08.07.2021

Якщо перевіркою зменшено ПЗ з ПДВ

А якщо, навпаки, вийшло неймовірне — перевіркою встановлено, що платник з головою задекларував податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ і сплатив податку більше, ніж належить? Тобто фактично переплатив податок. Що робити з переплатою?

Якщо перевіркою виявлено завищення ПЗ з ПДВ (надміру задекларований податок у ряд. 18 декларації — по суті, переплата), платник може отримати ППР форми «Р» (п. 2 розд. II Порядку № 1204). Оскільки цим ППР оформляють як заниження, так і завищення ПЗ. У ньому контролери зменшать суму ПЗ з ПДВ:

Форма ППР

Призначення

Відображення в ІКП і в декларації (у періоді узгодження ППР)

«Р»

зменшення податку (зменшення ПЗ) у ряд. 18 декларації

— зменшення ПЗ враховується тільки в ІКП (інтегрованій картці платника);

— оскільки зменшення ПЗ узгоджено за ППР, то виправляти декларації не потрібно (у декларації не відображається)

Переплата

У такому разі за ППР нічого платити не потрібно. Дані з ППР урахуються в ІКП, і за особовим рахунком виникне переплата. Тобто переплата з’явиться в тій сумі, на яку зменшено показник ряд. 18 декларації (сплачений податок). Перевірити відомості про переплату платник може в Електронному кабінеті в розділі «Стан розрахунків з бюджетом». За логікою, дані про переплату повинні там з’явитися не пізніше ніж на 11 робочий день за днем отримання ППР — коли воно стане узгодженим (п. 56.3 ПКУ, п.п. 1 п. 3 розд. V Порядку № 5).

Що в декларації

При зменшенні ПЗ (так само, як і при їх донарахуванні) з деклараціями нічого робити не потрібно. Тому через отриманий ППР ні виправляти декларацію помилкового періоду (скажімо, знімати ПЗ у ряд. 18 за допомогою УР), ні зменшувати податок у поточній декларації не доведеться. А податківці, як зазначалося, самі проведуть зменшення податку за особовим рахунком в ІКП.

Що в бухобліку

Проте в бухобліку помилку, що призвела до завищення податку, слід виправити. Для цього передусім необхідно з’ясувати: з якої причини податок був переплачений і в чому була допущена помилка (занизили ПК / завищили ПЗ).

Приклад. У січні 2021 року помилково задвоїли ПЗ на 1000 грн: нарахували їх і за відвантаженням, і за оплатою.

Виправлення ПДВ-помилки після перевірки

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Нараховано ПЗ за відвантаженням товару

361

702

6000

702

641/ПДВ

1000

2

Нараховано ПЗ за оплатою товару

311

361

6000

643

641/ПДВ

1000

3

Відкориговано ПЗ, помилково нараховані за оплатою

643

641/ПДВ

1000

Що робити з переплатою

Оскільки податок був переплачений, утворилася переплата. Що з нею робити?

Залишити на сплату штрафів/донарахувань при перевірках. Із переплатою, що виникла, можна нічого не робити (ніяк не чіпати), а залишити для сплати ПДВ-штрафів (у т. ч. самоштрафу при самовиправленні, а після карантину — штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН), а також пені та донарахувань ПДВ відповідно до п. 54.3 ПКУ за результатами перевірок. Тобто тих ПДВ-платежів, які сплачуються прямо до бюджету. Для цього жодних заяв платникові подавати не потрібно. Оскільки переплата в рахунок їх погашення зарахується автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

А ось із погашенням зобов’язань за поточною декларацією за рахунок переплати на особовому рахунку є нюанси (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 97, с. 8).

Повертаємо переплату. Утім, переплату, що виникла, можна повернути. Порядок повернення переплати з ПДВ урегульований ст. 43 ПКУ. Нагадаємо, що спосіб повернення переплати залежить від способу її утворення. Оскільки в цьому випадку переплата виникла за рахунок зайвого податку, сплаченого за декларацією через електронний ПДВ-рахунок до бюджету, то й повернути таку переплату з бюджету можна виключно на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ).

Для цього потрібно подати заяву на повернення (довільної форми) не пізніше 1095 днів з дня утворення переплати (пп. 43.3, 102.5 ПКУ). Причому подати його можна й через Електронний кабінет (за формою J/F 1302001). При цьому в заяві потрібно зазначити напрям перерахування коштів, що повертаються: «на електронний рахунок ПДВ». Тоді протягом 20 днів з дня подання заяви платникові повинні повернути гроші на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.5 ПКУ, пп. 8, 9 розд. III Порядку № 60).

Майте на увазі: якщо жодних дій з повернення переплати не робити, то після закінчення 1095-денного строку незатребувані суми, що залишилися без руху, спишуть з ІКП (п. 7 п.п. 2 розд. III Порядку № 5). Щоправда, через карантин 1095-денний строк повернення переплат продовжується (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 132.01).

Причому якщо дотримуються умови з пп. 2001.5, 2001.6 ПКУ, то далі лишок коштів з електронного ПДВ-рахунку можна повернути живими грошима на поточний рахунок, подавши з ПДВ-декларацією додаток Д4 (детальніше про нього див. «Податки & бухоблік», 2021, № 24, с. 25). Утім, гроші можна залишити й на електронному ПДВ-рахунку — для погашення поточних ПЗ за деклараціями.

Проте, врахуйте, що переплата, повернена:

— з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, не збільшить платникові ліміт для реєстрації ПН і ніяк не змінить значення ∑ПопРах, а

— з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок і зовсім зменшить платникові ліміт через значення ∑ПопРах. Тобто обернеться втратою ліміту (БЗ 101.17, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 58, с. 22).

висновки

  • Якщо перевірка виявить завищення податку в ряд. 18 декларації, який був сплачений, то в ІКП виникне переплата.
  • Переплачений податок можна повернути з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, а потім при дотриманні для цього умов — на поточний рахунок (але зі зменшенням ліміту). А можна залишити на сплату штрафів і донарахувань при перевірках.