№26

Податки & бухоблік, квітень, 2022/№ 26 Інші номери журналу ›
  • Звітуємо і платимо податки у період військового стану Після того як 24.02.2022 багато суб’єктів господарювання з різних причин не змогли виконати покладені на них ПКУ обов’язки, а саме задекларувати і сплатити податки і збори, зареєструвати ПН/РК тощо. І тому на 12 день війни (тобто з 7 березня 2022 року) вперше було введено чимало послаблень з приводу виконання платниками податків покладених на них обов’язків. З того часу ці послаблення були ще не раз оновлені (зокрема, було введено нову ставку для третьої групи ЄП, спрощено ПДВ-облік, тощо) . Щоб ви не заплуталися у цих нововведеннях сьогодні детально розберемося у них. І розпочнемо із послаблень виконання податкових обов’язків (зокрема, звітуванні та сплаті) податків і зборів.
  • Перевірки та відповідальність: головні послаблення Законотворці на час ВС не тільки звільнили від штрафів платників податків, які не мають змоги подати звітність та сплатити податок, а й звільнили їх від певних видів перевірок. Від яких саме перевірок на час дії воєнного стану було звільнено суб’єктів господарювання поговоримо далі.
  • Єдиний податок групи 3 зі ставкою 2 % — фінальна версія З 1 квітня 2022 року для платників єдиного податку (ЄП) групи 3 стартувала спецопція у розмірі 2 %. Діятиме такий спецЄП до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану. Особливості застосування так званого ЄП з обороту вже не раз змінювали, вдосконалювали та доповнювали. Що маємо в «сухому залишку», дивіться…
  • Обираємо/залишаємо спецЄП — перехідні операції Внаслідок міграції між системами оподаткування майже завжди виникають перехідні операції. Не є виключенням і перехід із загальної системи на єдиний податок (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 % та навпаки. Як ці операції обліковувати? Про це зараз і поговоримо.
  • ФОП vs воєнний стан: особливості роботи Держава постійно щось робить для підтримки бізнесу в цей складний час. Один за одним приймаються нові закони. Уряд теж не відстає. Тож давайте в цій статі систематизуємо інформацію про те, які є на сьогодні особливості в діяльності ФОП — пов’язані з дією воєнного стану.
  • ПДВ: усі новації з початку війни У сфері ПДВ з уведенням воєнного стану (далі — ВС) відбулися певні зміни. Щоб вам було зручніше у них орієнтуватися, даємо вам стислий витиск усіх цих змін у їх підсумковому вигляді, тобто це — так би мовити, ваша шпаргалка!
  • У пошуках працівника Працівник не виходить на зв’язок. Як його табелювати? Чи можна його звільнити? І якщо можна, то як провести з ним остаточний розрахунок? Такі питання наразі не поодинокі. Причини цього зрозумілі всім. Але що роботи роботодавцю в такій ситуації? Зараз все розповімо.
  • Дистанційна робота: що треба знати в умовах воєнного стану Дистанційна робота ще у мирні часи набирала все більшої популярності. А під час війни вона як патичок-рятівничок допомагає зберегти бізнес роботодавцям та місце роботи працівникам. Про те, як запровадити дистанційку в умовах воєнного стану читайте у нашій статті.
  • Працівник за кордоном З початком бойових дій працівник виїхав за кордон. Як організувати його роботу? Чи можна його звільнити за невихід на роботу, якщо підприємство в регіоні, де не ведуться активні бойові дії? Чи можна всім встановити простій, а йому ні? Такі та інші запитання щодо «закордонних» працівників, доволі часто зустрічаються на практиці. Тож розглянемо їх прямо зараз.
  • Відпустка під час війни Відпустка зазвичай асоціюється з чимось приємним: море, сонце, зустрічі з друзями, можливість добре виспатися та відпочити від роботи. На жаль, цього року більшість українців використовують відпустку інакше: виїжджають зі своїх будинків, рятуючи життя собі та своїм близьким, облаштовуються в чужих містах або навіть країнах, допомагають біженцям та ЗСУ… Але якою б не була причина відпустки, для роботодавця важливо правильно її надати та оформити. Давайте поговоримо, які відпускні правила застосовуються під час війни.
  • Майно та/або документи знищено: як бути? Через воєнні дії знищене майно підприємства, втрачено документи. Як діяти бухгалтерові? Саме про це і поговоримо, з урахуванням чинної на даний час нормативки.
  • Імпорт: заборони й дозволи Імпорт у часи війни відіграє надто важливу роль, адже ворог, розбиваючи склади, техніку, підприємства і окупуючи нашу територію, підточує і частково нищить економіку України. Тож без імпортних постачань (у тому числі зброї, пального, гуманітарної допомоги) надто важко виживати і економіці, і народу України. У цій публікації розглянемо різні аспекти щодо імпорту в Україну у військовий час: нюанси розрахунків, а також преференції і обмеження, які зараз діють для імпорту.
  • Гуманітарний фронт, або Гуманітарна допомога під час війни Будь-яка війна ведеться за принципом «тил — фронту». Крім того, війна — це завжди гуманітарна криза. Тому словосполучення «гуманітарна допомога» ми наразі чуємо так часто. Які особливості операцій з гуманітарною допомогою? Про це поговоримо зараз!
  • Чи можна не виконувати договір через війну? Бойові дії поставили на паузу виконання зобов’язань за договорами. Війна не припиняється, а зобов’язання залишаються. От і виникає питання: що ж з цим робити? Чи можна, наприклад, не платити за поставлений товар через війну? Чи не виконувати інші зобов’язання? Війна — це ж форс-мажор! Що ж, давайте розбиратися.
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі