Теми статей
Обрати теми

Лікарняні листи: електронні, на бланках та в роздруківках

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Перебої зі зв’язком, відсутність бланків листків непрацездатності — це лише піщинка серед моря викликів, які отримали наші медики з початком збройної військової агресії РФ проти України. Тож велика подяка МОЗ та ФСС, що оперативно реагують та вирішують проблеми, що виникають сьогодні. Отже, пропонуємо вам ознайомитися з новаціями, що стосуються лікарняних листів та їх оплати.

Лікарняний на бланку

До 01.01.2023* лікарям буде продовжено право формувати лікарняні на бланках (а не е-лікарняні) у таких випадках:

* Це передбачено наказом МОЗ від 25.03.2022 № 522, який на момент написання статті ще не набрав чинності.

— продовження лікарняного, що був виданий на папері до 01.10.2021. Тобто якщо первинний листок непрацездатності був паперовим, то й лікарняні, видані, як продовження, також будуть на папері;

— спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до е-медвисновку про тимчасову непрацездатність. На це йому відведено 7 днів з дати формування е-медвисновку з помилками/неточностями. Якщо строк минув, рішення про видачу паперового лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу;

— коли протягом 7 днів через технічні причини (помилки) е-медвисновок не передано до Електронного реєстру листків непрацездатності й е-лікарняний не створено;

— усиновлення новонародженої дитини застрахованою жінкою;

— зупинення в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.

Увага! Якщо паперовий лікарняний є продовженням електронного, то перевірте, щоб на його бланку листка непрацездатності був зазначений номер е-лікарняного, який продовжується.

Лікарняний: роздруківка на папері

Якщо заклад охорони здоров’я не має бланків листків непрацездатності, а також не має можливості їх отримати, то за рішенням керівника такого закладу, лікарі можуть видавати лікарняні листки, роздруковані на білому аркуші паперу. Таке рішення може бути прийнято у період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування.

Форма роздрукованого листка непрацездатності повинна відповідати затвердженій наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406. Тобто вигляд як у бланка, але на звичайному папері.

Вимоги до заповнення роздрукованого лікарняного такі ж, як і до лікарняного, виготовленого на захищеному бланку**.

** Див. Інструкцію про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

При цьому у рядку, де вказується серія бланка, зазначається ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я, а де номер бланка — порядковий номер запису у Журналі реєстрації листків непрацездатності цього закладу.

Тож якщо вам працівник принесе листок непрацездатності не на бланку, а звичайному білому аркуші, приймаємо такий лікарняний.

Роздруковуваний листок непрацездатності прирівнюється до листка непрацездатності, виданого на бланку

(див. п. 1 наказу МОЗ від 25.03.2022 № 522). Він підтверджує факт непрацездатності та є підставою для призначення відповідних виплат.

Працюємо з наданою працівником роздруківкою лікарняного у тому ж порядку, що й з лікарняним на бланку. Єдиний нюанс стосується заповнення заяви-розрахунку. В ній колонку 7 не заповнюємо. А ось в колонці 8 формуємо номер лікарняного в такому форматі ХХХХХХХХ-Y, де

ХХХХХХХХ — код ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я. Він вказаний на роздрукованому паперовому лікарняному в полі «серія» бланка;

Y — порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності закладу охорони здоров’я. Він зазначений там де «№» бланка. Увага! Кількість символів для цього поля не обмежуються, оскільки неможливо спрогнозувати кількість записів у журналі та який порядковий номер буде присвоєно листку непрацездатності.

Наприклад, працівник приніс вам роздрукований на папері лікарняний з серією 12345678 та номером 1234. Тож в заяві-розрахунку в рядку з сумою допомоги, призначеною за цим лікарняним, в колонці 7 «Серія» нічого не вказуємо, а в колонці 8 «Номер» проставляємо 12345678-1234.

Вважаємо, що таким же чином за роздрукованим лікарняним слід заповнювати поля з серією та номером у протоколі комісії з соцстрахування та повідомленні про виплату коштів застрахованим особам.

Оплата без зміни статусу

Через технічні збої в роботі Електронного реєстру листків непрацездатності трапляється, що електронні лікарняні не змінюють свій статус з «Видано» на «Готово до сплати» попри сплив 7-денного терміну очікування

Якщо у вас в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду (ПФУ) «зависли» такі лікарняні, то можете сміло брати їх в роботу.

ФСС знає про цю проблему та рекомендує роботодавцям орієнтуватися на дати та рахувати дні. Так е-лікарняний:

— по тимчасовій непрацездатності вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття;

— по вагітності та пологах — через 7 днів після дати його відкриття.

Тож, якщо у вас в особистому кабінеті на порталі ПФУ є, наприклад, листок непрацездатності, який підтверджує хворобу працівника, й після дати його закриття пройшло 7 днів, на 8-й день такий лікарняний можна брати в роботу. Навіть не дивлячись на те, що його статус залишився «Закритий».

Тримаймося! Бережемо себе та своїх близьких. Все буде Україна!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі