№42

Податки & бухоблік, травень, 2021/№ 42 Інші номери журналу ›
  • Загальне про витрати на страхування майна Я не настільки багатий, щоб оплачувати ще й стихійні лиха…* Незалежно від нашого фінансового добробуту, підсвідомо ми розуміємо необхідність у послугах різного виду страхування, у тому числі майна. Так навіщо ми страхуємо майно? А все просто: ми страхуємо майно, тому що боїмося його втратити. Безумовно, наявність договору страхування не виключає ризику втрати майна, але може мінімізувати отриману шкоду. Цей розділ присвятимо обліку витрат на страхування майна підприємства. Але спочатку трохи про загальні принципи й ідеї страхування.
  • Страхування наявного майна Із правилами обліку страхових витрат в разі придбання майна ви ознайомилися в попередній статті. Тут розглянемо на умовному прикладі нюанси обліку витрат на страхування майна, що вже перебуває у власності підприємства.
  • Страхування орендованого майна Доволі часто договори оренди передбачають обов’язок орендаря застрахувати об’єкт оренди. Страховий платіж сплачується зазвичай авансом. Як обліковувати орендареві такі суми і куди дівати не списаний до витрат страховий платіж при поверненні орендодавцеві об’єкта оренди? Давайте розбиратися разом.
  • Суд за рівномірний розподіл страхових витрат Підприємство страхову суму, сплачену авансом за весь строк дії договору страхування майна, віднесло у витрати поточного періоду. Аргументували вони це тим, що витрати на страхування, які не пов’язані з придбанням активу, повинні обліковуватися на дату збільшення зобов’язань згідно з пп. 5 — 7 НП(С)БО 16. А що із цього вийшло, дивіться нижче.*
  • Облік компенсації витрат на страхування Витрати на страхування майна несе безпосередньо страхувальник. Але трапляються ситуації, коли ці витрати йому компенсує третя сторона. Наприклад, за умовами договору оренди орендар компенсує страховку орендодавцеві або покупець компенсує страховку перевізникові. Про те, як таку компенсацію відображати в обліку, і йтиметься в нашій статті.
  • Автоцивілка та її облік Чимало підприємств мають на балансі транспортні засоби. Але щоб вони їздили по дорогах, відповідальність водіїв має бути застраховано. У цій статті поговоримо саме про цей вид страхування!
  • Автоцивілка і продаж автомобіля Ми продаємо автомобіль. Чи потрібно переукладати договір ОСЦПВ (автоцивілки) та/або вносити зміни до страхового поліса?
  • Автоцивілку бере на себе орендар Підприємство орендує автомобіль у свого працівника. Керівник підприємства прийняв рішення оплатити ОСАЦВ. Чи виникне при цьому дохід у працівника та чи потрібно буде справляти з нього ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
  • Оплата страхування у відрядженні Серед витрат, які працівник здійснює у відрядженні, нерідко зустрічаються витрати на певні види страхування. Чи можна відшкодувати працівникові такі витрати та які податкові наслідки виникають при цьому? У нашій статті ми даємо відповідь на це запитання, а також розбираємо інші нюанси оплати страхування у відрядженні.
  • Страхування водіїв Страхування водіїв передбачає страхування від нещасних випадків на транспорті. Воно належить до особистого страхування фізичних осіб. Чи є такий вид страхування обов’язковим або добровільним? Ми з’ясуємо це у нашій статті, а також розповімо про оподаткування та відображення в обліку витрат на страхування водіїв.
  • Медичне страхування працівників Останнім часом набуває все більшої популярності медичне страхування працівників. Перевагами такого страхування є, зокрема, мотивація працівників, підтримка їх здоров’я, а також підтвердження підприємством іміджу сучасного роботодавця на ринку праці. Тому чимало українських підприємств пропонують працівникам корпоративне медичне страхування та передбачають його у своїх колективних договорах. У нашій статті ми розповімо про оподаткування виплат у вигляді страхових платежів на користь працівників та відображення їх у звітності та обліку.
  • Відрядження за кордон: тести та страхування, пов’язані із COVID-19 Роботодавець сплатив вартість тестування на COVID-19 для виїзду працівника у закордонне відрядження. Тестування є обов’язковою умовою для в’їзду в іноземну країну. Крім того, роботодавець узяв на себе витрати щодо придбання страхового поліса, що покриває лікування від COVID-19. Чи виникає при цьому додаткове благо у працівника?
  • Страховий випадок та перші дії Як-то кажуть, від нещасного випадку ніхто не застрахований — і цеглина на голову може впасти. Причому в такому разі більше пощастить тому, хто в касці. Тому якщо вже страховий випадок відбувся, легше буде тому, у кого на руках є страховка. Але врахуйте: сам факт нещасного випадку — ще не гарантія виплати страхового відшкодування. Важливо знати, що ж робити при цьому передусім. Ось про це й поговоримо в нашій статті.
  • Облік страхових збитків Страховий випадок, передбачений договором, настав. Усі документи в підприємства оформлені як належить, сума шкоди визначена. Право на отримання страхового відшкодування — «в кишені». Справа залишилася за «малим» — правильно все відобразити в обліку. Отже, розбираємося.
  • Страхове відшкодування і ремонт — отримай і розпишись! Елементарна схема страхового відшкодування, коли страхувальник просто отримує гроші від страхової компанії, працює далеко не завжди. Часто використовуються більш складні схеми. Наприклад, коли страховик оплачує ремонт майна страхувальника, а отримувачем страхової виплати є стороння організація, яка виконує ремонтні роботи. Яким чином мають відобразити ці виплати у своєму обліку страхувальник та організація, що здійснює ремонт? Давайте поговоримо саме про це!
  • Страхове відшкодування отримує єдиноподатник Страхове відшкодування може отримати суб’єкт господарювання, який перебуває на будь-якій системі оподаткування. Зокрема, таке відшкодування можуть отримати єдиноподатники — як підприємці, так і юридичні особи. У цій статті поговоримо про те, якими будуть особливості оподаткування страхового відшкодування саме в них!
  • Облік витрат на страхування майна та страхових виплат
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі