Теми статей
Обрати теми

«Сплячий» неприбутківець і подання звітності

Нестеренко Максим, податковий експерт
Неприбуткова організація не отримує протягом року жодних доходів, не здійснює ніякої діяльності, у неї відсутнє будь-яке майно. Чи потрібно в цьому випадку подавати Звіт про доходи і фінансову звітність?

Нагадаємо: за загальним правилом, неприбуткові організації подають: (1) Звіт за формою, затвердженою наказом від 17.06.2016 р. № 553 (у редакції наказу від 28.04.2017 р. № 469) та (2) річну фінансову звітність (абзац дев’ятий п. 46.2 ПКУ). Саме ці два документи складають для них комплект податкової звітності. Фінансова звітність неприбутківця при цьому виступає додатком до його Звіту та є невід’ємною частиною цього Звіту. Так само, як у звичайних підприємств, фінзвітність відіграє роль додатка до декларації з податку на прибуток (абзац третій п. 46.2 ПКУ).

Податкова звітність (у нашому випадку — комплект зі Звіту неприбутківця та річної фінзвітності) подається за кожен установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування або наявні показники, які підлягають декларуванню (п. 49.2 ПКУ).

Припустимо, що у неприбутківця за 2020 рік дійсно не було ніяких доходів, ніякої діяльності, ніякого майна на балансі немає і фінансова звітність у нього порожня. Чи може такий неприбутківець на підставі п. 49.2 ПКУ не подавати Звіт і фінзвітність? На жаль, ні. Адже, виходячи із зазначеної норми, не подавати податкову звітність можна, тільки якщо одночасно: (1) відсутній об’єкт оподаткування; (2) відсутні показники, які підлягають декларуванню.

У випадку зі «сплячою» неприбутковою організацією не виконується саме друга вимога. Здавалося б, які можуть бути показники до декларування, якщо доходів немає, діяльності — теж, а фінзвітність порожня?

Все не так просто. Як ми вже казали вище, фінансова звітність неприбутківця, яку він подає разом зі своїм Звітом, є додатком до цього Звіту і його невід’ємною частиною (абзац третій п. 46.2 ПКУ). А фінансова звітність, виходячи з принципу безперервності (ст. 4 Закону про бухоблік), складається навіть тоді, коли жодних активів, зобов’язань і капіталу на балансі підприємства немає. Тож

фінансова звітність — це той додаток, який подається разом з неприбутковим Звітом у будь-якому випадку

Без фінзвітності Звіт втрачає свій статус і вважається, що неприбутківець податкову звітність не подав. А щоби повідомити про те, що фінансову звітність подано, неприбутківець має заповнити у своєму Звіті спеціальне поле «Наявність додатків». Тобто поставити позначку «+» навпроти графи «ФЗ». Крім того, у таблиці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків — форм фінансової звітності» неприбутківець має розшифрувати, із чого складається його додаток ФЗ. Тобто поставити позначки «+» навпроти тих форм фінзвітності, які він подає разом зі Звітом (див. «Звіт неприбутківця — від і до» цього номера).

Власне, оці «плюси» й будуть тими показниками до декларування, які виникають у «сплячого» неприбутківця, який «голий як бубон». Так, доходів немає. Так, діяльності немає. Так, фінзвітність порожня. Але податківці все одно хочуть побачити цю порожню фінзвітність, а щоб її подати, доведеться поставити кілька позначок у неприбутковому Звіті. А це, у свою чергу, автоматично означає, що вам як неприбутківцю є що декларувати і відповідно до п. 49.2 ПКУ ви зобов’язані подавати Звіт.

Податківці у своїх роз’ясненнях підтверджують наш висновок. Вони заявляють: неприбуткові організації мають подавати Звіт та річну фінзвітність у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню, у тому числі показників, які мають нульове значення (див. БЗ 102.20.02, лист ДПСУ від 12.02.2020 р. № 553/6/99-00-07-02-02-06/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі