№24

Податки & бухоблік, квітень, 2022/№ 24 Інші номери журналу ›
  • Як ФОП відзвітувати та сплатити податки за I квартал 2022 року На жаль, ми забули про календар і рахуємо час в днях героїчного протистояння. Тим часом I квартал 2022 року вже минув, а значить, — час звітувати та сплачувати податки. Коротенько пригадаємо, що ФОП повинні сплатити, а від чого вони звільнені. А також які декларації треба подати, коли, і що буде, якщо запізнитися.
  • Призупинення дії трудового договору Закон № 2136* надав сторонам трудового договору можливість призупинити його дію. Революційно? Так! Адже раніше такої можливості не існувало в трудовому законодавстві. Тож давайте розглянемо, що тягне за собою призупинення трудового договору? На який час можливо призупинити дію трудового договору? Хто може бути ініціатором? Як оформити таке призупинення тощо?
  • Для кого вигідний 2 %-вий єдиний податок Під час війни у таких складних умовах бізнесу треба надто інтенсивно працювати й розвиватись, щоб підтримувати і народ, і армію. Тому Законом від 15.03.2022 № 2120-ІХ депутати до закінчення воєнного стану ввели єдиний податок для групи 3 за ставкою 2 % (далі — спецЄП). Та чи усім вигідно переходити на тимчасовий спецЄП? Давайте проаналізуємо переваги та недоліки цього способу оподаткування.
  • Якщо Заяву про перехід на ЄП 2 % подали, але… Необхідною умовою переходу в групу 3 єдиного податку (ЄП) зі ставкою ЄП 2 % є подання відповідної Заяви. Навіть для платників ЄП групи 3 зі ставкою 5 %. Багато хто с цим завданням наче впорався, але… дехто досі не бачить відповідних змін у Реєстрі платників ЄП, дехто зрозумів, що заповнив Заяву не зовсім так як треба. Зараз розберемося з цими нюансами.
  • На спец-ЄП на час війни — перехідні операції Ми вже неодноразово (див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/march/issue-19-20/article-119829.html) розповідали вам про спеціальний статус платника ЄП групи 3 зі ставкою 2 %. Цей статус починаючи з 1 квітня і до кінця воєнного стану можуть оформити суб’єкти господарювання без обмеження як щодо обсягу доходу, так і щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах. За повідомленнями ЗМІ, вже чимало компаній і ФОП скористалися цим правом. Але зміна системи оподаткування — це завжди перехідні операції. Сьогодні поговоримо про те, з якими перехідними нюансами стикнуться ті, хто перейшов (чи ще перейде) на спец-ЄП.
  • POS-термінал та військовий стан Поглянемо на питання застосування POS-терміналів в умовах дії воєнного стану. Забігаючи уперед, зазначимо, що про ніякі послаблення не йдеться. Скоріш є запит на «посилення уваги» до тих, хто не хоче виконувати чинних вимог. Тож поглянемо на це питання у тому числі з перевірочно-штрафної сторони.
  • ЄП групи 3 зі ставкою 2 % — змінена версія Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану для платників єдиного податку (ЄП) групи 3 Законом від 15.03.2022 № 2120-ІХ запроваджено спецопцію ЄП у розмірі 2 %. Втім, Законом від 24.03.2022 № 2142-ІХ деякі положення застосування спецЄП групи 3 вдосконалено і доповнено. Проаналізуємо внесені зміни.
  • Митні вдосконалення: ПДВ, акциз, ввізне мито Зміни, внесені Законом від 24.03.2022 № 2142-ІХ, торкнулися здебільшого імпортного ПДВ та акцизного податку при ввезенні товарів на митну територію України. Підкориговані також і деякі митні правила. Про це й поговоримо.
  • Оподаткування під час війни: додаткові пільги Закон № 2142, а потім і законопроєкт 7234 не тільки уточнив правила роботи на спец-ЄП. Законодавець також запропонував на час війни додаткові пільги з ПДВ, акцизу, екоподатку, податку на нерухомість, а також деякі інші послаблення! У цій статті пропонуємо вам дайджест запропонованих (і вже схвалених парламентом) змін!
  • ПН на «особливого» 2%-го ЄПшника Як складати податкові накладні (ПН) на покупців — платників єдиного податку (ЄП), які перейшли на ставку 2 %?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі