Теми статей
Обрати теми

ФОП на загальній системі: що робити з металобрухтом?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП на загальній системі оподаткування ліквідовує об’єкт основних засобів (ОЗ), у результаті з’являється металевий каркас, який він хоче здати на металобрухт. Як ці операції позначаться на його обліку?

Безумовно, ФОП на загальній системі оподаткування може ліквідувати ОЗ і здати отриманий після його розбирання металобрухт спеціалізованій організації. Але такі операції мають свої нюанси. А тепер пояснимо.

Порядок оподаткування доходів ФОП* регулює спеціальна ст. 177 ПКУ. Так, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка в грошовій і негрошовій формі) та документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОП (п. 177.2 ПКУ). Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП, визначений п. 177.4 ПКУ. При цьому для участі в розрахунку чистого доходу такі витрати мають бути:

* Тут і далі мова про ФОП/підприємців тільки на загальній системі оподаткування.

1) пов’язані з господарською (підприємницькою) діяльністю;

2) фактично понесені, тобто сплачені;

3) документально підтверджені (причому саме оплата);

4) прямо названі в ст. 177 ПКУ.

Крім того, підприємець може вести облік ОЗ з використанням вимог НП(С)БО 7**. При цьому, вартістю ОЗ, що амортизується, для ФОП є первісна вартість активу, яка складається з витрат, понесених ФОП на придбання або виготовлення ОЗ і доведення його до стану, придатного для використання (п. 4 НП(С)БО 7). Залишкова вартість первісна за мінусом зносу.

** Незважаючи на те, що стандарти бухобліку — прерогатива виключно юросіб, за відсутності в ПКУ певних термінів п. 5.3 ПКУ дозволяє використовувати їх з інших нормативних актів.

Водночас не підлягають амортизації, а повністю потрапляють до складу витрат звітного періоду, зокрема, витрати на ліквідацію ОЗ (у частині залишкової вартості). Про це прямо сказано в п.п. 177.4.6 ПКУ.

Тобто в ході ліквідації ОЗ підприємець має право врахувати у складі своїх підприємницьких витратах залишкову вартість ОЗ при виконанні таких умов:

(1) витрати на придбання або створення ліквідовуваного ОЗ були підприємцем понесені (сплачені), що підтверджено первинними документами і

(2) ОЗ використовувався в госпдіяльності підприємця.

При цьому отриманий після ліквідації ОЗ металобрухт підприємець, вважаємо, не повинен враховувати у складі свого підприємницького доходу. Адже доходом підприємця вважається виручка, отримана в грошовій і негрошовій формі. Запаси утворилися з ОЗ підприємця, а не надійшли ззовні, тому їх складно підтягнути під виручку в негрошовій формі ☺.

А ось виручка, отримана від здачі металобрухту, цілком могла б вписатися в рамки підприємницького доходу. Тільки чи потрібно це, взагалі, самому підприємцеві? Дивіться самі.

По-перше, права на витрати в частині вартості металобрухту у підприємця не буде — не виконуються основні умови їх визнання (див. вище). По-друге, дохід від здачі металобрухту фізособою-громадянином звільняється від оподаткування (п.п. 165.1.25 ПКУ).

Тобто очевидно, що оформляти здачу металобрухту у такому разі вигідніше як звичайна фізична особа — громадянин, а не як підприємець.

Отже, такі доходи краще обліковувати окремо і оподатковувати за загальними правилами, встановленими розд. IV ПКУ для звичайних громадян. А такий висновок тільки на руку підприємцеві, особливо якщо врахувати пільгові норми вказаного розділу ПКУ (докладніше див. «Приймаємо металобрухт та макулатуру від населення: що з ПДФО та ВЗ?» цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі