Теми статей
Обрати теми

Адмінвитрати благодійних НПО

Солошенко Людмила, податковий експерт
Для перебування в лавах неприбутківців, передусім, необхідно дотримуватися умов, установлених профільним НПО-законодавством. Однією з таких умов для благодійних організацій є обмеження витрат на адмінцілі (адміністративних витрат) — їх сума лімітується. Розглянемо цей момент детальніше.

20 %-ве обмеження

Для благодійних організацій установлена умова — адмінвитрати не повинні зашкалювати. Згідно з ч. 3 ст. 16 Закону № 5073

розмір адміністративних витрат благодійної організації не може перевищувати 20 % доходу цієї організації в поточному році*

* Витрати, пов’язані з управлінням благодійними ендавментами, включаються в адміністративні витрати благодійної організації, якщо інше не встановлене законом або правочином між благодійною організацією і благодійником.

Тобто важливо, щоб витрати на адмінцілі в благодійних уписувалися у 20 %-ве обмеження. У зв’язку з цим на увагу заслуговують декілька моментів.

Адмінвитрати — це… Передусім, про складові адмінвитрат. Тут — нічого воєнного. Склад адмінвитрат визначають за бухобліковими правилами. Тобто з оглядкою на НП(С)БО 16 та Інструкцію № 291 (листи ДПСУ від 19.10.2020 р. № 4301/ІПК/99-00-05-05-02-06, ГУ ДПС у Харківській області від 07.04.2020 р. № 1432/ІПК/20-40-04-04-10, ДФСУ від 19.03.2019 р. № 1113/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, ГУ ДФС у м. Києві від 29.03.2016 р. № 2627/Ж/26-15-12-05-11).

Нагадаємо, що до адмінвитрат, зокрема, належать витрати на (п. 18 НП(С)БО 16):

— утримання і службові відрядження апарату управління;

— утримання основних засобів та інших активів адміністративного призначення (оренда, амортизація, ремонт, страхування, комунальні послуги);

— охоронні, юридичні, аудиторські, банківські, транспортні послуги;

— витрати на зв’язок (телефон, пошта й ін.), канцелярські витрати;

— витрати на сплату податків, зборів (обов’язкових платежів) та ін.

Тобто це витрати, що обліковуються на рахунку 92 «Адміністративні витрати». А якщо НПО використовує спрощений план рахунків (затверджений наказом Мінфіну від 19.04.2001 р. № 186, див. п. 2 цього наказу), то ті, що обліковуються на рахунку 96 «Інші витрати» (до якого благодійній організації в цілях обліку адмінвитрат варто відкрити окремий субрахунок).

Утім, якщо витрати пов’язані з реалізацією благодійних проєктів (наприклад, благодійна організація для здійснення своєї основної діяльності, припустимо, — надання послуг реабілітації населенню — орендує приміщення, в якому є кабінет для керівництва), то логічно витрати (на оренду) розцінювати пов’язаними з веденням основної благодійної діяльності (Дт 23, 949), а не адміністративними.

Обмеження — на рік. Зверніть увагу: в ст. 16 Закону № 5073 сказано про дохід за поточний рік. Тому:

— по-перше, розмір адмінвитрат прив’язаний до річних доходів і ліміт розраховують, відштовхуючись від усієї суми доходів за рік. Податківці при цьому також роз’яснюють, що для розрахунку 20 %-го обмеження благодійна організація враховує загальну суму доходів, отриманих за відповідний звітний рік (лист ДПСУ від 05.11.2020 р. № 4549/ІПК/99-00-05-05-02-06), а

— по-друге, важливо, щоб за обмеження не вискочила загальна річна сума адмінвитрат — за весь рік. А отже, суворо кажучи, якщо в якомусь місяці (кварталі) доходів не було, а в наступному їх виявилося з головою, — не страшно. Головне, щоб загалом за підсумками року адмінвитрати не перевищили 20 %-ве обмеження.

Як порахувати?

Адмінвитрати не можуть становити більше 20 % доходу за звітний рік. Ну а доходи (втім, як і витрати) НПО формують за бухобліковими правилами. Тобто за методом нарахування, який передбачає, що доходи і витрати відображають у бухобліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати коштів (ст. 4 Закону про бухоблік, БЗ 102.04).

До того ж і за правилами «дохідного» НП(С)БО 15 надходження коштів ще не означає автоматичної появи доходу в бухобліку. Узяти, наприклад, отримане цільове фінансування. Його зазвичай визнають доходом у тих періодах, у яких були понесені витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15). Майте це на увазі.

Тому для розрахунку 20 % дивляться на доходи в бухобліку.

Дані про доходи за рік можна взяти з річної фінансової звітності — Звіту про фінрезультати. Тоді залежно від того, яку фінзвітність складає НПО (скорочену чи повну, детальніше про це — «Звіт неприбутківця — від і до» цього номера), 20 %-ве обмеження може бути пораховане таким чином:

20 % від:

ряд. 2280 ф. № 2-мс або

(ряд. 2000 + ряд. 2120 + ряд. 2200 + ряд. 2220 + ряд. 2240) ф. № 2

Що світить за перевищення

Що як адмінвитрат багато і 20 %-ве обмеження перевищене? На жаль, якщо недолік виявлять контролери, то це обернеться серйозними проблемами, оскільки НПО запишуть у порушники з усіма подальшими наслідками — аж до виключення з Реєстру НПО. ☹

Так, порушення благодійною організацією, що перебуває в Реєстрі НПО, вимог Закону № 5073 (у тому числі гранично допустимого розміру адмінвитрат) податківці розцінюють порушенням вимог п. 133.4 ПКУ.

У допущеному перевищенні адмінвитрат (понад 20 %) податківці вбачають нецільове використання коштів

Тобто бачать зайве витрачання благодійною організацією отриманих доходів на інші цілі. Тому з перевитрати (нецільового використання активів), яка виникла, НПО доведеться розрахувати і сплатити податок на прибуток. Для цього протягом 20 календарних днів, що настають за місяцем порушення, НПО повинна подати останній свій НПО-звіт, у якому задекларувати податок (див. консультацію у БЗ 102.04, яка з 23.05.2020 р. переведена в недіючі, але висновки якої залишаються актуальними).

Після чого НПО розжалують — виключать з Реєстру НПО і переведуть у прибутківці. При цьому з місяця, що настає за місяцем порушення, і до кінця року (по 31 грудня включно) така організація повинна буде звітувати як прибутківець і щоквартально подавати декларацію з податку на прибуток з квартальною фінзвітністю і сплачувати податок на прибуток. Ну а з наступного року — сплачувати податок на прибуток у загальновстановленому порядку (п.п. 133.4.3 ПКУ).

Тож великі адмінвитрати загрожують утратою неприбуткового статусу і виключенням з Реєстру НПО. Ось чому важливо вписатися у 20 %-ве обмеження і постаратися його не перевищувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі