Теми статей
Обрати теми

КНП здає в оренду: як залишитися неприбутківцем

Адамович Наталія, податковий експерт
Наказ Мінфіну України від 19.01.2021 р. № 2З

Висновок документа

Мінфін в УПК надало відповідь на запитання: чи будуть порушені умови перебування в Реєстрі НПО, якщо орендар самостійно розподіляє платіж за оренду, направляючи частину орендної плати комунальному некомерційному підприємству (КНП), а частину до бюджету?

КНП може бути НПО тільки при дотриманні умов пп. 133.4.1 і 133.4.2 ПКУ. Одна з них полягає в тому, що установчі документи містять заборону на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частин серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (окрім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

При цьому враховуючи те, що власником і органом управління майном КНП є обласні ради, у KHП, які здають в оренду комунальне майно, під порушенням ризикує опинитися розподіл отриманої орендної плати з перерахуванням частини на бюджетні рахунки місцевої ради.

Так ось, ця УПК надає відповідь при класичному варіанті проведення розрахунків за оренду, прописаному пп. 3.3 і 3.4 розд. II Примірного договору, затвердженого постановою КМУ від 12.08.2020 р. № 820. Коли орендар платить орендну плату на підставі рахунків балансоутримувача. А той виставляє рахунок на загальну суму орендної плати із зазначенням частини, що підлягає сплаті на рахунок балансоутримувача, і частини — до бюджету.

Отже, якщо за договором оренди орендар самостійно розподіляє платіж за оренду і направляє відповідні частини орендної плати безпосередньо КНП (балансоутримувачу) та до бюджету територіальної громади, то такий порядок розрахунків не є для КНП розподілом доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників). Звичайно, щоб залишатися в Реєстрі, отримані кошти КНП повинно використовувати на статутні цілі, а також не порушувати інших вимог з пп. 133.4.1 і 133.4.2 ПКУ. З чим ми повністю згодні.

Проте хочемо попередити, на практиці КНП іноді використовують інший варіант розрахунків за оренду — коли орендар перераховує КНП всю суму, а те вже само розподіляє орендну плату собі і до бюджету. Чи порушує в такому разі неприбуткові умови КНП?

Таку ситуацію мінфінівська УПК, що обговорюється нами, не пояснює. Проте тут варто згадати інше роз’яснення Мінфіну, надане у відповідь на запит податківців (див. лист від 25.05.2020 р. № 1192/4/99-00-07-02-02-04). У ньому Мінфін розцінив направлення КНП частини надходжень за оренду до відповідних місцевих бюджетів або органам місцевого самоврядування — засновникам таких підприємств як розподіл отриманих доходів.

Виходить, що самостійний розподіл КНП орендного платежу, на думку Мінфіну, призводить до порушення неприбуткових умов з п.п. 133.4.1 ПКУ. І вильоту з Реєстру НПО.

Подібні консультації були до цього й у податківців (див., наприклад, лист ДПСУ від 07.05.2020 р. № 1841/6/99-00-07-02-02-06/ІПК). А отримавши підтримку Мінфіну, аналогічні висновки з’явилися й у БЗ 102.04.

Тому тим КНП, які розподіл орендної плати пропускають через себе, право перебувати в Реєстрі неприбутківців залишається доводити тільки в суді. Щоб довести відсутність порушення, логічно не лише посилатися на ст. 66 БКУ, але й не відображати ці суми в доходах за бухобліком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі