Теми статей
Обрати теми

Комплексне миття службового автомобіля

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємство здійснило комплексне миття службового автомобіля (кузов + хімчистка салону). Як такі витрати відображати в обліку підприємства і що з ПДВ-обліком?

Одразу скажемо: для цілей бухгалтерського обліку вартість комплексного миття включається до складу витрат звітного періоду. При цьому жодних спеціальних податкових коригувань фінрезультату ПКУ не передбачає. Та й з ПДВ-обліком тут теж все стандартно. А тепер детальніше.

Бухоблік. Правила бухобліку не містять спеціальних норм з обліку витрат на автомиття. При цьому, вважаємо, комплексне миття цілком можна віднести до щоденного технічного обслуговування (ТО) автомобіля з метою його підготовки до подальшої експлуатації. А саме автомиття — це один із заходів санітарної обробки транспортного засобу.

Такий висновок випливає з п. 3.5 Положення про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102). Причому тут же сказано, що прибирально-мийні роботи можуть виконуватися за потреби, але обов’язково безпосередньо перед здійсненням ТО або ремонтом.

Нагадаємо: ТО є комплексом операцій з підтримки роботоздатності або справності автомобіля під час використання за призначенням, зберігання і транспортування. Як і інші види ТО, комплексне миття автомобіля не може вважатися поліпшенням (реконструкцією, модернізацією та ін.) транспортного засобу (п. 3.8 Положення № 102).

Мета ТО транспортних засобів — підтримка їх у належному стані.

Коротше кажучи, якщо автомобіль використовується платником податків у власній господарській діяльності, то витрати на його прибирання і миття відображаються в обліку, як витрати на підтримку автомобіля в робочому стані. А раз так, то у бухгалтерському обліку такі витрати повинні включатися до складу витрат звітного періоду (п. 15 НП(С)БО 7 «Основні засоби» і п. 32 Методрекомендацій з бухгалтерського обліку ОЗ, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561) залежно від призначення такого транспортного засобу.

Як правило, витрати на автомиття підуть на ту статтю витрат, куди відноситься амортизація автомобіля, а також витрати на ПММ, використані відповідним авто. Це можуть бути витрати: операційної діяльності (рахунки 92, 93), що формують собівартість виготовлених і реалізованих товарів, робіт/послуг (рахунки 23, 91) або інші витрати (рахунок 94).

Податковоприбутковий облік витрат на комплексне миття авто повністю підпорядковується бухобліковим правилам. Тому такі витрати зменшують фінрезультат до оподаткування так само, як це відбувається і в бухобліку.

Для підприємств-високодохідників і малодохідників-добровольців ПКУ зобов’язує коригувати фінрезультат на податкові різниці. Зокрема, такі різниці виникають відносно витрат на ремонт автомобіля невиробничого призначення (останній абзац п. 138.1 ПКУ). Проте оскільки комплексне миття автомобіля відноситься до витрат на ТО (а не до витрат на ремонт), то і тут ніяких податкових різниць застосовувати не доведеться.

ПДВ. Що стосується суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у складі вартості робіт з комплексного миття авто, то (за наявності належним чином оформленої і зареєстрованої в ЄРПН вхідної ПН) підприємство має повне право на ПК (ст. 198 ПКУ).

Причому, якщо автомобіль передбачається використовувати в оподатковуваних операціях у рамках господарської діяльності підприємства, то й нараховувати компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ підстав немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі