Теми статей
Обрати теми

Ліквідуєшся? Подай бенефіціарів!

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
ТОВ перебуває в процесі ліквідації. Чи треба щодо нього подавати дані про бенефіціарів?

Тут може бути декілька ситуацій.

1. Загальні збори (єдиний учасник/власник) прийняли рішення про ліквідацію, але до держреєстратора ще не зверталися.

2. У ЄДР внесено запис «перебуває у процесі припинення» (тобто рішення загальних зборів про ліквідацію подане держреєстратору).

3. Юрособа пройшла процедуру ліквідації (з перевірками, погашенням вимог кредиторів тощо) і подає заяву про ліквідацію держреєстраторові (внесення запису «припинено»).

Жодного разу не були у держреєстратора. Для отримання запису в ЄДР «перебуває у процесі припинення» чинне законодавство не вимагає подавати разом із рішенням загальних зборів про ліквідацію ще й «бенефіціарні» документи (ч. 10 ст. 17 Закону № 755).

Проте, перед тим як подавати дані про входження в процедуру ліквідації, доведеться привести у відповідність дані про бенефіціарів згідно із Законом № 361. Адже за ситуації, коли загальні збори тільки прийняли рішення без походу до держреєстратора, — це все ще повноцінна юрособа. Хоча формально процедура припинення й почалася.

Передусім актуалізація даних про бенефіціарів і подання структури власності стосується юросіб, зареєстрованих до 11.07.2021 р. (детальніше див. статтю «Коли, куди та що подавати?» цього номера). Тим же, хто реєструвався після 11 липня, хвилюватися нема про що, вони вже подали дані про бенефіціарів в обсязі, який вимагається законодавством.

«Перебуває у процесі припинення». На тих, хто на дату старту «бенефіціарної» кампанії вже перебував у процесі припинення, чекає та ж доля, що й на зазначені вище підприємства.

Річ у тому, що знову ж таки юрособа поки існує. Хоча повноваження виконавчого органу (тобто директора/дирекції) тут обмежені.

Тож малюємо структуру власності, заповнюємо заяву за формою 2 (для звичайних юросіб) або формою 4 (для громадських формувань), нотаріально засвідчуємо паспорти-книжечки бенефіціарів (паспорти бенефіціарів-нерезидентів) і йдемо до держреєстратора ☹. Детальніше про пакет документів див. статтю «Коли, куди та що подавати?» номера, а про структуру власності — статтю «Структура власності: що це та як її скласти?».

На шляху до «припинено». Нагадаємо: після проходження через держреєстратора рішення загальних зборів про ліквідацію юрособи, розрахунків з кредиторами, а також проходження необхідних перевірок такій юрособі необхідно звернутися ще раз до держреєстратора. Це потрібно для остаточної ліквідації і внесення запису «припинено» в ЄДР. У ч. 13 ст. 17 Закону № 755 установлено вичерпний перелік документів для цього. А саме:

— заява про держреєстрацію припинення юрособи в результаті ліквідації (заява за формою 2*, заповнюємо та подаємо сторінки 1 і 9);

* Затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

— довідка з архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню.

Як бачите, у переліку немає «бенефіціарних» документів (на відміну, до речі, від переліку для процедури реорганізації, див. ч. 14 ст. 17 Закону № 755). Проте держреєстратори вимагають спочатку актуалізувати дані про бенефіціарів, а вже потім проходити процедуру остаточного припинення. Аргументи в них ті ж, що й для юросіб із записом в ЄДР «перебуває у процесі припинення».

У такому разі залишається відкритим питання: чи можна за допомогою однієї форми провести дві реєстраційні дії — внесення даних про бенефіціарів та остаточна ліквідація юрособи. Хоча ми вважаємо, що це цілком реально. Тож разом із зазначеними вище документами для ліквідації доведеться ще подавати «бенефіціарні» документи. А в заяві за формою 2 заповнювати не лише сторінки 1 і 9, але й сторінку 2, а також сторінку 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі