Теми статей
Обрати теми

Доходи єдиноподатника за ставкою 2 %: враховуємо в ліміті?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Важливе питання, з яким треба визначитися заздалегідь, перейшовши до особливої групи 3 єдиного податку (ЄП): що з лімітом доходу єдиноподатника? Чи враховуються доходи, отримані платником під час застосування ставки ЄП 2 %, в загальному обсязі доходів, дозволеному для єдиноподатників певної групи? Відповідаємо.

Нагадаємо, що для кожної групи платників ЄП груп 1 — 3 п. 291.4 ПКУ передбачена верхня межа доходу, перевищення якої означає необхідність переходу або до «старшої» групи єдиного податку (для платників груп 1 і 2), або на загальну систему оподаткування (для платників групи 3).

Нагадаємо ці ліміти:

група 1 — 167 розмірів мінзарплати*, що у 2022 становить 1085,5 тис грн;

група 2 — 834 розміри мінзарплати*, що у 2022 становить 5421 тис грн;

група 3 — 1167 розмірів мінзарплати*, що у 2022 становить 7585,5 тис грн.

* Встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Погодьтеся, зовсім мізерні цифри порівняно з верхньою межею доходу, первісно дозволеною для спеціальної групи 3 ЄП зі ставкою 2 % — 10 млрд грн.

Після підписання Президентом закону, прийнятого на базі законопроекту від 30.03.2022 № 7234, та набуття ним чинності обмеження по доходу для групи 3 ЄП зі ставкою 2 % не буде зовсім).

Фактично, потрапивши до групи 3 ЄП зі ставкою 2 %, єдиноподатник може отримувати доходи без жодних обмежень в частині їх суми. Але питання в тому, які наслідки це матиме після повернення до своєї «рідної» групи.

Нагадаємо, що спецгрупа 3 — явище тимчасове. З першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники, які вирішили скористатися такою можливістю, автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до її обрання (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Так от, ключове питання, яке нам потрібно вирішити: чи враховуватимуться доходи, отримані при перебуванні в спецгрупі 3, в загальному обсязі єдиноподаткового доходу, дозволеному для тієї чи іншої групи єдиноподатників?

Наприклад. Дохід платника ЄП звичайної групи 3 за I кв. 2022 склав 4 млн грн. Після переходу на ставку ЄП 2 % він набрав ще 4 млн грн. Так от чи зможе він після закінчення воєнного, надзвичайного стану надалі (до кінця року і в наступному році) знаходитися/працювати у звичайній групі 3? Адже сумарний дохід з початку року перевищив межу 7585,5 тис грн.

Давайте аналізувати. Спеціальні правила п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, яким регулюються правила заходу, перебування та виходу зі спецгрупи 3 єдиного податку, не дають нам чіткої відповіді на це питання. Тож, на наш погляд, керуватися варто загальними правилами, прописаними для єдиноподатників гл. 1 розд. XIV ПКУ (ср. ).

Тут ситуація складається схожа (якщо не сказати аналогічна) тій, якщо платник ЄП переходить з «молодшої» групи до «старшої» групи, для якої ліміт доходу є вищим, а потім хоче повернутися до «молодшої».

Так от, у такій ситуації облік обсягів доходу ведеться накопичувальним підсумком з початку календарного року (тобто з урахуванням доходу, одержаного під час перебування в попередній групі). І повернення на «молодшу» групу навіть з початку наступного року можливо лише у тому разі, якщо виконано вимоги для перебування у цій «молодшій» групі. У тому числі не перевищено ліміт доходу для перебування в цій групі (див. зокрема вимоги п.п. 292.16 ПКУ).

Тож якщо з початку року з урахуванням доходу, отриманого на ставці 2 % ЄП, буде перевищено ліміт доходу для звичайної групи 3, то платнику доведеться потім (після закінчення дії воєнного, надзвичайного стану) зі спрощенкою веж таки розпрощатися.

Але, з погляду на тимчасовість такого явища як ЄП 2 % не можна виключати і ліберального трактування.

До речі вже є роз’яснення податківців з цього приводу (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html):

«Тобто, платники третьої групи, що сплачували єдиний податок до 31.03.2022 за ставкою 5 %, та які перейшли на сплату єдиного податку з 01 квітня 2022 року на ставку 2 % з обсягом доходу до 10 мільярдів гривень, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану повертаються знову на сплату єдиного податку за ставкою 5 % з дотриманням обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року, що повинен не перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (не більше 7 585 500 грн).»

Не дуже чітко.

Чи не мають податківці на увазі, що доходи за класичною групою 3 рахуються для порівняння з лімітом 1167 мінзарплат окремо?

Важко щось стверджувати, бо податківці говорять про лімітування доходу «одержаного протягом календарного року». То ж можливе як ліберальне, так и і не ліберальне розуміння.

Тож, мусимо констатувати, що якщо ви хочете в далекій перспективі зберегти за собою право бути платником ЄП, то обережний підхід навіть перебуваючи на спеціальній ставці 2 % не набирати з початку року доходу більше 7585,5 тис грн.

Та слідкувати за новинами від податківців і законодавців, бо ще можуть кілька раз все переграти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі