Теми статей
Обрати теми

Перевірки: чергові зміни

Нестеренко Максим, податковий експерт
Воєнний час потребує рішучих і термінових заходів. Саме так можна окреслити ті зміни, які автори законопроекту 7234 (очікуємо підписання та набуття чинності найближчим часом) пропонують внести до порядку проведення перевірок. Заходи ці інколи виглядають екстраординарно. Давайте розбиратися!

Контроль за цінами — податківцям

Це найбільш принципова новація. За загальним правилом ціни в Україні контролює Держпродспоживслужба*. Однак ч. 1 ст. 16 Закону України від 21.06.2012 № 5007-VI припускає, що робити це можуть також інші органи, визначені законом. От, власне, закон і визначив, що на період воєнного стану (далі — ВС) податківці будуть контролювати ціни. З урахуванням особливостей, визначених п. 69.27 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Назвемо ці особливості!

* Докладно про контроль за цінами під час війни читайте у нашій статті: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/march/issue-21/article-119882.html

Отже, податківцям надано право проводити спеціальні фактичні перевірки. Перевірка може стосуватися: фіксованих цін, граничних цін та граничного рівня торговельної надбавки. Наголосимо: це стосується цін, які підлягають державному регулюванню. На інші ціни державні органи мають лише опосередкований вплив. Перевірити суб’єкта господарювання можуть як за зверненням державних органів, так і за скаргою покупця.

Повноваження податківців обмежуються тим, аби витребувати у суб’єкта господарювання документи та інформацію, які підтверджують вартість придбання товару, що є предметом перевірки. Якщо податківці знайшли порушення, вони складають акт і надсилають його Держпродспоживслужбі.

Тобто з одного боку на період ВС податківці стають уповноваженими органами, які мають право контролювати ціни. З іншого боку, штрафувати (чи не штрафувати) за порушення правил ціноутворення під час війни (на підставі складених податківцями актів) усе одно вирішує Держпродспоживслужба. Це зафіксовано у п. 21 розд. VI Закону № 5007.

Камеральні перевірки

Нагадуємо: на період ВС податківці продовжують камеральні перевірки ПДВ-декларацій (або УР), до яких подано заяву на бюджетне відшкодування (п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Так от, законодавець тепер оптимізує процедуру, за якою такі перевірки мають проводитися у воєнний час.

Конкретно: якщо камералка виявила порушення, акт перевірки надсилається в електронний кабінет. Водночас на електронну пошту платника надсилається інформація про вид документа, а також дату та час його надсилання. Тобто ніяких паперів! Це довше, а під час війни є ризик втрати документа.

Перебіг строків подання та розгляду заперечень, додаткових документів та пояснень, прийняття, надсилання та оскарження ППР — зупиняється. Виходячи з п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, це означає, що за порушення, виявлені під час камеральної перевірки, відповідальність не наставатиме. Адже відповідальність настає за результатами проведення перевірок, передбачених п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Мораторій назавжди

Ні, не для всіх. Ви вже знаєте, що на період ВС абсолютна більшість податкових перевірок не проводяться (п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але у Законі є додатковий бонус для тих суб’єктів господарювання, які знаходяться у зоні бойових дій або на окупованих РФ територіях*. Вони мають право застосувати спецправила для підтвердження даних своєї звітності (п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Перелік таких територій затверджується Кабміном.

Так от, якщо суб’єкт господарювання запускає ці спецправила і подає повідомлення до податкової, що він не може вивезти із зони бойових дій (чи з окупованої території) документи, які підтверджують дані його звітності, для нього мораторій триватиме не тільки під час ВС. Його взагалі не перевірятимуть щодо зазначених у повідомленні податкових періодів. У тому числі після закінчення ВС.

Щоправда, податківці можуть відмовити вам, аби до вас застосували спецправила. Але це рішення можна оскаржувати. І до того, як буде винесено остаточне рішення, податківці не можуть ініціювати перевірку. До речі, ви не повинні доводити, що маєте право на спецправила. Навпаки, податківці мають доводити, що ви НЕ маєте права на них.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі