Теми статей
Обрати теми

Винагорода за підсумками роботи за рік. Включаємо!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 29.01.2021 р. № 4708-06/5567-07

Висновок документа

Винагорода за підсумками роботи за рік ураховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її обчислення відповідно до Порядку № 100*

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Тема включення окремих виплат до розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100 продовжує турбувати бухгалтерів.

Ширяться чутки, що винагорода за підсумками роботи за рік більше не враховується при визначенні середньої зарплати згідно з Порядком № 100. Чому так?

Обґрунтування чуємо різне. Наприклад, що це разова виплата…

Та закінчується все головним запитанням: «Так уключати оту винагороду за підсумками року до розрахунку чи ні?!».

Наша відповідь незмінна: уключати. І її правильність у листі, що коментується, підтверджує Мінекономіки — відомство, яке наділене правом надавати роз’яснення з питань обчислення середньої зарплати за Порядком № 100.

Що говорить Мінекономіки?

При визначенні виплат, які (не) включаються до розрахунку середньої заробітної плати, слід керуватися пп. 3 та 4 Порядку № 100.

Цими нормами Порядку передбачено, що при обчисленні середньої зарплати враховуються всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім виплат, перелічених у п. 4 цього Порядку.

Винагорода за підсумками роботи за рік не зазначена в п. 4 Порядку № 100 в переліку виплат, що не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати. Тож підстав викидати її з розрахунку середньої немає.

Ми підтримуємо позицію Мінекономіки.

Почнемо з того, що перелік видів виплат, які не включаються до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100, практично не був змінений. Його лише доповнили трійкою екзотичних виплат, як-то: премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, зарплата, яка нарахована за час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму та винагороди державним виконавцям. І, як бачите, винагороди за підсумками роботи за рік серед них немає.

Винагорода за підсумками роботи за рік — це періодична виплата з періодом у рік. Вона не є разовою. Так само, як, наприклад, і премія за підсумками роботи за 9 місяців.

Тому винагорода за підсумками роботи за рік, як і раніше, «в грі». Причому сьогодні в розрахунку середньої бере участь навіть винагорода, нарахована в поточному році за поточний рік.

Увага! З 12.12.2020 р. діє новий порядок уключення в розрахунок середньої зарплати премій та інших виплат, нарахованих за 2 місяці чи більш тривалий період**.

** Про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 2; 2021, № 16.

При проведенні розрахунку такі премії (виплати) треба розподілити по місяцях, ЗА які вони нараховані, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням.

Тож Мінекономіки у листі, що коментується, звертає увагу на те, що при обчисленні середньої заробітної плати винагорода за підсумками роботи за рік ураховується лише в частині, яка належить до тих місяців, що входять у розрахунковий період.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі