Теми статей
Обрати теми

Працівник за кордоном

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
З початком бойових дій працівник виїхав за кордон. Як організувати його роботу? Чи можна його звільнити за невихід на роботу, якщо підприємство в регіоні, де не ведуться активні бойові дії? Чи можна всім встановити простій, а йому ні? Такі та інші запитання щодо «закордонних» працівників, доволі часто зустрічаються на практиці. Тож розглянемо їх прямо зараз.

Кінець лютого 2022 року. Дні, коли діями багатьох людей керував не холодний розум, а паніка. Тож не дивно, що багато хто покинув рідні домівки й поїхав шукати безпеки за кордон, а знайшовши її, не спішить повертатися додому. І зрозуміти їх можна. Адже навіть відносно спокійні регіоні нашої країни іноді піддаються обстрілам.

Саме тому Мінекономіки в роз’ясненні від 23.03.2022 зазначає що працівники, які не виходять на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов’язаних з ними обставин, не можуть бути звільнені за прогул без поважної причини на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Такі дії працівників обумовлені необхідністю збереження життя та здоров’я свого та своїх сімей і вважається відсутністю на роботі з поважних причин.

Звісно, оцінку поважності причини відсутності працівника на роботі в кожному конкретному випадку надає не Мінекономіки, а роботодавець чи при виникненні трудового спору — суд. Проте радимо дослухатися до думки відомства й не рубити с плеча.

Шукаємо вихід

Що ж робити роботодавцю в такій ситуації? Перш за все переглянути коло обов’язків працівника. Чи можуть вони виконуватися дистанційно. Якщо так, то переговоріть з працівником, чи має він можливість (в першу чергу технічну) працювати віддалено?

Якщо все складається добре, запровадьте для працівника наказом дистанційну роботу. Зауважимо, що дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником з використанням інформаційно-комунікаційних технологій в будь-якому місці за його вибором але поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця.

А якщо дистанційна робота неможлива? Тоді можна надати працівникові відпустку оплачувану чи за свій рахунок. Ну або просто табелювати його «НЗ» — неявки нез’ясованих причин, та після повернення запропонувати надати пояснення щодо причин відсутності.

Зауважимо, що період, позначений в табелі обліку робочого часу «НЗ» оплаті не підлягає.

Щодо можливості запровадження простою зазначимо наступне. Якщо простій було запроваджено до від’їзду працівника й в наказі про його запровадження було зазначено, що працівники не зобов’язані перебувати на своїх робочих місцях під час простою, то не має значення, де перебуває працівник в Україні чи за кордоном. Відстежувати його переміщення не належить до компетенції роботодавця. Отже, всі працівники, котрим оголошено простий, повинні бути у рівних умовах.

Інша справа, якщо працівник перестав виходити на роботу до оголошення простою та виїхав за межі країни у період, коли підприємство ще продовжує працювати. У цьому випадку вводити для працівника просто немає підстав. Але й звільняти працівника за прогул без поважної причини, до отримання від нього пояснень також не варто.

Ну й ще один можливий варіант — призупинення дії трудового договору. Якщо роботодавець працівника знаходиться в зоні ведення бойових дій, працівник може надати йому заяву з проханням призупинити трудовий договорі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі