Теми статей
Обрати теми

Бенефіціар і його адреса

Децюра Сергій, податковий експерт
У паспорті-книжечці засновника — кінцевого бенефіціара в даних про прописку після перейменування залишилася колишня (стара) адреса. Чи можна, не вносячи змін до паспорта і до даних про засновника в ЄДР, подати дані про бенефіціара?

Проблема. Інформація про місце проживання бенефіціара є обов’язковою інформацією, яка має міститися в ЄДР (п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755). Тому коли в паспорті-книжечці вказана не теперішня адреса, а стара, то закономірно виникає запитання, як бути в такому випадку при поданні даних про бенефіціара?

А все через те, що при заповненні реєстраційної заяви за формою 2 слід зазначати актуальну (теперішню) адресу, а не стару, що вказана в паспорті. А отже, дані із нотаріально завіреної копії паспорта-книжечки і дані із реєстраційної заяви щодо адреси приписки бенефіціара не збігатимуться. Тому на практиці деякі реєстратори відмовляють у прийнятті документів про бенефіціарів.

Із цим можна сперечатися і доводити, що зміна назви вулиці не є зміною місця проживання і що чинним законодавством не передбачено обов’язку вносити зміни у паспорт у зв’язку зі зміною назви вулиці. Але чи вдасться щось комусь довести: питання риторичне.

Варіант вирішення. Тим, хто не бажає два рази ходити до держреєстратора, перед поданням документів про бенефіціара слід внести зміни до паспорта і змінити адресу прописки на теперішню. Вносяться зміни до паспорта у разі перейменування вулиць, населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць за бажанням особи безоплатно (ст. 6 Закону № 1382). Щоб оновити дані про адресу прописки, вам слід звернутися до ЦНАП.

Після того як дані будуть змінені, можна йти подавати документи про бенефіціарів.

Особливості подання. Коли кінцевий бенефіціар не є прямим засновником юрособи, то документи подають без якихось особливостей. Деталі в статті «Коли, куди та що подавати?» цього номера.

Якщо кінцевий бенефіціар є і засновником підприємства, то тут є свої особливості.

Спочатку слід перевірити, чи не внесено дані про місце проживання засновника до статуту. Якщо внесено, то потрібно буде не тільки подавати дані про бенефіціарів, а й змінювати статутні документи. Тому слід підготувати для подання держреєстратору, крім звичних документів, і рішення загальних зборів учасників про затвердження нової редакції статуту, оформлене протоколом, та нову редакцію статуту. І тільки тоді приступати до держреєстрації змін відомостей про засновника.

Якщо ж адреса засновника у статуті не значиться, то відразу приступаєте до зміни відомостей про засновника.

Проводити її ви будете одночасно з поданням даних про бенефіціарів. Щоб це зробити, слід по-особливому заповнити заяву за формою 2, а саме;

1) на сторінці 1 у:

— розд. І поставити позначку «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу»;

— у розд. 2 поставити позначки у полі «Зміна засновників (учасників) або відомостей про таких осіб» та у полі «Зміна установчих документів» — у випадку коли адреса містилася в статуті і тепер проводимо його зміну.

Також у полі «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи» ставимо позначку «Потребують оновлення»;

2) на сторінці 2 у полі «Тип дії» вказати позначку у полі «Зміна відомостей» та у полі «Кінцевий бенефіціарний власник…» — «наявний». Далі слід зазначити дані про бенефіціарів, у тому числі й оновлену адресу;

3) на сторінці 4 вказуємо позначку у полі «Зміна відомостей» і повністю заповнюємо дані про засновника разом із даними про нову адресу;

4) на сторінці 5 заповнюємо розділ «Відомості про заявника».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі