Теми статей
Обрати теми

Відрядження та премії за 2 — 12 місяців

Вишневський Михайло, податковий експерт
Лист Мінекономіки від 02.02.2021 р. № 4708-06/6433-07

Висновок документа

Робота у відрядженні — це відпрацьований час. Проте якщо така робота оплачена за середньою, то ні сама оплата, ні сума розподіленої премії за 2 — 12 місяців, яка припадає на ці дні, не враховується при визначенні «іншої» середньої зарплати за 2 місяці

Лист, що коментується, повинен був дати відповідь на запитання: чи вважати дні відрядження, оплачені за середньою, відпрацьованими днями для розподілу премій та інших виплат за 2 — 12 місяців?

Відповідь Мінекономіки — так!

Тож, якщо працівникові нараховувалися премії чи інші виплати за 2 — 12 місяців, то при розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100 їх суми розподіляємо за місяцями, за які вони нараховані, пропорційно фактично відпрацьованим у них робочим дням. При цьому робочі дні у відрядженні також рахуємо як фактично відпрацьовані. І не важливо, як такі дні оплачені: як звичайні робочі дні чи за середньою.

На цьому можна було б поставити крапку, але Мінекономіки вирішило піти далі. У своєму листі воно зробило доволі дивний висновок про подвійний розподіл премії.

Пояснимо політ думки відомства.

Якщо роботодавець розраховує відпускну середню зарплату за 12 місяців, то календарні дні, що припали на період відрядження, візьмуть участь у розрахунку, незалежно від того, як вони оплачені. Також до розрахунку потрапить оплата відрядження. Тут усе просто.

Проте якщо проводиться розрахунок «іншої» середньої зарплати за 2 місяці й у розрахунковому періоді є дні відрядження, то важливо, як саме вони оплачені.

Річ у тім, що при обчисленні середньої заробітної плати за 2 місяці, крім виплат, перелічених у пп. «а» — «н» п. 4 Порядку № 100, також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та лікарняні.

Тож якщо робочі дні у відрядженні оплачені:

— як звичайні робочі дні, ці дні та сума оплати візьмуть участь у розрахунку середньої зарплати за 2 місяці;

за середньою, то й дні відрядження, і суму оплати викидаємо з розрахунку.

Причому, на думку Мінекономіки, озвучену в листі, що коментується, разом з оплатою за середньою за дні відрядження розрахунок повинна покинути частина розподіленої премії (інших виплат) за 2 — 12 місяців, що припала на такі дні відрядження. Звідки це випливає?

Ми не знайшли в Порядку № 100 норм, приписи яких зобов’язували б роботодавців проводити такий подвійний розподіл премій та викидати частину премії при розрахунку середньої зарплати за 2 місяці.

Тож вважаємо, що якщо премія нарахована за 2 — 12 місяців, то її треба розподілити за місяцями, за які вона нарахована, пропорційно фактично відпрацьованим у них робочим дням. Далі до розрахунку середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що увійшли до розрахункового періоду, незалежно від того, є в розрахунковому періоді дні відрядження, оплачені за середньою, чи ні. Саме цього вимагає Порядок № 100.

Проте, звісно, рішення з цього питання приймати вам. Можна дотримуватися роз’яснень Мінекономіки. Тим більше, що саме це відомство роз’яснює порядок застосування Порядку № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі