Теми статей
Обрати теми

Обираємо ставку 3 %

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Унікальність третьої групи єдиного податку в тому, що вона дозволяє єдиноподатнику обирати, бути чи не бути йому платником ПДВ. Цей вибір залежить від обраної ним же ставки єдиного податку. Коли ж єдиноподатнику вигідно набути статусу платника ПДВ та як можна перейти до 3 групи ЄП з ПДВ? Про це наша стаття.

Особливості третьої групи

Від вибору ставки на третій групі ЄП залежить ПДВ-статус єдиноподатника. Вибір ставки 5 % має на увазі, що платник ЄП не може бути платником ПДВ навіть у тому випадку, коли він повністю вписався в критерії обов’язкової ПДВ-реєстрації з п. 181.1 ПКУ. Водночас вибір ставки 3 % ЄП вимагає обов’язкової реєстрації єдиноподатника платником ПДВ. При цьому ЄП сплачується з отриманого єдиноподаткового доходу за вирахуванням суми ПДВ.

Та нехай вас не збиває з пантелику нижча ставка ЄП, адже обов’язкова ПДВ-реєстрація може легко перекрити всі передбачувані вигоди від її застосування.

Коли ПДВ-статус «у тему»

Покупці — платники ПДВ. Як часто буває, необхідність у ПДВ-реєстрації виникає в тому випадку, коли більша частина покупців суб'єкта господарювання є платниками ПДВ та їм потрібен вхідний ПДВ.

Очевидно, що при здійсненні оподатковуваних операцій за ставкою ПДВ 20 % сума такого податку становитиме 1/6 частину всієї виручки єдиноподатника. А отже, єдиноподатнику необхідно перекривати такі ПДВ-зобов’язання вхідним податковим кредитом з ПДВ. Це можуть бути придбання в постачальника — платника ПДВ або сплата ПДВ на митниці в разі імпорту товару. Тобто одночасно бути платником ЄП і ПДВ вигідно в тому випадку, коли у підприємства великі суми витрат і вони здійснюються з вхідним ПДВ. В іншому разі користь від ПДВ-статусу на спрощенці сумнівна.

БезПДВшні постачання. Інша річ, коли в загальному обсязі доходу платника значну частину становлять пільгові/звільнені від оподаткування ПДВ або експортні операції. У такому разі сума ПДВ до сплати буде мінімальною.

Наприклад, якщо єдиноподатник здійснює експортні операції, які є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. «г» п. 185.1 ПКУ). При цьому оподатковуються за нульовою ставкою (п.п. «а» п.п. 195.1.1 ПКУ). Вигода тут очевидна.

По-перше, при рівних об’єктах оподаткування єдиним податком ставка ЄП застосовується нижче (3 % замість 5 %). По-друге, ПДВ до сплати за такими операціями не виникає. Крім того, платник може претендувати на експортне відшкодування* в порядку, передбаченому п. 200.7 ПКУ.

* Детальніше про бюджетне відшкодування ПДВ див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 63, с. 11.

Принадним можна назвати варіант з ПДВ-реєстрацією також при здійсненні пільгових (вони ж звільнені) і необ’єктних операцій. Адже податкові зобов’язання з ПДВ не виникають, а вхідний ПДВ нівелюється компенсуючими ПДВ-зобов’язаннями (п. 198.5 ПКУ). У такому разі ПДВ до сплати не виникає, та ставка ЄП на 2 % менше ☺.

Ризики. За великим рахунком, здійснення експортних операцій, пільгових та/або звільнених від ПДВ операцій не є перешкодою для вибору 3 групи ЄП зі ставкою 3 %. Адже всі єдиноподаткові обмеження чітко позначені в п. 291.5 ПКУ і про це там немає жодного слова. Крім того, вимоги ПДВ-реєстрації (пп. 181.1, 182.1 ПКУ) у звичайному їх форматі з третьогрупником не працюють. Але в іншому загальні правила оподаткування ПДВ, передбачені розд. V ПКУ, на єдиноподатника поширюються повною мірою. Зокрема, якщо платник ПДВ протягом 12 послідовних податкових місяців (1) не подає контролюючому органу декларації з ПДВ та/або (2) подає «порожню» декларацію (відсутні операції, які формують ПДВ-зобов’язання або податковий кредит), фіскали мають право анулювати його ПДВ-реєстрацію (п. 184.1 ПКУ). Унаслідок чого такий платник не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу зобов’язаний подати заяву про перехід на сплату ЄП за ставкою 5 % або заяву про відмову від спрощенки (п.п. 5 п. 293.8 ПКУ).

Ще один нюанс. Відсоткову ставку єдиного податку 3 % єдиноподатник може обрати за умови сплати ПДВ (ч. 1 п. 293.3 ПКУ). А коли так, то при фіскальному підході податківці можуть відмовити єдиноподатнику в ПДВ-реєстрації, якщо той планує здійснювати виключно операції, у результаті оподаткування яких не відбувається сплати ПДВ. Але, відразу скажемо, прямих законодавчих підстав на це в них немає. Крім того, ні в контролерів, ні навіть у самого платника податків немає жодних підстав стверджувати чи, ба більше, будувати припущення про те, що в майбутньому будуть виключно безПДВшні операції.

Майте на увазі: незважаючи на можливу привабливість вибору третьої групи ЄП з ПДВ-реєстрацією, не потрібно забувати, що ПДВ — один з найскладніших податків в адмініструванні. Тому думайте й вирішуйте самі. А ті, хто все-таки вирішив перейти до 3 групи ЄП зі ставкою 3 %, можуть це зробити вже з 1 липня 2020 року. Строки подання заяв на ЄП і ПДВ-реєстрацію залежать від того, з якої системи оподаткування платник переходить на спрощенку зі ставкою 3 % (див. таблицю).

Перехід на ЄП (ставка 3 %) з різних систем оподаткування

Із системи оподаткування:

Подаємо заяву на:

єдиний податок

ПДВ-реєстрацію

загальної

платник ПДВ

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого планується перехід (абз. «а» і «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)*

неплатник ПДВ

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого ФОП бажає стати єдиноподатником-ПДВшником (п.п. 3 п. 3.6 Положення № 1130)*.

Вважається платником ПДВ з першого числа календарного кварталу, у якому застосовуватиметься ставка ЄП 3 % (абз. 4 п. 183.9 ПКУ)**

«молодшої» групи ЄП (при добровільному переході)

третьої групи (ставка 5 %)

Не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому застосовуватиметься нова ставка (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)***

За 10 календарних днів до початку календарного місяця, у якому застосовуватиметься нова ставка (абз. 2 п. 183.4 ПКУ)***.

Платником ПДВ є з першого числа календарного місяця, у якому застосовуватиметься нова ставка ЄП (абз. 5 п. 183.9 ПКУ)**

* При переході на ЄП з липня цього року заяву треба подати не пізніше 15 червня.

** Перехід до статусу єдиноподатника і ПДВшника відбуватиметься одночасно (з початку кварталу).

*** Заяву на зміну ставки ЄП з липня потрібно подати не пізніше 19 червня. Ці самі строки повинні застосовуватися щодо подання заяви на ПДВ-реєстрацію. Щоправда, п.п. 2 п. 3.6 Положення № 1130 установлює більш ранній строк подання такої заяви — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому застосовуватиметься нова ставка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі