№68

Податки & бухоблік, серпень, 2021/№ 68 Інші номери журналу ›
  • Покроковий алгоритм припинення фізособи-підприємця Ведення бізнесу — справа ризикована. Інколи вдається добре заробити. А інколи можна не те що вийти в нуль, а й втратити все вкладене. Якщо ведення бізнесу не приносить економічних та емоційних вигід, то найкращим буде його припинити. Сьогодні ми й поговоримо про те, як фізичній особі — підприємцю (ФОП) припинити здійснення своєї діяльності. І розпочнемо розгляд цієї теми з опису загальних правил, які має зробити ФОП, щоб ліквідуватися.
  • Перевірки ліквідованих ФОП Після того як ФОП ліквідовано, розслаблятися ще зарано. Оскільки фіскали можуть у будь-який момент після ліквідації ФОП завітати до фізособи — колишнього підприємця з перевіркою. Про те, коли саме фіскали зможуть прийти на перевірку до фізособи — колишнього ФОП, поговоримо далі.
  • Самостійно викликаємо фіскалів на перевірку ФОП закрився ще у 2020 році. Але й до сьогодні податківці не прийшли до нього на перевірку. Місцеві податківці наполягають, щоб їх самостійно викликати на перевірку, написавши листа з проханням провести перевірку ліквідованого ФОП. Чи обов’язково потрібно це робити і чи взагалі це потрібно?
  • Забули про ФОП: що робити? У цьому номері ми розглянули найбільш поширений випадок: коли підприємець вирішує сам «закритися». Але бувають ситуації, коли ФОП реєструється, а потім забуває про свій статус. Людина вважає, що вона нібито «закрилася». Але насправді вона перебуває на обліку в податковій і в ЄДР* теж «висить». А іноді навіть не знаходить себе в цьому реєстрі. Загалом, ситуація виходить неоднозначна. Як усе-таки легалізувати припинення ФОП у цьому випадку? Давайте розбиратися.
  • «Тут і казочці кінець…», або Остання ЄП-декларація ФОП — платник ЄП, який проводить держреєстрацію свого припинення як суб’єкта господарювання, постає перед необхідністю подати останню єдиноподаткову декларацію. Які особливості пов’язані з цим процесом? Давайте розбиратися!
  • Закрити гештальт, або Остання декларація ФОП на ЗС ФОП-загальносистемник, який повністю закриває свій ФОП, повинен відзвітувати про свою діяльність. Тобто подати останню підприємницьку декларацію про майновий стан. Які особливості будуть тут? Розберемося у цій статті!
  • ФОП ліквідовується: як відзвітувати за ЄСВ При знятті з держреєстрації ФОП йому обов’язково потрібно відзвітувати за ЄСВ за себе. Як це зробити, в які строки та за якою формою, розповімо далі.
  • Оподатковуємо хвости після ліквідації ФОП Після того як ФОП ліквідується, він навряд одразу зможе забути про своє підприємницьке минуле. У нього можуть виникнути запитання з приводу того, що робити із товарними залишками, які не вдалося реалізувати, перебуваючи у статусі підприємця. Крім того, після ліквідації до нього можуть ще продовжувати надходити певні суми (наприклад, хтось із його ексконтрагентів погасить дебіторську заборгованість за раніше відвантажені товари чи надані послуги або поверне раніше отриману позику чи аванс за невідвантажений товар тощо) або він сам буде повертати свої борги. Як без проблем розібратися з цими ліквідаційними хвостами, поговоримо далі.
  • Реєстрація спрощенцем після ліквідації ФОП — платник єдиного податку у квітні 2021 року вирішив закритися. У вересні 2021 року він знову має намір стати підприємцем. Чи зможе він у 2021 році знову стати платником єдиного податку?
  • Ліміти і повторна реєстрація ФОП ФОП — платник єдиного податку групи 3 за результатами роботи у І півріччі 2021 року отримав дохід у сумі 1,5 млн грн. Щоб не ставити РРО (у 2021 році безРРОшний розмір доходу становить 1,32 млн грн) при здійсненні розрахунків у готівковій формі, він у серпні 2021 року збирається закрити ФОП. А у жовтні 2021 році він знову має намір відкрити ФОП і стати платником ЄП. Чи може повторно зареєстрований ФОП працювати без використання РРО, сховавшись за РРО-звільнення, і чи обнуляться ЄП-ліміти?
  • РРО після повторної реєстрації ФОП на загальній системі оподаткування використовував РРО й у 2020 році анулював реєстрацію. 15 липня 2021 року знову реєструється ФОП на ЄП гр. 2. Із 1 серпня 2021 року займатиметься готельною діяльністю. У ДПІ надали таку консультацію: якщо ФОП колись (тобто у 2020 році) мав касовий апарат, то йому треба використовувати РРО відразу ж при реєстрації ФОП у 2021 році. Чи мають рацію податківці?
  • ОЗ із попередньої реєстрації та їх амортизація Фізособа провела держреєстрацію припинення ФОП, а потім повторно зареєструвалася як підприємець. При цьому на дату повторної ФОП-реєстрації у власності фізособи були активи, які будуть використовуватися в господарській діяльності нового-старого ФОП. Чи можна під час нової реєстрації амортизувати ці активи як ОЗ, якщо вони вже амортизувалися як ОЗ під час попередньої ФОП-реєстрації?
  • Товарні залишки від попередньої реєстрації Фізособа провела держреєстрацію припинення ФОП, а потім повторно зареєструвалася як підприємець на загальній системі. При цьому на дату повторної ФОП-реєстрації у фізособи були товари, придбані під час попередньої ФОП-реєстрації. Після повторної реєстрації ФОП продав ці товари. Чи має він право віднести витрати на придбання таких товарів до складу витрат нового ФОП?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі