Теми статей
Обрати теми

Страхування водіїв

Вишневський Михайло, податковий експерт
Страхування водіїв передбачає страхування від нещасних випадків на транспорті. Воно належить до особистого страхування фізичних осіб. Чи є такий вид страхування обов’язковим або добровільним? Ми з’ясуємо це у нашій статті, а також розповімо про оподаткування та відображення в обліку витрат на страхування водіїв.

Особисте страхування від нещасних випадків на транспорті — це обов’язкове страхування, передбачене п. 6 ст. 7 Закону № 85. Однак обов’язковим такий вид страхування є тільки для водіїв — працівників транспортних підприємств, безпосередньо зайнятих на транспортних перевезеннях (п. 1 Положення № 959).

Визначення приналежності підприємств до транспортних дає ст. 6 Закону про транспорт. Так, транспортними вважаються підприємства, що здійснюють перевезення пасажирів, вантажів, багажу, пошти та надають інші транспортні послуги.

Страхувати водіїв повинні юридичні особи або фізичні особи — підприємці, які є власниками транспортних засобів чи експлуатують їх і уклали із страховиком договори страхування (п. 4 Положення № 959). Застрахованими водії вважаються тільки на час обслуговування поїздки (п. 2 Положення № 959).

Суми страхових внесків за договорами особистого обов’язкового страхування водіїв від нещасних випадків на транспорті не оподатковуються ПДФО та ВЗ

Це встановлено п.п. 165.1.5 ПКУ та п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

У розд. I 4ДФ Податкового розрахунку слід відображати суми таких страхових внесків з ознакою доходу «132».

Що стосується ЄСВ, то на перший погляд здається — усе просто. Страхові внески, які роботодавець сплачує за договорами обов’язкового страхування, не мають стосунку до зарплатних виплат та не зазначені в Інструкції № 5. Тому ЄСВ на їх суму не треба нараховувати. Але податківці вважають інакше.

Так, у листі ДФСУ від 04.04.2018 р. № 1365/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначено таке. Оскільки страхові внески на обов’язкове страхування водіїв від нещасних випадків на транспорті не наведені у Переліку № 1170, то суми страхових внесків є базою справляння ЄСВ.

Висновок, безумовно, сумнівний. Однак у разі нарахування ЄСВ, будьте готові відстоювати свою позицію в суді.

Чи можна застрахувати водіїв, якщо ваше підприємство не належить до транспортних? Так, але такий вид страхування буде добровільним.

При цьому у застрахованої особи виникне оподатковуваний дохід (ПДФО за ставкою 18 %, ВЗ за ставкою 1,5 %). У розд. I 4ДФ Податкового розрахунку податківці, скоріш за все, захочуть бачити такий дохід з ознакою «124». Врахуйте також негрошовий характер такого доходу та при обчисленні ПДФО застосуйте натуральний коефіцієнт 1,219512. А ось ВЗ утримуйте з «чистої» вартості страхування.

Крім того, сума страхових внесків на добровільне страхування водіїв буде базою нарахування ЄСВ. Адже вона входить до фонду оплати праці (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5).

У бухгалтерському обліку суми страхових внесків за договорами страхування включайте до своїх витрат (НП(С)БО 16). При цьому транспортним підприємствам необхідно відображати такі суми у складі загальновиробничих витрат на рахунку 91 (п. 15.7 НП(С)БО 16). Якщо страхові внески сплачуєте за тривалий період, обліковуйте їх як витрати майбутніх періодів на рахунку 39, а потім у кожному місяці дії договору страхування списуйте суми з рахунка 39 до витрат звітного періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі