Теми статей
Обрати теми

Додаток 3 (Д3)

Додаток Д3 призначений для розрахунку суми бюджетного відшкодування (БВ). Якщо ви заповните в декларації ряд. 20.2, то разом із декларацією слід подати відразу два додатки: Д3 (розрахунок БВ) і Д4 (заяву на повернення БВ). Тут зупинимося на порядку заповнення додатка Д3, на підставі якого платники в хронологічному порядку (в міру подання декларацій) включаються до Реєстру БВ і також у хронологічному порядку згідно з черговістю внесення до Реєстру отримують відшкодування (п.п. 200.7.2 ПКУ). Але спершу нагадаємо загальні правила БВ.

1. Заявляти чи ні БВ — це право, а не обов’язок платника (п. 200.7 ПКУ). Тому платник може тягнути перехідний мінус стільки, «скільки душа забажає» (мінус перетягується з ряд. 20 до ряд. 20.3 і далі до ряд. 21 поточної декларації (минувши ряд. 20.2), а звідти — до ряд. 16.1 наступної декларації).

2. Право на БВ з’являється вже в першому періоді виникнення оплаченого від’ємного значення, незалежно від стажу перебування в статусі ПДВ-платника.

3. До БВ може потрапити сума ВЗ тільки в частині фактично оплаченого ПК і в розмірі, що не перевищує реєстраційного ліміту. Причому під «оплаченим» податківці традиційно розуміють ПДВ, сплачений постачальникам або до бюджету виключно грошовими коштами. А ось у якій сумі (повністю/частково) заявити БВ, платник вирішує сам.

Додаток Д3 включає дві таблиці. У таблиці 1 показуємо безпосередньо сам розрахунок суми БВ, а в таблиці 2 детально розшифровуємо отримане значення БВ за періодами його виникнення/постачальниками/оплатами.

Таблиця 1. Розрахунок суми бюджетного відшкодування

Рядок

Опис

1

Сума від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 розділу V Кодексу на момент подання податкової декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість (рядок 20 - рядок 20.1 декларації звітного (податкового) періоду)

У рядку 1 показують суму від’ємного значення (у межах ліміту), що залишилася після погашення податкового боргу (за його наявності, п. 200.12 ПКУ), яка може взяти участь у розрахунку відшкодування (ряд. 20 - ряд. 20.1)

2

Фактично сплачено у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України (значення рядка «Усього» графи 7 таблиці 2)

Тут з ряд. 1 витягують ПК, фактично оплачений у звітному і попередніх періодах постачальникам або при імпорті до бюджету (тобто ряд. 2 ≤ ряд. 1). Оплачена частина ВЗ детально розшифровують за постачальниками і періодами в табл.і 2 додатка Д3 (ряд. 2 табл. 1 Д3 = ряд. «Усього» гр. 7 табл. 2 Д3)

3

Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (зазначається сума рядка 1, яка не більша значення рядка 2) (значення цього рядка переноситься до рядка 20.2 декларації за поточний звітний (податковий) період)

У цьому рядку витягуємо зі сплаченого ПК (ряд. 2) суму, яку хочемо заявити до БВ (усю суму з ряд. 2 або тільки частину — на розсуд платника)

Значення ряд. 3 додатка Д3 переносять до ряд. 20.2 декларації, після чого показують у ряд. 20.2.1 та/або 20.2.2 декларації (залежно від бажаного способу/способів отримання БВ). Про спосіб/способи та суми отримання БВ слід зазначити також у додатку Д4

Таблиця 2. Розшифровка суми податку, фактично сплаченої в попередніх і звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України

Графа

Опис

гр. 2

Постачальник (індивідуальний податковий номер)

До гр. 2 заносять:

ІПН постачальників, за рахунок придбань у яких виникло від’ємне значення («всередині» кожного періоду їх можна обирати в будь-якому порядку, оскільки жодних правил добору контрагентів немає, але краще, щоб були понадійніші і ті, з ким розрахувалися за покупки, раз думаємо заявляти БВ);

свій власний ІПН, якщо від’ємне значення виникло за рахунок імпорту (див. виноску «*» до цього рядка). Вважаємо також, що поставити свій ІПН доведеться, якщо мінус виник через великі повернення товарів. Утім заявити його до БВ, скоріше за все, не вийде. Рекомендуємо вписати таку суму до Д3 як неоплачену або в таблиці 2 додатка Д3 узагалі не відображати;

умовний ІПН постачальника «500000000000» (п. 12 Порядку № 1307), якщо ВЗ виникло за рахунок послуг, отриманих від нерезидента з місцем постачання на території України (див. виноску «*» до цього рядка)

Звітний (податковий) період, у якому виникло значення

місяць/квартал

гр. 3

рік

гр. 4

У гр. 3 і 4 у числовому форматі («ММ (К) РРРР»: дві цифри місяця (чи одна цифра кварталу — I, II, III, IV) і чотири цифри року) зазначають звітний (податковий) період, у якому вперше виникло ВЗ.

Оскільки ні ПКУ, ні Порядок № 21 правил заповнення додатка Д3 не встановлюють, платник має право сам визначити послідовність відображення в Д3 сум у розрізі періодів (лист ДПСУ від 17.02.2020 р. № 635/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). Зазвичай, графи заповнюють у хронологічному порядку — від найсвіжішого звітного періоду до найстарішого, за аналогією з додатком Д2

гр. 5

сума

У гр. 5 показують суму ПК, що відповідає кожному постачальникові. Це може бути і частина суми ПК за операцією з постачальником (якщо у формуванні від’ємного значення взяла участь тільки частина ПК)

гр. 6

ознака від’ємного значення (графа 5), отриманого правонаступником від реорганізованого платника податку

Ставлять відмітку «+», якщо сума від’ємного значення сформована за рахунок мінуса (ПК), що перейшов від реорганізованого платника (у гр. 2 проставляють його ІПН, а в гр. 3 і 4 зазначають період, коли таке від’ємне значення було узгоджене — підтверджено перевіркою, таблиця 3 додатка Д2)

гр. 7

в тому числі сплачено постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України, отримано послуг від нерезидента на митній території України

Тут показують сплачену частину ПК. Для цього перевіряють стан розрахунків: з контрагентами (сплату ПДВ при імпорті; включення до декларації ПЗ з послуг, отриманих від нерезидента).

І ще: вважаємо, в графі 5 слід показувати всю суму ВЗ (як оплачену, так і не оплачену), а до графи 7 переносити тільки оплачену частину ВЗ. Інакше не зрозуміле призначення графи 7.

Утім, якщо ви не хочете «світити» неоплачену частину ПН, гадаємо, не буде порушенням зазначити в графі 5 тільки оплачений ПК (адже призначення таблиці 2 — розшифровка оплаченої частини ВЗ). Тоді значення в графі 7 повністю дублюватиме значення графи 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі