25.11.2021

ФОП-ITівець переходить на ставку 3 %

Ні для кого не секрет, що сфера IT розвивається дуже бурхливо. У ній задіяно доволі багато ФОП. Зазвичай усі вони використовують спрощену систему оподаткування. Давайте розберемося, а чи можуть вони ще трохи заощадити на сплаті єдиного податку.

Замовник IT-послуг. Основним замовником IT-послуг зазвичай є нерезиденти. ITівці-ФОП, у більшості випадків, оформляють результати своєї праці двома способами (про оформлення трудових відносин не йдеться):

— працюють безпосередньо із замовником-нерезидентом (із ним укладений договір і оформлюються акти, оплата також надходить від нерезидента);

— оформлюють постачання своїх послуг вітчизняним компаніям, а ті, у свою чергу, поставляють послуги нерезиденту.

Обидві категорії ITівців використовують спрощену систему оподаткування. У переважній більшості випадків — це гр. 3, що цілком логічно, оскільки замовником послуг є не населення і не платники ЄП (п. 291.4 ПКУ). А ось ставку зазвичай обирають найбільшу — 5 %. Давайте подумаємо, а чи можна їм перейти на ставку 3 %? Все-таки економія 2 % від суми єдиного податку — не така вже маленька, особливо для тих, хто уявляє, які суми крутяться в цій сфері.

Замовник-нерезидент і місце постачання. Видів діяльності у нашого ФОП може бути як завгодно багато, але зазвичай без основних двох справа не обходиться (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 91, с. 5). Це:

— комп’ютерне програмування (62.01 КВЕД);

— консультування з питань інформатизації (62.02 КВЕД).

Щодо ПДВ такі послуги описані в п.п. «в» п. 186.3 ПКУ. Мова про послуги з розробки, постачання і тестування програмного забезпечення, обробки даних і надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем. Місцем постачання таких послуг є місце реєстрації замовника. Це означає, що якщо замовником виступає нерезидент, то місце постачання за межами території України. Отже,

такі послуги не є об’єктом оподаткування, ПДВ з них не сплачується

При цьому якщо постачальник таких послуг зареєстрований платником ПДВ, то податкова накладна за ними не виписується, а в декларації з ПДВ вони відображаються в ряд. 5.

Обираємо 3 %. Що це дає ITівцю? Він може обрати ставку єдиного податку 3 % і зареєструватися платником ПДВ. Законодавчо ніяких обмежень у цьому плані не встановлено (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 46, с. 11). Тобто не має значення, які операції здійснює ФОП — оподатковувані (за основною ставкою або за нульовою), неоподатковувані або необ’єктні.

Для переходу на 3 % треба подати:

— заяву на зміну ставки ЄП;

— заяву на реєстрацію платником ПДВ.

Обидва документи подаються не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу (абзац другий п. 183.4 ПКУ; п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ; п.п. 2 п. 3.6 Положення № 1130). Платниками ПДВ вони вважатимуться з першого числа календарного кварталу, в якому застосовуватиметься ставка ЄП 3 %.

Єдине — у п. 293.3 ПКУ встановлено, що ставка 3 % застосовується в разі сплати ПДВ згідно з ПКУ. Адже якщо наш ITівець здійснює тільки операції, що не є об’єктом оподаткування, то безпосередньо сплати ПДВ за декларацією не буде. Втім, податківці не опираються використанню зниженої ставки третьогрупником. Є низка лояльних листів, у т. ч. щодо послуг у сфері IT (листи ГУ ДФСУ в Тернопільській обл. від 06.09.2019 № 58/ІПК/19-00-12-01-12; ДФСУ від 05.05.2020 № 1802/6/99-00-04-02-02-06/ІПК). Тобто запитань з їх боку бути не повинно.

Отже, тут можна заощадити 2 % від суми єдиного податку. При цьому не можна забувати й про негативні моменти та додаткову роботу, пов’язану з реєстрацією платником ПДВ:

1) доведеться щомісячно подавати декларацію з ПДВ;

2) якщо в якомусь місяці в декларацію записати нічого (не було придбань/постачань), то декларацію можна не подавати (виняток — тільки ті, хто має ліцензію на здійснення діяльності з підакцизною продукцією, але явно не наш випадок);

3) не варто зловживати неподанням декларації, поданням декларації тільки із заповненим необ’єктним ряд. 5 або порожньої декларації. Проблема в тому, що реєстрація платника ПДВ анулюється у разі, якщо він протягом 12 місяців не подає декларацію або подає з відсутніми постачаннями/придбаннями, здійсненими з метою формування ПК або ПЗ. Тому з певною періодичністю варто задекларувати хоча б придбання, наприклад, канцтоварів або офісної техніки з відображенням ПК (тобто придбання у неплатників не годяться);

4) таке придбання спричинить нарахування компенсуючих ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, оскільки покупки будуть повністю використані в неоподатковуваних операціях. Тут доведеться скласти компенсуючі ПН і зареєструвати їх (інакше можна наразитися на штраф за нереєстрацію або відсутність реєстрації ПН (пп. 1201.1 та 1201.2 ПКУ), благо в карантинний період він не застосовується). Самі компенсуючі податкові зобов’язання декларуємо в ряд. 4.1 декларації.

А ось розподілу ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ не буде

Це пояснюється тим, що в розрахунку коефіцієнта ЧВ компенсуючі ПЗ не беруть участі (тобто ЧВ дорівнюватиме нулю). Це значно полегшує ПДВ-облік. Але врахуйте: якщо пройде хоч одне оподатковуване постачання, розподілу ПДВ не уникнути.

Замовник-резидент. А ось щодо іншої категорії ФОП-ITівців, тобто тих, які оформлюють постачання своїх послуг вітчизняним підприємствам, такий маневр провернути не вийде. Зрозуміло, місцем постачання таких послуг буде територія України, тому вони підпадатимуть під об’єкт оподаткування ПДВ.

З іншого боку, у п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ встановлена пільга з ПДВ (до 01.01.2023). Так, згідно з цією нормою звільняються від ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмної продукції, плата за які не вважається роялті.

На жаль, операції з розробки програмної продукції не підпадають під цю пільгу. Річ у тому, що зазвичай розробник не отримує права власності на розроблену програмну продукцію. Первісно права належать замовникові. Тому немає й переходу права власності від продавця до покупця. Звідси податківці не визнають ІТ-пільгу (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 47, с. 5). Таким ФОП немає сенсу реєструватися платниками ПДВ.

висновки

  • Замовник IТ-послуг — зазвичай нерезидент. Місце постачання таких послуг — за межами території України. Отже, вони не оподатковуються ПДВ.
  • ФОП, що надає IТ-послуги нерезиденту, може перейти на ставку ЄП 3 % і при цьому не сплачувати ПДВ. Податківці не проти.
  • Якщо замовник IТ-послуг — резидент, то такі послуги оподатковуються ПДВ (не підпадають під пільгу). Переходити на ставку ЄП 3 % сенсу немає.