Теми статей
Обрати теми

Додаток 2 (Д2)

Як випливає із самої назви додатка 2 (Д2), він містить інформацію про від’ємне значення (ВЗ) звітного періоду, яке зараховується до складу ПК наступного звітного періоду. Тобто заповнюємо його в тому випадку, коли є перехідний мінус (заповнений ряд. 21 декларації).

При цьому перехідний мінус відображаємо в додатку Д2:

— у таблиці 1, де платник розшифровує ВЗ за періодами його виникнення;

— у таблиці 2 (заява на передачу мінуса), якщо підприємство, що реорганізується, передає ВЗ правонаступникові/правонаступникам. Врахуйте: перенесення можливе, тільки якщо в підприємства, що реорганізується, сума ВЗ (!) підтверджена за результатами документальної перевірки податківців (101.24 БЗ);

— у таблиці 3 (заява на приєднання мінуса), коли правонаступник/правонаступники приєднують, отриманий від реорганізованого підприємства мінус (п. 198.7 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21). Цю суму потрібно показати в гр. 5 таблиці 1 додатка Д2. Отриманий мінус також переноситься до рядка 16.3 декларації. Надалі такий мінус правонаступник обліковує на загальних підставах і може навіть заявляти його до БВ (тоді треба поставити відмітку «+» у гр. 6 таблиці 2 додатка Д3).

Відразу скажемо, накази № 734 і № 131, по суті, додаток Д2 не змінили. Порядок його заповнення залишився колишнім, а якщо бути точніше, ні ПКУ, ні Порядок № 21 будь-яких правил заповнення додатка Д2 не встановлювали і тут нічого нового не з’явилося ☺.

Таблиця 1 додатка Д2. За практикою, що склалася, перехідне ВЗ з ряд. 21 розшифровують у таблиці 1 додатка Д2 за періодами його виникнення в хронологічній послідовності.

При цьому якщо мінус тягнеться з періоду в період, то основою для заповнення поточного Д2 слугуватиме попередній Д2.

Таблиця 1. Розшифровка від’ємного значення ряд. 21

Графа/рядок

Опис

звітний (податковий) період, в якому виникло значення

місяць/квартал

гр. 2

рік

гр. 3

У гр. 2 і 3 зазначають звітний (податковий) період, у якому вперше виникло ВЗ (тобто, по суті, період, у якому задекларували ПК). Його наводять в числовому форматі дві цифри місяця (01 — 12) і чотири цифри року. Платники ПДВ, які раніше застосовували квартальний податковий період (на сьогодні такого періоду немає) подання звітності з ПДВ, у графі 2 зазначають квартал (І, II, III, IV).

Щодо ВЗ, доданого податківцями при перевірці, до гр. 2 і 3 таблиці 1 додатка Д2 заносять місяць і рік складання ППР.

Важливо! Графи 2 і 3 заповнюються в хронологічному порядку виникнення сум ВЗ з гр. 4 (податківці вважають, що ПЗ поточного періоду зменшуються на суму ПК за хронологією, тобто ряд. 21 перш за все формується з ПК поточного періоду без урахування ряд.16.1)

Зазвичай, просуваються від найсвіжішого періоду (найближчого до дати подання декларації) до найдавнішого (наприклад, від лютого до січня, грудня тощо). Тому періоди в Д2 зазвичай заносять у порядку убування (згори донизу): вгорі таблиці — найсвіжіший період виникнення мінуса, а внизу — найстаріший період.

При цьому вибуває ВЗ з Д2 також у хронологічному порядку його виникнення. Насамперед витрачається найстаріший мінус із нижніх рядків додатка Д2, потім — той, що йде за ним, тощо, тобто знизу вгору.

У частині бюджетного відшкодування платник сам вирішує, мінус яких періодів заявляти до відшкодування або приберегти

гр. 4

усього

У гр. 4 наводять суму ВЗ, що відповідає своєму періоду

гр. 5

в тому числі сума від’ємного значення, отримана платником як правонаступником від платника податку, що реорганізувався

Тут відокремлюють із загальної суми, зазначеної в гр. 4, частину ВЗ, що надійшло до правонаступника від реорганізованого підприємства

рядок

Залишок суми помилково та/або надміру сплачених

Цей рядок може заповнюватися, якщо в ряд. 21 (у складі ВЗ) усе ще «сидить» залишок старих переплат, що виникли станом на 01.07.2015 р. Нагадаємо, що з переходом на спецрахунки з 1 липня 2015 року суми старих переплат вливалися до ВЗ (збільшували його) в декларації за липень/III квартал 2015 року (п.п. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тому якщо така сума (її частина) досі все ще бовтається в складі ВЗ, її окремо виділяють у передостанньому рядку «Залишок…». таблиці 1 додатка Д2.

Якщо сума старих переплат уже повністю «з’їлася» поточними ПЗ (або її первісно не було), то «Залишку…» не буде

рядок

Усього

У цьому рядку виводять підсумкову суму перехідного мінуса (гр. 4), у тому числі отриманого від реорганізованого платника (гр. 5).

Важливо! Значення гр. 4 ряд. «Усього» таблиці 1 додатка Д2 = ряд. 21

Таблиці 2 і 3 додатка Д2. Передача мінуса при реорганізації від підприємства, що реорганізується (РП), до правонаступника/правонаступників (шляхом уключення до ПК через ряд. 16.3) передбачена п. 198.7 ПКУ. Це відбувається таким чином:

Таблиця 2. Заява при реорганізації

Передача перехідного мінуса при реорганізації

Підприємство, що реорганізується (РП)

Правонаступник

передається через додаток Д2

РП з останньою декларацією з ПДВ (якщо заповнений ряд. 21)

заповнює таблицю 2, де зазначає суму мінуса, підтверджену документальною перевіркою

На цю ж суму мінуса правонаступник заповнює таблицю 3, зазначивши в ній дані про реорганізоване підприємство, суму отриманого ВЗ, дату та номер акта/довідки перевірки (п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21). Одночасно (!) ця сума відображається в ряд. 16.3 декларації

У результаті: значення ряд. 21 РП у сумі, підтвердженій перевіркою, перейде до ряд. 16.3 правонаступника(ів) (п. 198.7 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21)

Важливо! В якому розмірі (повністю/частково) передавати мінус правонаступникові, залежить від виду реорганізації, що проводиться. Так, при реорганізації:

— шляхом перетворення, злиття, приєднання — мінус передається повністю (в усій сумі);

— шляхом поділу, виділення — мінус передають частково (пропорційно отриманій правонаступником частці майна згідно з розподільчим балансом).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі