Теми статей
Обрати теми

Імпорт, мінбаза ПДВ і вибрики фіскалів

Павленко Олексій, податковий експерт
Зараз у нас проводять перевірку з питань бюджетного відшкодування і від’ємного значення з ПДВ. Інспектор хоче нам донарахувати ПДВ за продажами імпортних товарів нижче мінімальної бази згідно з п. 188.1 ПКУ. Товари нами були реалізовані за цінами, які перевищують їх контрактну вартість (перераховану в грн), за якою ми придбавали ці товари у нерезидентів. Але інспектор порівнює ціни їх продажу з середньозваженими цінами реалізації аналогічних товарів, які вищі, і хоче на різницю донарахувати нам ПДВ. Хіба правомірні такі дії і що нам робити?

Відповідно до абзацу другого п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг*. І хоча термін «ціна придбання товарів (послуг)» ПКУ не визначає, але усталена практика свідчить, що тут орієнтир — ціна, зазначена у договорі (контракті) з нерезидентом на придбання таких товарів (послуг), та/або в рахунку-фактурі (інвойсі).

* За винятком: товарів (послуг), ціни на які підлягають держрегулюванню; газу, який постачається для потреб населення; електроенергії, ціна на яку склалася на ринку електроенергії.

Цікаво, що такий підхід податківці вже сформували давно і безліч раз на цьому наголошували. Вони зазначають, що для операцій з постачання в Україні товарів, раніше ввезених платником на митну територію України, база оподаткування визначається за загальним правилом — виходячи з їх договірної вартості, але не нижче ціни придбання, без урахування величини митної вартості. І що ціна придбання для імпортера — це ціна, зазначена в договорі на придбання товару (контрактна вартість). Саме такі висновки знайдете в діючій БЗ 101.07, та вони регулярно повторюються в листах ДПСУ (див. лист від 08.12.2020 р. № 5048/ІПК/99-00-05-06-02-06 та багато інших).

Тому поведінка вашого перевіряючого нас сильно дивує. Норма п. 188.1 ПКУ тут досить чітка і не дає ніяких приводів, щоб притягувати сюди середньозважені ціни по підприємству на аналогічні товари, ринкові-звичайні чи ще якісь інші ціни. Ми дуже сумніваємося, що він не обізнаний у цих питаннях, схоже, тут справа попахує іншим... ☹ Ваш випадок нагадав нам прикрі минулі часи, коли податківці були менш чіткі і більш фіскальні у цих питаннях, і на місце їх ставили в суді. Як судді захищали платників від свавілля податківців у питанні визначення мінбази при продажу імпортних товарів (за тодішніми редакціями п. 188.1 ПКУ), див. у постанові ВС від 12.06.2018 р. у справі № 813/8843/13-а (reyestr.court.gov.ua/Review/74671273) та у постанові ВС від 15.08.2019 р. у справі № 813/8637/13-а (reyestr.court.gov.ua/Review/83692533).

Але зараз інші часи, і тут усе досить чітко. Тому якщо інспектор вас не почує, то негайно повідомте про таке свавілля його начальство, вищі органи та/або на сервіс «Пульс» ДПС.

Зауважимо: орієнтуватись треба не на митну вартість таких товарів (яка є базою оподаткування імпортним ПДВ на митниці), а саме на контрактну вартість. Причому так звану фактурну вартість, яка теж (як і митна вартість) зазначається в митній декларації, брати для цілей визначення мінбази оподаткування ПДВ теж не завжди варто**. Окрім того, тут майте на увазі ще нюанс, пов’язаний із курсом перерахування ціни придбання імпортного товару у гривні. Раніше податківці в БЗ 101.07 не дуже коректно писали, що тут треба орієнтуватись на курс НБУ, який діяв на дату переходу до платника права власності. Але майже рік тому цю консультацію відмінено. Тому тут є певна невизначеність. Ми схиляємося до курсу/вартості, за якими такі товари були відображені на балансі. А якщо ви ФОП, то, мабуть, логічно брати курс на дату оформлення МД.

** Фактурна вартість хоч і базується на контрактній (інвойсній) ціні, але вона може включати вартість страхування та перевезення товарів до перетинання митного кордону України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі