Теми статей
Обрати теми

Звітність не подали, а на сільгоспЄП перейшли

Децюра Сергій, податковий експерт
Інколи юрособи забувають подати у відведений строк пакет документів щодо підтвердження статусу платника сільгоспЄП або подають, але не в повному обсязі. Тоді виникає запитання: чи може аграрій у цьому разі стати платником сільгоспЄП у поточному році? Відповідь на нього шукайте нижче.

Немає декларації — немає ЄП

Статус платника сільгоспЄП є безстроковим і діє до анулювання реєстрації таким платником. Підставою для анулювання є неподання у визначений строк (не пізніше 20 лютого) річної загальної і звітних декларацій (п. 299.10 ПКУ).

Отже,

подаючи податкову звітність із сільгоспЄП, аграрій, по суті, щорічно підтверджує свій статус платника сільгоспЄП

Якщо своєчасно у 2021 році не подати звітність із сільгоспЄП, то починаючи з 01.01.2021 р. аграрій стає загальносистемником.

Також платником сільгоспЄП з початку року не вважатиметься і той аграрій, який подасть неповний комплект звітності. Наприклад, подасть тільки звітну декларацію, а не подасть загальну.

Втриматися на сільгоспЄП

Здається, що не подавши звітність на початку певного року, аграрій у цьому році вже стати платником сільгоспЄП не зможе.

Водночас це не зовсім так. У п. 291.4 ПКУ передбачені випадки, коли діючий аграрій може посеред року стати платником сільгоспЄП. Але щоб це зробити, аграрій має провести реорганізацію шляхом:

— злиття (п.п. 291.4.4 ПКУ);

— перетворення (п.п. 291.4.5 ПКУ), тобто зміни організаційно-правової форми аграрія. Наприклад, аграрій із товариства з обмеженою відповідальністю перетворюється в приватне підприємство.

В усіх інших випадках утворення аграрія шляхом реорганізації, наприклад шляхом поділу або виділення чи приєднання, стати в рік реорганізації платником сліьгоспЄП не вдасться.

До відома! У минулих роках можна було обрати сільгоспЄП у рік реорганізації і коли вона відбувалася шляхом приєднання. Водночас з 23.05.2020 р. із ПКУ зник дозвіл на обрання сліьгоспЄП у році реорганізації шляхом приєднання (п.п. 291.4.4 ПКУ). Тому вважаємо, що після такого виду реорганізації податківці утвореного аграрія навряд зроблять платником сільгоспЄП у рік утворення. Хоча норма про те, коли слід подати звітність після такої реорганізації для переходу на сільгоспЄП протягом року, лишилася (п.п. 298.8.2 ПКУ).

Вибираючи спосіб реорганізації після неподання у 2021 році звітності з сільгоспЄП, слід пам’ятати, що бути платником сільгоспЄП після:

— перетворення в юрособу з іншою організаційно-правовою формою можна, якщо за попередній рік ваша сільгоспчастка не менша 75 %;

— злиття з іншою юрособою, якщо за попередній рік сільгоспчастка на рівні не менше 75 % досягнута окремо усіма особами, які зливаються. Тобто в аграрія, з яким ви зливаєтесь, за минулий рік перед роком злиття розмір сільгоспчастки також становить не менше 75 %.

Який із варіантів обрати, вирішує кожен аграрій самостійно. Хоча більш привабливим і менш проблематичним, на наш погляд, є варіант із перетворенням. Щоб стати платником сільгоспЄП після правильної реорганізації, потрібно протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем реорганізації, подати податківцям весь комплект звітності з нарахованим податком за період від дати утворення до кінця поточного року (п.п. 298.8.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі