. При цьому сам товар використовує в оподатковуваних операціях, а паперову упаковку здає на макулатуру. У цьому випадку картонна коробка не бере участі в процесі виробництва, а макулатура не виникає з товару, який був упакований в цій коробці. Тобто, по суті, можна говорити про придбання двох окремих позицій товару: взуття і картонна коробка.

Якщо вартість такої картонної коробки виділена окремо, то такий актив списуємо з балансу. Оскільки він не використовується за своїм первісним призначенням. І прибуткуємо макулатуру, що виникла з коробок, за чистою вартістю її реалізації. На практиці найчастіше вартість упаковки окремо не виділяється. В такому випадку ніякого списання активу не відбувається (адже визначити вартість паперової упаковки неможливо). А просто відображаємо таку макулатуру в обліку згідно з усе тим же п. 2.13 Методрекорендації № 2 (ср. ). Тобто за чистою вартістю планованої до реалізації макулатури.

Наведемо приклад утворення макулатури при придбанні основного товару, використовуваного виключно в оподатковуваних ПДВ операціях (див. табл. 3).

Таблиця 3. Обліковуємо макулатуру, отриману з паперової упаковки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Придбано взуття в картонній упаковці

281

631

150000

2

Відображено ПК до реєстрації ПН в ЄРПН

644/1

631

30000

3

Відображено ПК з ПДВ (ПН зареєстрована в ЄРПН)

641/ПДВ

644/1

30000

4

Оприбутковано отриману макулатуру

(100 кг за ціною 1 грн за 1 кг)

209

719

100*

* Оскільки макулатуру плануємо надалі продати, то обліковуємо її за чистою вартістю реалізації (п. 2.13 Методрекомендацій № 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі