Теми статей
Обрати теми

Страхова оплатила ремонт автомобіля: що в ПДВ-обліку?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Ремонт автомобіля після ДТП здійснювала СТО. Оскільки автомобіль застрахований, страхова компанія оплатила вартість ремонтних робіт безпосередньо СТО. У свою чергу СТО оформила акт виконаних ремонтних робіт і зареєструвала податкову накладну (ПН) на підприємство — власника авто. Як провести це у бухобліку? Чи треба виписувати компенсуючу ПН і, якщо так, то з яким кодом?

У цьому випадку право на податковий кредит (ПК) виникає у вашого підприємства. Таке право має бути підтверджене ПН, оформленою і зареєстрованою СТО на вас. При цьому жодних компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) у цьому випадку, вважаємо, нараховувати не треба (зрозуміло, за умови, що автомобіль використовується у госпдіяльності і в оподатковуваних ПДВ операціях). Щоправда, податківці з цим не згодні і наполягають на нарахуванні компенсуючих ПЗ. А тепер про усе детальніше.

Факт ДТП обов’язково має бути задокументований. А саме, аварійний комісар як уповноважена особа страховика складає страховий акт (аварійний сертифікат). Згідно з умовами договору страхування і на підставі (1) страхового акта та (2) заяви страхувальника здійснюється страхова виплата (ст. 25 Закону про страхування*).

* Закон України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР.

Страхова виплата є грошовою сумою, яка виплачується страховиком відповідно до умов договору страхування при настанні страхового випадку (ст. 9 Закону про страхування). При цьому врахуйте: стандартні умови страхування (у тому числі за програмою добровільного страхування (КАСКО)) передбачають наявність франшизи (частина збитків, що не відшкодовується страховою компанією за будь-яких умов). При настанні страхового випадку компанія-страховик залежно від умов договору страхування перераховує страхову виплату (за вирахуванням франшизи) або на рахунок самого підприємства-страхувальника, або на рахунок третьої особи (СТО), що здійснює ремонт автомобіля.

Оскільки договір на проведення ремонтних робіт СТО укладає безпосередньо з підприємством-страхувальником, усі необхідні первинні документи мають бути оформлені між СТО і підприємством-страхувальником, а не із страховиком (хоча у вашому випадку саме він перераховує гроші). Послуги з ремонту автомобіля, який потрапив у ДТП, що надаються СТО, є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п. 185.1 ПКУ. Дата виникнення ПЗ з ПДВ визначається за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Незалежно від джерела надходження компенсації за такі послуги, СТО повинна оформляти ПН на ім’я власника автомобіля. Підтверджують це і фіскали (лист ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, 101.16 БЗ).

Контролери визнають за власником автомобіля право на ПК за такими ремонтними роботами на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН (пп. 198.1 — 198.3 ПКУ). Проте в тому ж звітному періоді вимагають нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ (101.13 БЗ). Зверніть увагу: конкретний підпункт п. 198.5 ПКУ вони не називають. Пояснюють нарахування ПДВ-зобов’язань тим, що послуги оплачує не само підприємство, а компанія-страховик, і на цій підставі підводять до того, що ремонтні послуги використовуються в неоподатковуваних операціях (маючи на увазі, мабуть, п.п. 196.1.3 ПКУ). Таким чином, наслідуючи логіку фіскалів, на частину ремонтних послуг, що компенсуються страховою організацією, підприємство повинне скласти зведену ПН (ознака зведеності «1») з типом причини 08 — «Складена на постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість».

З такою позицією податківців не можна погодитися. Дійсно, згідно з п.п. 196.1.3 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання послуг страхування особами, що мають ліцензію на здійснення страхової діяльності, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг. Але яке відношення має до ситуації, що розглядається, ця норма ПКУ? Адже, як бачимо, це ПДВ-звільнення торкається послуг страхування, що надаються страховою компанією. Автомобіль жодним чином у страховій діяльності не використовується, він використовується власником у власній господарській і оподатковуваній діяльності.

Версія безплатного отримання ремонтних робіт власником автомобіля (висловлена в листі ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) також, вважаємо, не витримує жодної критики. Адже ремонтні роботи виконані не безоплатно, їх оплачує страхова організація, яка при укладенні договору страхування прийняла на себе відповідні зобов’язання за плату (страховий платіж).

У цілому, ми переконані, що платник ПДВ — власник автомобіля має повне право на ПК за наявності оформленої на його ім’я ПН. І ніяких компенсуючих ПЗ у цьому випадку нараховувати не треба. Проте, враховуючи стійку позицію фіскалів, для власника автомобіля безпечніше, коли згідно з умовами договору страхування страхове відшкодування підприємство отримує на свій рахунок і потім самостійно оплачує послуги СТО.

Облік ремонту та отримання страхового відшкодування

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Автомобіль потрапив у ДТП

1

Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку (за вирахуванням франшизи — 240 грн)

375

746

11760

На дату узгодження суми страхового відшкодування підприємство визнає дебіторську заборгованість з одночасним відображенням доходу (п. 19 НП(С)БО 15).

Ремонт після ДТП

2

Відображено витрати на ремонт автомобіля, використовуваного в адміністративних цілях (підписано акт із СТО)

92

631

10000

3

Відображено податковий кредит з ПДВ виходячи з вартості ремонту

644/1

641/ПДВ

631

644/1

2000

2000

4

Перераховано страхове відшкодування страховою компанією на рахунок СТО

631

375

11760

5

Зроблено доплату підприємством у розмірі франшизи

631

311

240

При фіскальному підході

6

Нараховано компенсуючі ПЗ у звітному періоді отримання права на ПК

949

643/1

643/1

641/ПДВ

1960

1960

На думку фіскалів, ПЗ треба нарахувати в частині вартості, оплаченої страховиком безпосередньо СТО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі