Теми статей
Обрати теми

Додаток 8 (ДС8)

Додаток ДС8 (колишній додаток ДС9) подається платниками ПДВ — сільгосптоваровиробниками, які включені / претендують на включення до Реєстру одержувачів бюджетної дотації (далі — Реєстр) згідно зі ст. 161 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV (далі — Закон № 1877) (п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тобто цей додаток заповнюється, якщо в заголовній частині декларації в полі 06 стоїть відмітка (п. 12 розд. ІІІ і п. 2 розд. V Порядку № 21) «1» або «2» — при поданні декларації сільгосптоваровиробником, що включений або претендує на включення до Реєстру.

Річ у тому, що право на отримання сільгоспдотації мають сільгосптоваровиробники, які на момент подання заяви про внесення до Реєстру є платниками ПДВ і відповідають критеріям, установленим у ст. 161 Закону № 1877:

(1) ведуть види діяльності, перелічені в п. 161.3 Закону № 1877;

(2) здійснюють постачання сільськогосподарських товарів/послуг, вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, причому питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менше 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених ними протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (для новоутвореного сільгосптоваровиробника, зареєстрованого як суб’єкт господарювання, який веде господарську діяльність менше 12 к. міс., питома вага сільськогосподарських товарів розраховується за результатами кожного окремого звітного періоду).

З метою підтвердження свого право на бюджетну дотацію такий платник і подає до декларації додаток ДС8, в якому здійснює розрахунок:

— обсягу ПЗ з ПДВ за постачанням товарів, згідно з видами діяльності з п. 161.3 Закону № 1877. Розраховують його, спираючись на «дотаційні» ПН (з кодом «2»), зареєстровані в ЄРПН за відповідний звітний період;

— питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців).

Причому подавати додаток ДС8 контролерам слід щомісячно (п.п. «в» п. 161.1 Закону № 1877).

Складається він із двох таблиць.

Таблицю 1 додатка ДС8 заповнюють тільки ті сільгосптоваровиробники, які включені до Реєстру, оскільки претенденти на включення до Реєстру не мають права складати «дотаційні» ПН.

У рядку 1 таблиці 1 зазначають обсяг таких операцій (без ПДВ), а в рядку 2 — суму ПДВ. Не забувайте, що ПЗ з ПДВ визначають за правилом «першої події», а отже, при заповненні таблиці 1 додатка ДС8 також необхідно враховувати суми отриманої передоплати (п. 187.1 ПКУ). Ну й оскільки тепер у додатку Д1 відсутня розшифровка ПЗ за ознакою сільгоспоперацій (дотаційних), то й із заповненням Д7 доведеться, мабуть, більше попихтіти.

У таблиці 2 додатка ДС8 здійснюють безпосередньо сам розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців), а для новостворених підприємств беруть послідовно попередні та поточний періоди. Причому для такого розрахунку до складу основної діяльності сільгосптоваровиробника не включаються оподатковувані ПДВ операції з постачання основних засобів, які перебували у складі його основних засобів не менше 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, якщо такі операції не були постійними і не були окремою підприємницькою діяльністю (п.п. «б» п. 161.1 Закону № 1877).

І ще зауважимо: останні роки дотація не виплачується, оскільки на її виплату не закладені в бюджеті кошти. Проте додаток ДС8 подають, зокрема, щоб ПН на операції постачання сільгосппродукції не потрапляли під моніторинг і не блокувалися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі