Теми статей
Обрати теми

Оподаткування під час війни: додаткові пільги

Нестеренко Максим, податковий експерт
Закон № 2142, а потім і законопроєкт 7234 не тільки уточнив правила роботи на спец-ЄП. Законодавець також запропонував на час війни додаткові пільги з ПДВ, акцизу, екоподатку, податку на нерухомість, а також деякі інші послаблення! У цій статті пропонуємо вам дайджест запропонованих (і вже схвалених парламентом) змін!

ПДВ та акциз

Про зміни щодо ПДВ та акцизу, які стосуються ЗЕД ви мали змогу прочитати у статті «Митні вдосконалення: ПДВ, акциз, ввізне мито». А тут лише звернемо увагу на деяких внутрішні зміни, що чіпляють і імпорт. Так, доповнено перелік товарів, імпорт та постачання яких підпадають під оборонну ПДВ-пільгу (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Серед таких товарів: прокат легованих сталей, безпечне скло, оптичні прилади, апаратура для комунікації та прослуховування тощо. Пільга працює тоді, коли кінцевим отримувачем таких товарів визначено Збройні Сили України, Міноборони, правоохоронні органи та інші силові структури (у тому числі підрозділи тероборони).

По-друге, є пільга для тих, хто імпортує та постачає на митній території України броньовані автомобілі. Такі автомобілі потрібні нашому війську, тож законодавці намагаються їх здешевити у тому числі через звільнення від акцизного податку. Обов’язкова умова, щоб ця пільга спрацювала — кінцевим отримувачем броньовика мають бути Збройні Сили України чи інші силові структури, які дають відсіч російській агресії (п. 42 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

І ще одна зміна. Щоправда, це вже не послаблення, а навпаки — певне «закручування гайок». Експортерам, у яких ПДВ-мінус сформувався за рахунок операцій з пальним, не дозволятимуть формувати на суму такого мінуса бюджетне відшкодування. Як і усім іншим платникам ПДВ, у яких сформувався такий мінус. Передбачений раніше виняток для експортерів виключено з другого абзацу п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Щодо акцизу з’являється спецправило для виробників електроенергії. На період з 01.03.2022 і до закінчення ВС податкові зобов’язання з акцизного податку на операції з постачання електроенергії будуть визначатися за касовим методом (п. 381 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

ПДФО

Тут певні зміни — для фізичних осіб, які продають власновироблену сільськогосподарську продукцію. Нагадаємо: доходи від такого продажу не оподатковуються, якщо їх сума менше 12 (для продукції тваринництва — 50) поточних* мінімальних зарплат. А от сума перевищення оподатковується і включається до складу річної декларації про майновий стан (п.п. 165.1.24 ПКУ).

* Тобто мінімальної зарплати, встановленої станом на 1 січня поточного року.

Так от, починаючи з 01.04.2022 і на час ВС такий дохід у фізособи остаточно оподатковується податковим агентом під час нарахування (виплати). Поки що ця норма викликає чимало запитань. Неясно, як на практиці реалізувати це остаточне оподаткування, чи потрібно застосовувати вартісний поріг, чи потрібно фізособі подавати декларацію за підсумками року. На усі ці запитання чекаємо відповіді від податківців.

При цьому податкові агенти у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку інформацію про суму таких доходів та ПДФО, нарахованого з них, відображають гамузом — без розбивки на виплати кожній фізособі (п. 23 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ). Хоча, по суті, це — персоніфіковані доходи.

Екологічний податок

Пільгу з екологічного податку дещо підкоригували. Первісно визначалося: якщо на територіях, на яких ведуться (чи велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих РФ, розташовані об’єкти оподаткування екологічним податком, за 2022 рік цей податок не нараховується та не сплачується. Тепер уточнили: ідеться лише про випадки, коли на зазначених територіях розташовані стаціонарні джерела забруднення або місця утворення та тимчасового зберігання радіоактивних відходів.

За обсяги викидів у атмосферне повітря (п.п. 242.1.1 ПКУ) та відходів (п.п. 242.1.5 ПКУ), які утворилися на окупованих територіях чи на територіях, де велися бойові дії (перелік таких територій затверджує Кабмін), екологічний податок на сплачується. Причому ділити 2022 рік на період до і після початку війни — не потрібно. Екоподаток не сплачується за весь рік, тобто з 1 січня по 31 грудня (п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А що з обсягами викидів у водні об’єкти і обсягами розміщених звичайних (нерадіоактивних) відходів? Викиди у водні об’єкти (п.п. 242.1.2 ПКУ), на наш погляд, цілком охоплюються пільгою. Тому що стаціонарні джерела забруднення включають в себе і ті, які здійснюють викиди у водні об’єкти (п.п. 14.1.230 ПКУ). А от якщо має місце розміщення відходів (п.п. 242.1.3 ПКУ) на окупованих територіях і в зоні бойових дій? Формально виходить, що за цей тип забруднення екологічний податок у 2022 році сплачувати потрібно, не зважаючи на війну ☹. Однак рекомендуємо дочекатися з цього приводу роз’яснень ДПСУ. Адже обов’язок платити за екоподаток за розміщення відходів на територіях, розташованих у зоні бойових дій, виглядає дещо дискримінаційно.

Податок на нерухомість

Не секрет, що внаслідок війни чимало об’єктів нерухомості зазнали значних руйнувань. Тож пільги зі сплати цього податку були просто необхідні. І от, законодавець їх, нарешті, встановив!

Нерухомість фізосіб. Нагадаємо: законодавство передбачає різні правила оподаткування нерухомості фізосіб. За житлову нерухомість податок сплачується за минулий рік, а за нежитлову — на поточний. Тому й пільги для житлової і нежитлової нерухомості прописані окремо.

Законодавці пропонують звільнити від нарахування та сплати податку житлову нерухомість, яка перебуває у власності фізичних осіб за 2021 та 2022 роки у двох випадках:

— за об’єкти житлової нерухомості, розташовані у зоні бойових дій чи на території, тимчасово окупованій РФ;

— за об’єкти житлової нерухомості, яка внаслідок збройної агресії РФ стала непридатною для проживання. А такі об’єкти можуть бути в будь-якому куточку України, хай навіть за 1000 кілометрів від лінії фронту. Наприклад, якщо будинок зруйновано внаслідок ракетного удару.

Одразу уточнимо: перелік окупованих територій та територій, які є зоною бойових дій, встановлюється Кабміном. Так само, як і порядок, за яким об’єкти житлової нерухомості визнаються непридатними для проживання. Тобто слід чекати спеціальних постанов Кабміну, які визначатимуть, чи підпадає під пільгу конкретний житловий будинок чи квартира.

Щодо нежитлової нерухомості фізосіб, то вона звільняється від податку на нерухомість тільки за період з 01.03.2022 по 31.12.2022. Тобто податкове зобов’язання за 2022 рік за вкороченим періодом (січень-лютий 2022 року) порахують і відобразять у ППР самі податківці.

Нерухомість юросіб. Житлова нерухомість (або її частка) юросіб, яка знаходиться у зоні бойових дій чи стала непридатною для проживання внаслідок російської агресії, теж пільгується. Щоправда, податок на нерухомість не нараховується та не сплачується лише за період з 01.03.2022 по 31.12.2022.

Нежитлова нерухомість (або її частка), яка знаходиться в зоні бойових дій та на окупованій РФ території теж звільняється від оподаткування. Однак тут період запропоновано інший, ніж для житлової нерухомості — починаючи з 01.03.2022 і до 31 грудня року, в якому буде закінчено ВС (п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І ще: виходить так, що нежитлова нерухомість на іншій території України (хай навіть її зруйновано внаслідок російської агресії) автоматично від оподаткування не звільняється ☹.

Але є один нюанс. Юрособи, обчисливши суму податку на нерухомість на поточний рік повинні не пізніше 20 лютого цього ж року подати декларацію з податку на нерухомість (п.п. 266.7.5 ПКУ). Тобто на момент, коли почалася війна (24.02.2022) декларації з податку на нерухомість на 2022 рік вже були подані.

Тому юрособам, які мають право на пільги з податку на нерухомість у зв’язку із війною, потрібно буде протягом 6-ти місяців після того як закінчиться ВС подати уточнюючу декларацію, в якій відобразити, що у 2022 році податок на нерухомість сплачується тільки за січень та лютий.

Чи потрібно уточнювати податок на нерухомість просто зараз? На нашу думку, такої потреби немає. По-перше, ще немає переліку територій, нерухомість на яких звільняється від оподаткування. По-друге, війна ще не закінчилася і невідома остаточна кількість об’єктів нерухомості, які буде зруйновано. По-третє, власне право подавати уточнюючу декларацію з’явиться тільки після дати, коли буде припинено чи скасовано ВС. Тож не поспішайте вносити зміни до декларації з податку на нерухомість.

А як щодо сплати цього податку? Чи орієнтуватися на 29.04.2022, як на дату сплати податку за І квартал 2022 року згідно із загальними правилами (п.п. «б» п.п. 266.10.1 ПКУ). Тут дійте на власний розсуд. В будь-якому разі усі строки, визначені ПКУ, зупиняються на період ВС (п. 102.9 ПКУ). Строки сплати податку на нерухомість — не виняток. Тому штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податку бути не повинно.

Податки і місцева влада

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів, а також зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг або про внесення змін до таких рішень є нормативно-правовим актом з питань оподаткування. З огляду на це воно потребує дотримання певних процедур.

Так от на період ВС органам місцевого самоврядування дозволяється встановлювати податки та податкові пільги без дотримання процедур, встановлених Законом України від 11.09.2003 № 1160-IV. На час ВС це дуже актуально, адже процедури, пов’язані з погодженням чи оприлюдненням регуляторних актів, як правило, гальмують набрання ними чинності, а під час війни це — неприпустимо.

Неприбуткові організації

На період ВС усі неприбуткові організації вже отримали право допомагати нашим Збройним Силам, не турбуючись про те, чи передбачає це їхній статут. Тобто ні в кого з неприбутківців, які допомагають нашій армії під час ВС не буде порушено вимоги п. 133.4 ПКУ. Тепер те ж саме стосується і допомоги, яку неприбуткові організації надають вимушеним переселенцям. Тобто усі неприбуткові організації можуть надавати благодійну допомогу таким людям, не переймаючись про те, чи прописано її надання у статуті організації. Єдина вимога — вимушені переселенці мають стати на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту, щоб підтвердити свій статус.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі