Теми статей
Обрати теми

Лікарняний для ФОП на ЄП: які документи потрібні?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо підприємець на єдиному податку (ЄП) є застрахованою особою і сплачує ЄСВ за себе, то він має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Але щоб отримати гроші з ФСС, підприємцеві потрібно пройти певні етапи: підготувати пакет документів для отримання лікарняних і навіть подати звітність. Деталі розповімо далі.

Розглянемо процедуру отримання лікарняних для ФОП на єдиному податку поетапно.

На сьогодні схема виглядає таким чином.

Крок 1. У разі хвороби або тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП оформляє в медустанові листок непрацездатності.

У випадку з е-лікарняним чекаємо, поки на порталі ПФУ він з’явиться із статусом «Готово до сплати».

Крок 2. Підраховуємо страховий стаж і призначаємо допомогу (формуємо протокол комісії із соцстрахування (рішення уповноваженого)) (детальніше див. «Комісія із соцстрахування: нюанси щодо е-лікарняних і не тільки»).

Крок 3. Самостійно (!) розраховуємо суму допомоги.

Крок 4. У разі потреби (якщо раніше не було) відкриваємо спеціальний рахунок для отримання соцвиплат у будь-якому банку.

Увага! Якщо ФОП минулого року відкривав такий рахунок, щоб отримати 8000 грн карантинної допомоги, то цей рахунок згодиться й для лікарняних. Інший рахунок можна не відкривати.

Також радимо одразу запитати у банку довідку про реквізити рахунку (для ФСС).

У ній укажуть IBAN-номер вашого рахунку (UA********000002604**********), на який Фонд повинен перерахувати лікарняні/декретні.

Крок 5. Складаємо заяву-розрахунок на отримання лікарняних/декретних з додатком 1.

Порожні додатки до заяви-розрахунку не подаємо до ФСС.

У заяві-розрахунку не забуваємо зазначати рахунок, на який хочемо отримати лікарняні/допомогу по вагітності та пологах.

До речі, бланк із заявою-розрахунком можна знайти в додатку 1 до Порядку № 12.

Крок 6. З метою призначення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням подаємо ЄП-декларацію з типом форми «Звітна» і додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується додаток 1.

Врахуйте: подання декларації з позначкою «Довідково» не звільняє єдиноподатника від подання декларації в строк, установлений для річного (квартального) звітного періоду.

Крок 7. Подаємо до Фонду соцстраху пакет документів:

заяву-розрахунок;

копії платіжок, які підтверджують сплату ЄСВ за 12 місяців, що передують хворобі/декрету, або довідку від податківців про те, що ЄСВ сплачений.

Таку довідку можна замовити онлайн через Електронний кабінет, відправивши податківцям довільний лист у розділі «Листування з ДФС».

Крок 8. Звітуємо щодо отриманих лікарняних/допомоги по вагітності та пологах. Для цього протягом місяця після отримання виплати слід направити до ФСС звіт за формою з додатка 2 до Порядку № 12.

Заповнити його нескладно. Просто потрібно зазначити суму коштів, отриману з Фонду.

Звіт можна відправити в електронному вигляді, підписавши його електронним підписом, або листом з повідомленням про вручення, або віднести особисто.

У декларації єдиноподатника суму лікарняних і декретних ніде відображати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі