Теми статей
Обрати теми

Ліміти і повторна реєстрація ФОП

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник єдиного податку групи 3 за результатами роботи у І півріччі 2021 року отримав дохід у сумі 1,5 млн грн. Щоб не ставити РРО (у 2021 році безРРОшний розмір доходу становить 1,32 млн грн) при здійсненні розрахунків у готівковій формі, він у серпні 2021 року збирається закрити ФОП. А у жовтні 2021 році він знову має намір відкрити ФОП і стати платником ЄП. Чи може повторно зареєстрований ФОП працювати без використання РРО, сховавшись за РРО-звільнення, і чи обнуляться ЄП-ліміти?
Зміст статті:

РРО-ліміт

Якщо ФОП-спрощенець ліквідується у серпні 2021 року, а потім знову зареєструється ФОП, то йому навряд чи вдасться стати платником ЄП. Деталі — «Реєстрація спрощенцем після ліквідації» цього номера.

Але навіть якщо повторно зареєстрованому протягом одного року ФОПу податкова і дозволить бути на ЄП у році повторної реєстрації, це все рівно не принесе ФОП дивідендів.

На думку фіскалів, якщо ФОП — платники ЄП до ліквідації (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили встановлений обсяг доходу (220 розмірів мінзарплати), які змушують застосовувати їх РРО/ПРРО, а потім повторно зареєструвались платниками ЄП, то вони зобов’язані застосувати РРО/ПРРО у всіх наступних податкових періодах незалежно від подальших змін обсягів доходу (БЗ 109.02).

Податківці проти того, щоб після поновлення реєстрації ФОПом і обрання ЄП ФОП, дохід якого «перевалив» за РРО-межу, мав право на РРО-звільнення відповідно до п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Тобто під словами «протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку» податківці розуміють будь-яку реєстрацію, зокрема й повтору.

З цим підходом навряд чи вдасться посперечатися, якщо уявити, що ФОП в одному місяці року покинув лави і ФОПів, і спрощенців, а в іншому реєструється і ФОПом, і спрощенцем. За нормами п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, щоб не використовувати РРО, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати безРРОшний обсяг незалежно від обраного виду діяльності.

Тобто для розрахунку РРО-ліміту фіскали будуть брати обсяг доходу ФОП з початку року. А якщо дохід ФОПа у 2021 році до ліквідації уже «перевалив» за 1,32 млн грн, то довести фіскалам, що ФОП може працювати без РРО після повторної реєстрації, буде нереально.

Із 01.01.2022 р. усі ФОП — платники ЄП (крім ФОП групи 1) будуть використовувати РРО. Тому якщо ФОП після ліквідації і повторної реєстрації у 2022 році забажає стати спрощенцем навіть із початку 2022 року, такі кульбіти не врятують його від використання РРО.

Тому простіше змиритися і починати проводити розрахункові операції через РРО/ПРРО.

ЄП-ліміт

Ліквідувавши ФОП-спрощенця у 2021 році і повторно реєструвавшись ФОПом у році ліквідації, на ЄП залетіти вже не вдасться. Тому, здається, і розраховувати обсяг доходів для перебування на ЄП уже у 2021 році не потрібно.

Але це не зовсім так. Якщо ФОП з початку наступного — 2022 року — захоче стати платником ЄП, то його розмір доходу за 2021 рік має вписуватися у граничний розмір доходу, встановлений для групи ЄП, яку він хоче обрати.

У розрахунок розміру доходу, отриманого за попередній рік, який дає право бути спрощенцем, уключають усю суму доходу, отриманого особою в результаті провадження госпдіяльності за попередній календарний рік, тобто незалежно від того, на якій системі оподаткування дохід отримано. На цьому наголошують і податківці у категорії 107.01.01 БЗ (ср. ).

Отже, якщо ФОП на ЄП бачить, що ось-ось його дохід «перевалить» за граничну межу, то ліквідація ФОП і повторна реєстрація не стане йому у пригоді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі