Теми статей
Обрати теми

Митні вдосконалення: ПДВ, акциз, ввізне мито

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Нестеренко Максим, податковий експерт
Зміни, внесені Законом від 24.03.2022 № 2142-ІХ, торкнулися здебільшого імпортного ПДВ та акцизного податку при ввезенні товарів на митну територію України. Підкориговані також і деякі митні правила. Про це й поговоримо.

Чимало податкових пільг, введених на час воєнного стану (далі — ВС), стосуються операцій з імпорту. Тому одразу зробимо суттєве застереження. На практиці пільгами зможуть скористатися ті суб’єкти господарювання, які ввозять товари, що належать до критичного імпорту*. На імпорт інших товарів вам під час ВС просто не вдасться купити іноземну валюту. Та й оплатити некритичний імпорт під час ВС не вийде (див. п.п. 4 п. 12 і п.п. 2 п. 14 постанови Правління НБУ від 24.02.2022 № 18)**. Тож коли ви будете читати про пільги для імпортерів на час ВС — майте це на увазі!

* Див. перелік, затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 № 153.

** Докладніше про це читайте у статті: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/march/issue-19-20/article-119810.html

Ну і також слід пам’ятати, що жодні пільги, пов’язані з імпортом, не працюють, якщо ідеться про ввезення товарів, які мають походження з держави-окупанта та з окупованої території, визначеної такою згідно із законом, або звідти ввозяться. Це закон воєнного часу.

ПДВ

Головний ПДВ-бонус — у суб’єктів господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку (ЄП). Вони починаючи з 01.04.2022 і на весь період ВС звільняються від ввізного ПДВ при імпорті. Причому незалежно від того, які саме товари імпортуються. Якщо ви — платник єдиного податку групи 1, 2 або 3 вам можна імпортувати без ПДВ будь-які товари. Ну, звичайно, будь-які з числа тих, які в принципі можна імпортувати під час ВС (п.п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Але є виключення. Не мають права на цю ПДВ-пільгу:

(1) імпортери, які є платниками ЄП групи 4 (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Тобто імпортери, які є платниками сільгосп-ЄП на час ВС продовжують сплачувати ввізний ПДВ за загальними правилами. І якщо для товарів, які вони імпортують, немає якихось спеціальних ПДВ-пільг — їм потрібно сплачувати ввізний ПДВ, як і загальносистемникам;

(2) імпортери — платники ЄП за ставкою 3 % (п.п. 1 п. 293.3 ПКУ). Тобто «звичайні» єдиноподатники-ПДВшники на час ВС теж сплачують ввізний ПДВ за загальними правилами. Виходить, що з-поміж числа «звичайних» єдиноподатників групи 3 від імпорту звільняються лише ті, хто сплачує ЄП за ставкою 5 %.

А як щодо «спеціальних» єдиноподатників (тих, хто з 01.04.2022 перейшов на сплату ЄП за ставкою 2 % згідно з п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ)?

Чи повинні вони сплачувати ввізний ПДВ? Ні, не повинні! Для платників спецЄП пільга зі сплати ПДВ при імпорті спеціально прописана у п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

І ще одна зміна. Щоправда, це вже не послаблення, а навпаки — певне «закручування гайок». Експортерам, у яких ПДВ-мінус сформувався за рахунок операцій з пальним, не дозволяється формувати на суму такого мінуса бюджетне відшкодування. Як і усім іншим платникам ПДВ. Передбачений раніше виняток для експортерів виключено з другого абзацу п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Акцизний податок

Тут пільга є для фізичних осіб. Одна-однісінька пільга. Але яка! Починаючи з 01.04.2022 і на період ВС фізичні особи звільняються від акцизного податку (і від ПДВ), коли ввозять на митну територію України: (1) легкові автомобілі; (2) кузови до них; (3) причепи і напівпричепи; (4) мотоцикли; (5) транспортні засоби, призначені для перевезення вантажів; (6) транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше (п.п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Таке ввезення звільняється від оподаткування і ввізним митом (п.п. 1 п. 911 розд. XXІ МКУ). Тобто

фізичні особи на період ВС мають право імпортувати автотранспортні засоби фактично без будь-якого оподаткування

Інакше кажучи, на час ВС тимчасово знімається одна з основних претензій до держави з боку українських автомобілістів — високі ціни на самостійно ввезені авто. При відсутності ПДВ, ввізного мита і акцизу ціни на такі авто повинні суттєво знизитися.

А чи можуть скористатися цією пільгою фізособи, зареєстровані ФОП? Якщо авто вони ввозять як громадяни — безумовно. А якщо імпортером виступає саме ФОП як суб’єкт господарювання? Бо ж при імпорті п.п. «в» п.п. 14.1.139 ПКУ розділяє фізособу і ФОП як платників ПДВ. На нашу думку, ФОП-імпортер може розраховувати тільки на ФОПівську пільгу (п.п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто звільнення буде тільки від ПДВ і тільки якщо ФОП — єдиноподатник-безПДВшник. Але як воно буде — покаже практика. Тож тримаймо руку на пульсі!

Ввізне мито — звільнення

Перш за все відзначимо, що з п. 41 розд. XXІ МКУ, яким звільнено від оподаткування ввізним митом оборонні спеціальні засоби індивідуального захисту (каски, бронежилети тощо), лікарські засоби та медичні вироби, прибрали вже зайві там слова «у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС)». Адже військову агресію РФ здійснює проти всієї нашої країни.

Також з 5 квітня 2022 року — дня набрання чинності Законом № 2142 і до припинення або скасування воєнного стану звільняються від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами (п.п. 1 п. 911 розд. XXІ МКУ). Виключення:

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);

— тютюнові вироби, тютюн, промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Увага! Звільнення від ввізного мита не поширюється на товари, які мають походження або ввозяться з території держави-агресора та/або з окупованої території України.

Митне оформлення

Спрощення декларування. Згідно з новою ч. 4 ст. 197 МКУ митні органи здійснюють пропуск на митну територію України та/або випуск відповідно до заявленої мети товарів на підставі заяви декларанта або уповноваженої ним особи про незастосування до таких товарів заборон та/або обмежень. Це стосується товарів, які за кодом УКТ ЗЕД та описом можуть належати, але за своїми характеристиками та фізико-хімічними властивостями не належать до:

— культурних цінностей, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

— радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до ввезення та застосування на території України;

— товарів військового призначення чи товарів подвійного використання;

— небезпечних відходів;

— агрохімікатів та пестицидів, що підлягають державній реєстрації;

— об’єктів, торгівля якими підпадає під регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення;

— генетично модифікованих організмів або продукції, виробленої із застосуванням генетично модифікованих організмів;

— таких, що містять озоноруйнівні речовини.

Одночасно ч. 1 ст. 3311 МКУ доповнено нормою, згідно з якою митні органи мають право здійснювати пост-митний контроль. Тобто перевіряти достовірність інформації, викладеної в заяві декларанта або уповноваженої ним особи до митної декларації, про те, що задекларовані товари не належать до перелічених вище.

Попередня МД. Юрособи-єдиноподатники групи 3 за ЄП-ставками 2 % та 5 % можуть декларувати товари для їх поміщення в режим імпорту шляхом подання попередньої митної декларації (МД). Це записано в п.п. 2 п. 911 розд. XXІ МКУ. Насправді там говориться про підприємства — платників ЄП груп 1, 2 та 3 (крім тих, що обрали ЄП-ставку 3 %). Вважаємо, тут мали на увазі взагалі всіх суб’єктів підприємництва (як юросіб, так і ФОП), які є ЄП-платниками груп 1, 2 та 3 (крім тих, що застосовують ставку 3 %). Адже перебувати на ЄП-групі 1 та 2 мають право лише ФОП. Тож сподіваємося, що цю норму розтлумачать ліберально — інакше натяк на групи 1 і 2 зовсім незрозумілий.

Митне оформлення товарів на адресу юросіб-єдинників групи 3 за ставками 2 % та 5 % повинно завершуватися в найкоротший можливий строк, але не більше ніж одна робоча година з моменту пред’явлення митному органу товарів, транспортних засобів комерційного призначення (якщо вони підлягають пред’явленню), подання МД або документа, який її замінює (п.п. 4 п. 911 розд. XXІ МКУ).

За попередньою МД допускається декларувати також пальне, зазначене у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ (п. 914 розд. XXІ МКУ). При цьому доставка та пред’явлення такого пального митному органу не є обов’язковими.

Інші бонуси. Ще одне послаблення під час воєнного стану —

за виконання митних формальностей митними органами поза місцем їх розташування або поза робочим часом плата не справляється

Це зазначено у п.п. 5 п. 911 розд. XXІ МКУ.

За аналогією з ПКУ на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану:

не розпочинаються документальні перевірки дотримання вимог митного законодавства, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, а розпочаті перевірки зупиняються (п.п. 1 п. 912 розд. XXІ МКУ) ;

зупиняється перебіг 1095-денних, 365-денних (крім строків переробки) строків, визначених нормами МКУ, та строків щодо коригування митної вартості товарів зі ст. 55 МКУ (п.п. 2 п. 912 розд. XXІ МКУ).

Такі от послаблення ввів законодавець.

Тож працюємо для перемоги!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі