Теми статей
Обрати теми

Якщо Заяву про перехід на ЄП 2 % подали, але…

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Необхідною умовою переходу в групу 3 єдиного податку (ЄП) зі ставкою ЄП 2 % є подання відповідної Заяви. Навіть для платників ЄП групи 3 зі ставкою 5 %. Багато хто с цим завданням наче впорався, але… дехто досі не бачить відповідних змін у Реєстрі платників ЄП, дехто зрозумів, що заповнив Заяву не зовсім так як треба. Зараз розберемося з цими нюансами.

ЄП-заяву прийняли, але…

Кажуть «А ми другу квитанцію отримали …». То звісно добре. Але про що це говорить? Друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа (п. 9 розд. ІІ Порядку № 557*).

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

Тож успішна квитанція про прийняття ЄП-заяви, свідчить лише про те що податківці її прийняли. І відповідно не свідчить про те, що ви стали платником ЄП за ставкою 2 %.

А що тоді свідчить? Лише внесення податківцями відповідних записів до Реєстру платників ЄП (ст. 299 ПКУ). Тож бути впевним, що ви успішно перейшли на ЄП за ставкою 2 % ви можете лише після того, як побачите відповідну інформацію в Реєстрі платників ЄП.

Досі немає інформації в Реєстрі платників ЄП

Кажуть «Одні вже бачать себе в Реєстрі, а по нам інформації досі нема…». Дійсно від багатьох наших читачів ми вже отримали підтвердження того, що по ним вже оновлена інформація (зокрема, ставка податку 2 %). А по комусь й досі ніяких даних немає.

Таке зараз може бути. Дивіться. За нормальних умов, якщо мова йде про перехід на ЄП, то у податківців є:

— два робочих дні від дати надходження заяви на те щоб зареєструвати особу платником ЄП, тобто внести відповідну інформацію до Реєстру платників ЄП;

— два робочих днів з дня подання заяви на те щоб надати письмову вмотивовану відмову, якщо є підстави для відмови (про них будемо казати пізніше).

А якщо мова йде про зміну ставки ЄП у платника ЄП, то взагалі формально податківці мають внести відповідні зміни в Реєстр платників ЄП в день подання платником відповідної заяви (п. 299.8 ПКУ).

Але, знову таки, все це за нормальних умов. А на період дії воєнного стану і для платників і для контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених зокрема податковим законодавством (п. 69.10 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тож названих вище строків податківці можуть і не дотримуватися.

До цього слід додати ще той факт, що опрацювання документів, що надходять в електронному вигляді від платників податків, зареєстрованих у Харківській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Житомирській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській областях та м. Києва, здійснюється податківцями ГУ ДПС інших регіонів. Це, як розуміємо, створює додаткове навантаження на податківців. Що у свою чергу призводить до того, що по деяких платниках досі «нуль реакції». Але вона вочевидь буде — просто дещо пізніше.

Де дивитися результат

На результат можна «караулити», забиваючи свої данні у вікні пошуку Реєстру платників ЄП, який розміщений в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod).

Втім не радимо обмежуватися лише цим джерелом інформації. Хоча б з тієї причини, що інформація в ньому видається на екран не повно. А подекуди і не точно. Коли вже побачили себе в цьому Реєстрі, обов’язково слід замовити витяг із Реєстру платників ЄП.

Ідентифікатор електронної форми Запиту про отримання витягу — J/F1302101.

І в отриманому витягу вже перевірити повністю інформацію по собі. Щоб усе було відображено коректно.

Знову такі, за нормальних умов витяг податківці мають надавати за лічені дні (п. 299.9 ПКУ). Але в умовах воєнного стану можуть реагувати повільніше (див. вище).

Причина відмови

Виключні підстави для прийняття податківцями рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника ЄП названо в п. 299.6 ПКУ. Серед актуальних для нашого випадку:

— невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ. То є власне вимоги/обмеження для платників ЄП. Втім ми зараз говоримо про особливу групу 3 ЄП зі ставкою 2 %. У неї особливе регулювання — в п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. І згідно цього регулювання замість обмежень із п. 291.5 ПКУ, діють обмеження з п.п. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Зверніть увагу, що недавнім Законом № 2142** їх дещо лібералізували.

Дозволили імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів.

Втім ця лібералізація актуальною є для тих, хто ЄП-заяву буде подавати у квітні;

** Закон України Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану 24.03.2022 № 2142-IX.

— недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п. 298.1.4 ПКУ. У цьому підпункті йдеться, зокрема, про: (1) строк подання заяви; (2) можливість переходу на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року; (3) подання розрахунку доходу за попередній календарний рік.

Тут, знову таки, при переході у особливу групу 3 ЄП зі ставкою 2 % діють свої спеціальні строки подання заяви — що їх названо у п.п. 9.8 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Щодо критичності цих строків є питання, оскільки ми вже казали, що перебіг строків під час воєнного стану зупиняється (п. 69.10 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Втім як це будуть розуміти податківці невідомо.

Є також момент з оновленням вказаного п.п. 9.8 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУЗаконом № 2142 (ср. ). Це оновлення для тих, хто буде подавати ЄП-заяву у квітні. Втім з урахуванням логіки змін та роз’яснень податківців, якщо ви не подали разом із ЄП-заявою розрахунок доходу за попередній календарний рік, то це взагалі не проблема. Оскільки зараз вже прописано що розрахунок взагалі не потрібний.

Щодо тих, хто вже є платником ЄП і лише змінює ставку ЄП/ групу ЄП, як таких окремих причин для відмови в ПКУ не прописано.

Що з цього усього випливає? Що якщо ви відповідаєте умовам обрання особливої групи 3 ЄП зі ставкою 2 % (див. обмеження з п.п. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), то досить складно отримати від податківців відмову.

Але тут ще може зіграти свою роль заповнення ЄП-заяви. Нормальна комунікація з податківцями по деяких регіонах зараз порушена. Тож щось уточнити / «доподати» може виявитися неможливим. Як наслідок може статися так, що вади заповнення ЄП-заяви призведуть до відмови у переведенні на ставку ЄП 2 %.

Свого часу податківці вказували, що контролюючий орган не може здійснити реєстрацію ФОП як платника ЄП у разі подання нею, в термін, визначений ПКУ, заяви, в якій відсутня одна з обов’язкових відомостей, яка необхідна для занесення до реєстру платників єдиного податку (роз’яснення в підкатегорії 107.01.08 БЗ — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Подібний підхід може бути вочевидь і до юросіб.

«Комар носа не підточить»: як правильно заповнити ЄП-заяву

Багато тут писати не будемо. Зазначимо лише, що спосіб заповнення відрізняється в залежності від того, ким є (чи було/був) підприємство/підприємець до переходу в спецгрупу 3.

Загальносистемники. У вступній частині заяви треба зробити позначку в комірці «Реєстрація (перехід)».

В рядку 1 заяви за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації. Крім того, автоматично заповнюються реєстраційні дані платника податків (рядки 2 — 4 заяви).

Решту рядків заяви платник має заповнити самостійно.

При цьому до обов’язкових відомостей відносяться (згідно з п. 298.3 ПКУ):

— найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юрособи) або П. І. Б. ФОП, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта***;

*** Для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків.

— податкова адреса суб’єкта господарювання;

— місце провадження господарської діяльності;

— обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

— обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

— кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юрособи;

— дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

А податківці зокрема давали такі роз’яснення: «в зазначеній формі Заяви обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов’язково зазначається ставка у відсотках до доходу — 2%, 6,8. Графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються».

Хоча є і альтернативні роз’яснення податківців — що на додачу слід заповнити ще і 7 та 9 розділи.

Єдиноподатники. Фактично перехід у спецгрупу 3 є просто зміною ставки чи групи і ставки ЄП. Відповідно поставити позначку у вступній частині заяви треба в комірці «Внесення змін». Розділи 5.1, 5.1.1 не заповнюємо. Заповнюємо п. 5.2 «Зміна ставки та групи».

І ось тут є питання щодо наведення решти відомостей.

Зараз податківці дають такі роз’яснення що слід наводити всі обов’язкові реквізити заяви. Тобто мають бути заповнені розділи 1, 2, 3, 4, 5.2, 6 — 8. Розділ 9 теж вочевидь краще заповнити.

Втім раніше податківці допускали і такий підхід, що можна наводити лише ті відомості з Реєстру платників ЄП, що зазнали змін. Наприклад, якщо види діяльності не змінювалися, то можна їх не наводити. Бо ці дані вже є в Реєстрі платників ЄП, та вони актуальні .

Що робити тим, хто за основу узяв такий «полегшений» підхід? Читаємо далі.

Якщо «перший млинець нанівець»

Якщо ми вже єдиноподатники, чи потрібно в заяві на перехід на ЄП 2 % заповнювати розділи 6, 7 і 8, тобто місця проведення діяльності, кількість найманих працівників та обрані види діяльності, якщо в цих даних нічого не змінилося? Якщо не заповнили, але це було слід зробити, то як це виправити?

З одного боку, це дійсно обов’язкові реквізити ЄП-заяви (згідно з п. 298.3 ПКУ). З іншого боку у нашому випадку ці дані вже є в Реєстрі платників ЄП та вони не зазнали змін. Тож є питання, наскільки критично, що ці розділи не заповнені в ЄП-заяві.

Не можна виключати, що незаповнення цих розділів призведе до відмови в переводі на ставку 2 %. Але, на наш погляд, так не має бути.

Навіть в тих роз’ясненнях, де податківці казали про можливу відмову через відсутність обов’язкових реквізитів (дивись вище), мова йшла про реєстрацію платником ЄП. Наш випадок не є реєстрацією. Наш випадок — внесення змін в Реєстр платників ЄП.

Тож можливо краще дещо зачекати. Можливо вас і так переведуть на ставку 2 %. Бо виправлення ЄП-заяви — це те ще питання, про що детальніше далі.

Як правильно виправитися: подати нову заяву чи уточнюючу чи передбачено якийсь інший алгоритм?

Якщо ви поглянете на форму заяви, то переконаєтеся, що не передбачено подання звітної, нової звітної чи уточнюючої форми. Це й не дивно: така заява не є формою податкової звітності у розумінні ПКУ.

Подання платником цього документу підпорядковується вже згаданому нами Порядку № 557. Пунктом 12 розд. ІІ цього документу встановлено: якщо автором надіслано до контролюючих органів кілька примірників одного електронного документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), оригіналом вважається електронний документ, надісланий до контролюючих органів останнім до закінчення граничного строку, встановленого законодавством для подання такого документа, за умови, що його було сформовано правильно та прийнято (зареєстровано), про що автору надійшла друга квитанція про прийняття.

Втім не до кінця зрозуміло як це буде (і чи буде взагалі) працювати по відношенню до ЄП-заяви. Можлива різна реакція податківців на таку заяву. Тим більше, що з урахуванням останніх змін стати платником єдиного податку спецгрупи 3 платник може вже з наступного робочого дня після подання відповідної заяви.

Тож можливо краще дочекатися поки по вас інформація з’явиться у Реєстрі платників ЄП. І якщо там будуть якісь недоліки, то виправляти їх через ЄП-заяву на внесення змін до інформації з Реєстру.

Якщо інформація довго не з’являється, то слід шукати податківців, які обробляли вашу ЄП-заяву. Якщо була відмова, то ЄП-заяву подаємо ще раз.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі