Теми статей
Обрати теми

Неприбутківець не подавав звітів: що робити?

Адамович Наталія, податковий експерт
Неприбуткова організація жодного разу за п’ять років не здавала Звіту. Надійшла вимога здати Звіти за всі роки, у тому числі й за 2020-й. Чи має сенс подавати Звіти за всі п’ять років? Чи достатньо подати за останні три роки?

Суворо кажучи, неприбутківцю слід подати Звіти за всі пропущені періоди. Пояснимо.

Згідно з п. 102.1 ПКУ контролери мають право провести перевірку і самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, а якщо декларація була подана пізніше, — за днем фактичного подання.

Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (у тому числі від нарахованої пені), а спір щодо такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному чи судовому порядку.

Водночас згідно з п. 102.2 ПКУ грошове зобов’язання може бути нараховане без дотримання строку давності в 1095 днів, визначеного в абзаці першому п. 102.1 ПКУ, якщо податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано (п.п. 102.2.1 ПКУ).

Такими ж строками давності обмежені й строки застосування штрафів (п. 113.1 ПКУ).

Виходить, якщо податкова декларація не подана, то строки давності в 1095 днів, прописані в п. 102.1 ПКУ, щодо неї не працюють. Ось податківці й вимагають від вас подати Звіти за всі пропущені періоди.

Повернемося до ваших Звітів. Неприбутківці, які не порушують вимог п. 133.4 ПКУ, зазвичай, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації раз на рік — протягом 60 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Граничний строк його подання за 2020 рік припадає на 01.03.2021 р. Обов’язково як додаток до Звіту завжди йде і річна фінзвітність (п. 46.2 ПКУ). Без неї Звіт вважатимуть не поданим (БЗ 102.22).

Подавати Звіт потрібно, навіть якщо не проводилася діяльність: у неприбутківця не було ні доходів, ні витрат. Податківці вважають, що наявність будь-яких показників, які підлягають декларуванню, у т. ч. які мають нульове значення, призводить до необхідності подавати неприбутковий Звіт (див. лист ДПСУ від 12.02.2020 р. № 553/6/99-00-07-02-02-06/ІПК).

Виняток — профспілки: подають Звіт і фінзвітність, тільки починаючи зі звітного періоду — 2020 року (див. БЗ 102.04). До цього профспілки повинні були подати Звіт, тільки якщо порушували вимоги п. 133.4 ПКУ.

Звіт у розумінні п. 46.1 ПКУ є податковою декларацією. Тож вам, суворо кажучи, і загрожує штраф за п. 120.1 ПКУ в розмірі 340 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання Звіту (а за повторне порушення протягом року — штраф у розмірі 1020 грн). За неподання податківці нарахують штраф за підсумками перевірки і виявлення неподаних Звітів, а за несвоєчасне подання — після подання прострочених Звітів. А от адмінвідповідальності за неподання неприбуткового Звіту / фінансової звітності немає (БЗ 102.22).

Щоправда, на період з 01.03.2020 р. і до закінчення карантину на штрафи діє мораторій (пп. 521 і 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Подасте прострочені Звіти, у тому числі й за 2020 рік, до закінчення карантину, штрафу за прострочення Звіту за 2019 рік не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі