Теми статей
Обрати теми

Великі! Готуйте фінзвітність для НКЦПФР!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Рішення НКЦПФР від 23.09.2021 № 790

Висновок документа

Підприємства, що становлять суспільний інтерес та є емітентами цінних паперів (ЦП), розкривають проміжну інформацію згідно з вимогами форм додатка 29 до Положення № 2826

Рішення НКЦПФР, що коментується, стосується підприємств, які (1) становлять суспільний інтерес і при цьому (2) є емітентами ЦП. У категорію суспільно інтересних підприємств входять, нагадаємо, і великі підприємства (ст. 1 Закону про бухоблік).

Річ у тім, що з 01.07.2021 запрацювала нова редакція Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» від 23.02.2006 № 3480-IV (колишній Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок»). За нормами ч. 1 ст. 126 цього Закону під регулярною інформацією про емітента розуміють річну та проміжну звітну інформацію про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на ринках капіталу та організованих товарних ринках, у тому числі шляхом подання до НКЦПФР. А згідно з ч. 5 ст. 126 Закону № 3480 проміжна інформація про емітента повинна містити, окрім іншого, проміжну фінансову звітність разом зі звітом про огляд проміжної фінансової інформації.

При цьому якщо проміжну фінансову звітність перевірено аудитором, відповідні документи суб’єкта аудиторської діяльності в повному обсязі мають бути включені до такої звітності (ч. 6 ст. 126 Закону № 3480). Якщо ж проміжну фінзвітність не перевірено аудитором, емітент повинен про це окремо зазначити у своїй проміжній фінансовій інформації.

Розкривати інформацію відповідно до вимог ст. 126 Закону № 3480 зобов’язані (абзац перший ч. 10 ст. 126):

— ПАТ, щодо акцій яких здійснено публічну пропозицію та/або акції яких допущені до торгів на регульованому фондовому ринку;

— товариства, які є підприємством, що становить суспільний інтерес.

Проміжну інформацію емітент ЦП повинен розкрити не пізніше останнього числа місяця, наступного за звітним (ч. 7 ст. 126 Закону № 3480). Виходить, граничний строк подання проміжної інформації емітента ЦП за ІІІ квартал 2021 року — 31.10.2021.

Посилаючись на те, що в частині відомостей, які повинна містити проміжна інформація емітента, ч. 5 ст. 126 Закону № 3480 тотожна нормам колишньої ч. 5 ст. 40, регулятор прийняв таке рішення.

Наразі емітенти ЦП розкривають інформацію, керуючись Положенням про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженим рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 № 2826. Порядок і строки розкриття проміжної інформації емітентами ЦП встановлені гл. 3 розд. II Положення № 2826, а склад проміжної інформації і форми її подання — гл. 3 розд. III.

Тож поки не змінять Положення № 2826, підприємствам, що становлять суспільний інтерес та є емітентами ЦП, належить розкривати проміжну інформацію за формою з його додатка 29 з урахуванням норм і шляхів, визначених чинним законодавством.

Як і раніше, на титульному аркуші проміжної інформації, яка подається до НКЦПФР, обов’язково вказують, зокрема, дату оприлюднення та URL-адреси власного вебсайту і вебсторінки в мережі Інтернет у складі цього вебсайту, безпосередньо на якій розкрито проміжну інформацію (п.п. 1 п. 1 гл. 3 розд. III Положення № 2826). А ось строк розкриття проміжної інформації Положення № 2826 порівняно із Законом № 3480 встановлює дещо інший — не пізніше 30-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Тому поки безпечніше орієнтуватися саме на нього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі