Теми статей
Обрати теми

ФОП-айтішник стає єдиноподатником

Сфера IT — одна з найперспективніших. Я вирішив зупинитися на ній. Одразу хочу спростити собі податкове життя й обрати спрощену систему оподаткування. Як зареєструватися та яку групу єдиного податку обрати? (м. Вінниця)

Реєстрація ФОП. Як і будь-яка фізична особа, айтішник реєструється ФОП за допомогою Заяви, затвердженої наказом Мін'юсту від 19.05.2020 р. № 1716/5 (форма 1). У цій Заяві рекомендуємо особливу увагу звернути на місцезнаходження ФОП (сторінка 2). Тут зазначається податкова адреса, якою для фізособи згідно з п. 45.1 ПКУ є адреса проживання (реєстрації). Саме зазначена у цій Заяві інформація про ФОП і потрапить до ЄДР.

Якщо в подальшому місце реєстрації фізособи зміниться, необхідно буде ще раз подати заяву для держреєстрації змін відомостей про ФОП (зокрема, про місцезнаходження). Практика свідчить, що податківці дуже прискіпливо ставляться до розбіжностей між даними ЄДР та фактичним місцем проживання ФОП.

Також зазначаються всі види діяльності, якими планує займатися ФОП. Першим потрібно зазначати основний вид діяльності. Для айтішників це буде зазвичай код 62.01.

Заява за формою 1 дозволяє новоствореному ФОП одразу заявити про своє бажання стати єдиноподатником. Для цього на бажання можна заповнити сторінку 4, де зазначити обрану групу і ставку єдиного податку, місце провадження і обрані види діяльності, дату початку роботи на спрощеній системі, а також інші відомості, передбачені п. 298.3 ПКУ.

Яку групу обрати? Відповісти на це запитання доволі просто. ФОП групи 1 мають право лише торгувати на ринках і надавати побутові послуги населенню (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). Тож для айтішників група 1 — однозначно не підходить.

Подивимося на групу 2. Тут максимальний річний обсяг доходу — до 5 млн грн і можна взяти 10 працівників. І послуги можна надавати не тільки побутові, а взагалі будь-які (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Однак є проблема — надавати послуги ФОП групи 2 може або іншим єдиноподатникам, або населенню.

Надавати послуги платнику податку на прибуток або ФОП-загальносистемнику айтішник групи 2 не зможе. Для нього це буде порушенням умов перебування на спрощеній системі. І після такого порушення він буде зобов’язаний з наступного кварталу залишити лави єдиноподатників (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Тож група 2 підійде лише тим айтішникам, клієнтами котрих будуть або звичайні громадяни, або фізичні чи юридичні особи, які є платниками єдиного податку.

До того ж у податківців можуть виникнути питання, якщо ви на групі 2 будете надавати IT-послуги нерезидентам. А це для айтішників дуже поширена практика. Нерезиденти точно не є платниками єдиного податку, та й до населення їх віднести складно. Тож можуть виникнути проблеми.

Якщо вам це не підходить, отже, вскочити на спрощену систему можна буде лише через групу 3 (імовірно, вас зацікавить перш за все ставка 5 %). Це вже така «рукавичка», яка вмістить усіх. Річний обсяг доходу — до 7 млн грн, найманих працівників — скільки завгодно. Обмежень за видами діяльності чи статусу контрагентів — фактично жодних (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Принаймні жодна IT-діяльність на спрощеній системі не заборонена. Отже, класичний айтішник — це група 3.

Які види діяльності? ФОП, який хоче стати єдиноподатником і не заявив про це одразу при держреєстрації, повинен подати спеціальну заяву (затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308), у якій у п. 8 обов’язково зазначаються обрані види діяльності (п.п. 5 п. 298.3 ПКУ). Які види діяльності обирає ФОП-айтішник?

Відповісти на це запитання не так вже й просто, адже поняття «айтішник» об’єднує в собі дуже широкий спектр видів діяльності. Тож ми у таблиці наведемо для вас усі можливі види діяльності, а ви вже обирайте з них ті, якими збираєтеся займатися.

Перелік можливих видів діяльності для айтішника

Код

Назва виду діяльності за КВЕД 2010

58.21

Видання комп’ютерних ігор

58.29

Видання іншого програмного забезпечення

62.01

Комп’ютерне програмування*

62.02

Консультування з питань інформатизації

62.03

Діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням

62.09

Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем

63.11

Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність

63.12

Веб-портали

63.99

Надання інших інформаційних послуг

70.21

Діяльність у сфері зв’язків із громадськістю**

70.22

Консультування з питань комерційної діяльності й керування***

73.11

Рекламні агентства**

73.12

Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації**

78.30

Інша діяльність із забезпечення трудовими ресурсами****

74.90

Інша професійна, наукова та технічна діяльність*****

* Зазвичай цей вид діяльності для айтішника буде основним. Тому в заяві на реєстрацію ФОП його слід зазначати першим.

** Для айтішників, які займаються Sales Managment (управління продажами).

*** Для айтішників, які займаються Project Managment (управління проєктом), Sales Managment (управління продажами) чи HR (управління персоналом).

**** Для айтішників, які займаються HR (управління персоналом).

***** Для айтішників, чия діяльність не охоплена іншими кодами.

Якщо не впевнені чи до кінця не знаєте, яка саме IT-діяльність припаде вам до душі, можете зазначити у Заяві про перехід на спрощену систему увесь вищенаведений перелік. Так, про всяк випадок. Зрештою, кількість обраних видів діяльності, які можуть зазначатися в Заяві, не обмежена (БЗ 107.01.01).

А от якщо ви забудете написати в Заяві якийсь вид діяльності, то він не потрапить до «єдиноподаткового» Реєстру.

І якщо ви потім цей «забутий» вид діяльності здійсните, вам треба буде залишити спрощену систему (п.п. 7 п. 298.2.3 ПКУ). Тож будьте пильними!

Яке місце провадження діяльності? Разом із обраними видами діяльності айтішник мусить зазначити в Заяві місце провадження своєї діяльності (п.п. 4 п. 298.3 ПКУ).

Якщо айтішник працює з дому чи з офісу, у п. 6 Заяви він зазначає, відповідно, свою домашню адресу чи адресу офісу. Однак якщо айтішник планує працювати й «на виїзд», це означає, що він буде здійснювати діяльність у заздалегідь не визначених місцях.

За таких обставин податківці у графі «Область, район, населений пункт» рекомендують писати «Надання послуг на території України», а інші графи п. 6 не заповнювати (БЗ 107.01.01).

Попереджаємо: айтішник групи 2, який зазначить місцем провадження діяльності всю територію України, імовірно, повинен буде сплачувати єдиний податок за максимальною ставкою, як це передбачено п. 293.7 ПКУ.

Адже податківці вважають, що він одночасно здійснює діяльність на території кількох адміністративно-територіальних одиниць (БЗ 107.01.04). Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 18.

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі