Теми статей
Обрати теми

Постачання металобрухту: вид діяльності для ЄП

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство-єдиноподатник хоче здати на металобрухт непридатний до використання верстат. Чи потрібно єдиноподатнику отримати відповідний код КВЕД (наприклад, 46.77 «Оптова торгівля відходами і металобрухтом» або 39.00 «Інша діяльність з поводження з відходами»), якщо постачання металобрухту очікується разово?

Запитання виникло неспроста. Річ у тому, що п.п. 7 п.п. 298.2 ПКУ вимагає від єдинників груп 1 — 3 у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП, перейти на загальну систему оподаткування — з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювалися такі види діяльності.

І хоча, виходячи з інших норм ПКУ, види діяльності мають значення в першу чергу для платників ЄП груп 1 і 2*, проте негативні наслідки, передбачені п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ а саме перехід на загальну систему, поширюються і на платників ЄП групи 3.

* У платників цих груп види діяльності можуть впливати на розмір ЄП.

Такий висновок можна зробити з тексту п. 298.2 ПКУ. Отже, формально продаж списаного верстата на металобрухт без наявності відповідних кодів КВЕД у реєстрі платників ЄП може призвести до «вильоту» з ЄП на загальну систему.

З іншого боку, разову операцію з продажу металобрухту не варто розглядати як окремий вид діяльності платника ЄП

Підприємство на ЄП, здаючи власний же металобрухт, що утворився від списаного об’єкта ОЗ, однозначно не здійстнює не один з таких окремих видів діяльності:

— за кодом 46.77 «Оптова торгівля відходами та металобрухтом»;

за кодом 39.00 «Інша діяльність із поводження з відходами».

Тут можна взяти на озброєння висновки самих же податківців, зроблені, наприклад, у листі ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2902/6/99-99-12-02-03-15/ІПК та листі ДПСУ від 09.06.2021 р. № 2308/ІПК/99-00-18-04-03-06.

І хоча в них говориться про продаж легкового авто (товар підакцизний, а такими товарами на ЄП взагалі не можна торгувати), але їх висновки вважаємо можно застосувати і до реалізації списаного об'єкта ОЗ — верстата, як металобрухту.

У цих ІПК податківці вказують, що продаж автомобіля, який обліковується на балансі підприємства у складі ОЗ і використовувався ним, не є вибраним видом діяльності. Тому така одинична операція:

(1) не є підставою для переходу на загальну систему і

(2) не вимагає внесення відповідних змін до видів госпдіяльності, зазначених у реєстрі платників ЄП.

Дещо інша думка про продаж платником ЄП групи 3 авто висловлена в ІПК ГУ ДПС у Миколаївській обл. від 04.05.2020 р. № 1791/ІПК/14-29-04-03-24. Вони там згадали про «каральний» п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ. І відмітили, що ПКУ не визначає поняття «разовий продаж», але прямо не заперечують таку операцію і не наполягають на отриманні спеціального коду КВЕД.

Крім того, зазначимо, що відновлено дію консультації в категорії 108.05 ЗІР, в якій ДПСУ дозволяє платникам єдиноразово реалізувати ОЗ — легкове авто (попри те, що це підакцизний товар)!

Утім, вважаємо, що в цьому випадку платникові ЄП краще піти обережним шляхом і до продажу металобрухту отримати ІПК з цього питання (у запиті радимо згадати висновки зроблені податківцями в наведених вищє ІПК і в консультації з категорії 108.05 ЗІР).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі