Теми статей
Обрати теми

Гуманітарний фронт, або Гуманітарна допомога під час війни

Нестеренко Максим, податковий експерт
Будь-яка війна ведеться за принципом «тил — фронту». Крім того, війна — це завжди гуманітарна криза. Тому словосполучення «гуманітарна допомога» ми наразі чуємо так часто. Які особливості операцій з гуманітарною допомогою? Про це поговоримо зараз!

Гуманітарка у воєнний час

Гуманітарна допомога це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які її потребують. Окремо наголошуємо: допомога на підготовку України до захисту від збройної агресії теж визначається законом як ГД (див. ст. 1 Закон України від 22.10.99 № 1192-XIV).

Це широке визначення гуманітарної допомоги (далі ГД). У нашій статті ми його дещо звузимо. А саме: будемо говорити тільки про ГД в натуральній формі, яку отримують українські отримувачі. Тобто говоримо про ГД у формі товарів, які надаються постраждалим від війни. У загальному випадку для того, аби товари було визнано ГД потрібно дотримати процедуру, прописану у Законі № 1192. Тобто потрібне рішення уповноваженого державного органу. Крім того, деякі товари (зокрема, більшість підакцизних товарів) апріорі не можуть вважатися ГД (див. ст. 6 Закону № 1192).

ГД є різновидом благодійництва і спрямовується відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону України від 05.07.2012 № 5073-VI. Воєнний стан спростив процедури передачі та отримання ГД. Кабмін отримав право визнавати окремі категорії товарів (у тому числі будь-які підакцизні товари) ГД без загальної процедури, яка потребує розглядати кожен окремий випадок (ч. 7 ст. 15 Закону № 1192).

І Кабмін це вже зробив, ухваливши постанову від 01.03.2022 № 174. Зокрема, Кабмін встановив, що ГД можуть визнаватися спеціальні засоби індивідуального захисту (каски, шоломи, бронежилети), а також тканини і нитки для виготовлення бронежилетів (п. 1 постанови № 174). До речі, на ці товари не розповсюджується дія ст. 2 Закону України від 20.02.2003 № 549-IV. Решта товарів військового та подвійного призначення (навіть у статусі ГД) підлягають митному оформленню лише за наявності дозвільних документів Державної служби експортного контролю України (див. лист ДМСУ від 10.03.2022 № 08-1/15/7/1491)*.

* Про особливості експортного контролю в умовах воєнного стану див.: https://www.dsecu.gov.ua/ua/rozyasnennya-06-03-2022.

А що таке товари подвійного призначення? Із них можуть визнаватися ГД пластини для бронежилетів, біноклі, безпілотники, тепловізори та інші товари, перелічені у додатку 2 до постанови № 174. Для того, аби ці товари визнали ГД у спрощеному порядку необхідно надати гарантійний лист кінцевого користувача (за формою згідно додатку 3 до зазначеної постанови). Інакше кажучи, треба довести, що зазначені товари ввозяться як ГД саме для потреб наших Збройних Сил. Зазначений лист має оформити орган військового управління, визначений Міноборони.

Увага! Абзацом третім п. 1 зазначеної постанови визначено, що товари визнаються ГД за декларативним принципом, без окремого рішення державного органу. Простіше кажучи, достатньо заявити, що ви ввозите ГД, подати декларацію (за формою, наведеною у додатку 1 до постанови № 174) і ввезені вами товари отримають статус ГД. Відповідні роз’яснення надав Мінфін.

Ввізне мито

Товари, які визнала ГД Комісія з питань гуманітарної допомоги при КМУ, звільняються від ввізного мита (ч. 1 ст. 287 МКУ). Те ж саме стосується ГД, яка ввозиться на адресу Товариства Червоного Хреста (ч. 4 ст. 287 МКУ). Вважаємо, що товари, які визнаються ГД у передбаченому на час воєнного стану декларативному порядку також можуть претендувати на звільнення від ввізного мита на підставі зазначених норм.

А для засобів індивідуального захисту та лікарських засобів, призначених для потреб наших Збройних Сил та лікарень, де лікують наших військовослужбовців, є ще й додаткова пільга, передбачена п. 41 розд. ХХІ МКУ. Тобто ці товари звільняються від ввізного мита навіть якщо вам з тих чи інших причин не вдалося визнати їх ГД. Ясна річ, якщо бронежилети чи медикаменти вже визнано ГД, ця пільга вам не знадобиться.

Ну, і не слід забувати, що починаючи з 05.04.2022 і до припинення воєнного стану від ввізного мита звільняються усі товари**, які ввозяться на митну територію України для вільного обігу (крім алкоголю, тютюнових виробів та деяких інших підакцизних товарів). Це встановлено п.п. 1 п. 911 розд. ХХІ МКУ. За таких умов митні пільги для ГД фактично розчиняються у загальних пільгах. І весь «митний» сенс визнавати ввезені товари ГД — у тому, аби процедура митного оформлення була простішою.

** Певна річ, усі, які вдасться імпортувати в умовах, коли валютні розрахунки дозволені тільки для критичного імпорту.

Бухгалтерський облік

В умовах війни ГД можуть отримувати і роздавати як звичайні прибуткові підприємства (які в умовах мирного часу цим майже не займалися), так і неприбуткові організації, для яких робота з ГД — профільний напрямок діяльності. Але вважаємо, що бухоблік операцій з ГД в обох випадках буде однаковим. Відповідно до рекомендацій Мінфіну отримана ГД визнається цільовим фінансуванням, а при роздачі ГД одночасно відображаються дохід і витрати (пп. 1.3, 1.4 Порядку бухобліку ГД, затвердженого наказом Мінфіну від 14.12.99 № 298).

За фактом отримання ГД неприбуткова організація робить проводку Дт 20, 28 Кт 484. Натомість при видачі ГД разом зі стандартною проводкою (Дт 949/977 Кт 20, 28) робиться також проводка Дт 483 Кт 718/745. Тобто отримана ГД в бухобліку відображається як цільове фінансування. Відповідно, дохід відображається за фактом понесення витрат, пов’язаних з виконанням умов фінансування (п. 17 НП(С)БО 15 «Дохід»).

Втім, не виключаємо іще один варіант. Згідно із ним при отримання ГД робиться проводка Дт 20, 28 — Кт 484, а при роздачі — Дт 484 — Кт 20, 28. Тобто ідеться про варіант, у якому взагалі уникають дохідно-витратних класів рахунків.

Податок на прибуток

Оскільки базою для податковоприбуткового обліку є бухоблік (п.п. 134.1.1 ПКУ), для платників податку на прибуток отримання і роздача ГД в цілому підпорядковується бухобліковим правилам. Тобто, по суті, повинна операції з ГД не впливають на фінрезультат до оподаткування. Адже в бухобліку ви одночасно відображаєте доходи і витрати.

Але якщо ви високодохідник (або малодохідник, який робить коригування згідно з розд. ІІІ ПКУ), вам потрібно звернути увагу на різниці. Якщо ви напряму передаєте ГД кінцевим отримувачам, вам потрібно пам’ятати про норму п.п. 140.5.10 ПКУ. Вона наказує збільшувати фінрезультат на суму товарів, безоплатно переданих єдиноподатникам (як юрособам, так і ФОП). Якщо ж ви роздаєте ГД звичайним фізичним особам, цієї різниці у вас не буде.

А якщо ви передаєте ГД неприбутковим організаціям (благодійним, релігійним тощо), і вже вони будуть роздавати її кінцевим отримувачам? Тоді для високодохідників і малодохідників-добровольців працює п.п. 140.5.9 ПКУ. Зазначена норма дозволяє податкові витрати за такими операціями лише в межах 4 % оподатковуваного прибутку за минулий рік. Якщо витрати більші, на суму перевищення потрібно збільшити фінрезультат до оподаткування.

Виняток якщо ви передаєте як ГД напряму нашим Збройним Силам та іншим нашим силовим структурам товари, згадані у п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Тоді на період ВС коригування, передбачені п.п. 140.5.9 ПКУ, не проводяться. Інакше кажучи, витрати на таку ГД можна відображати в податковоприбутковому обліку без обмежень.

Неприбуткові організації

Якщо у статуті неприбуткової організації прописано надання ГД, жодних проблем немає. Така організація жодним чином не порушує п. 133.4 ПКУ. А релігійні організації можуть надавати ГД і здійснювати благодійну діяльність та милосердя навіть без згадки про таку діяльність у своєму статуті (п.п. 133.4.2 ПКУ). І ще один виняток: на період воєнного стану будь-яка неприбуткова організація може передавати кошти чи майно для потреб Збройних Сил України та на інші оборонні потреби нашої держави. Тож якщо ви передаєте ГД безпосередньо нашій армії, ви можете це робити навіть без згадки у статуті.

Доходи і витрати неприбуткова організація відображає у тих сумах і в тому періоді, в якому вони відображені в бухобліку (БЗ 102.04). Тому отримана ГД потрапляє до рядка 1.6.2 Звіту неприбутківця, а видана до рядка 2.4.2 цього Звіту в тих сумах, які у звітному періоді пройшли через рахунки 718/745 і 949/977 відповідно. Ну, а якщо мало місце нецільове використання ГД, доведеться заповнити ще й рядок 3.1 Звіту.

Інформація про рух ГД у неприбуткової організації розшифровується у розрізі донорів (тобто осіб, які її надали) у спеціальному додатку ГД, який додається до Звіту неприбутківця. У розділі ІІ цього додатку показуємо ГД, що надійшла у звітному періоді. Натомість у розділі ІІІ додатку ГД зазначається роздана ГД у розрізі набувачів. ГД, використану за нецільовим призначенням, показуємо у розрізі донорів у розділі IV. Натомість розділи І і V повинні відображати дані про залишок ГД відповідно на початок і на кінець звітного періоду.

ПДВ

Ввезення майна як ГД на митну територію України звільняється від ПДВ (п. 197.11 ПКУ). Щодо операцій з постачання ГД на митній території України, то надання ГД є формою благодійництва (див. dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/554002.html). Тому тут працює пільга, прописана у п.п. 197.1.15 ПКУ. А отже, звільняються від ПДВ операції з ГД, коли (1) платник ПДВ передає ГД благодійній організації; (2) благодійна організація передає ГД кінцевим отримувачам (див. БЗ 101.12).

Майте на увазі: якщо ви віддаєте благодійній організації як ГД товари, придбані з ПДВ, потрібно нарахувати компенсуючий ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ. Адже це буде фактично використання ПДВ-придбань у пільгованих операціях.

Натомість платник ПДВ, який напряму роздає ГД кінцевим отримувачам, виходячи з логіки податківців, має нарахувати мінбазний ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Адже пільга, прописана у п.п. 197.1.15 ПКУ — не для нього. Тож якщо ви будете передавати ГД напряму отримувачам і ви — не благодійна організація, врахуйте цей податковий ризик.

До речі, благодійні та громадські організації не включають здійснені протягом 2022 року операції з роздачі ГД у розрахунок ПДВ-мільйона (п. 181.1 ПКУ). Інакше кажучи, скільки би ГД зазначені неприбуткові організації не роздали, сума цих операцій ніяк не вплине на обов’язок реєструватися платником ПДВ (п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А от решта суб’єктів господарювання, не зареєстрованих платниками ПДВ, операції з ГД, у ПДВ-мільйон, звичайно, включають. За винятком, ясна річ, єдиноподатників-безПДВшників.

Окрема розмова — якщо ГД напряму передається нашим Збройним Силам. Тоді така операція узагалі не є постачанням для ПДВ-обліку. Тому при такій передачі не складається жодна ПН і не нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ. Ані мінбазні, ані компенсуючі (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Акцизний податок

Якщо підакцизні товари ввозяться на митну територію України як ГД, вони звільняються від оподаткування (п.п. 213.3.9 ПКУ). Також податкове зобов’язання з акцизного податку не виникає якщо підакцизний товар надано як ГД вже на митній території України (п.п. «в» п. 216.3 ПКУ).

Окремо скажемо про пальне. На період воєнного стану НЕ вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України як ГД у порядку, встановленому Кабміном (п.п. 14.1.212 ПКУ). Тут ідеться про порядок, затверджений постановою КМУ від 09.03.2022 № 238.

Нагадаємо, згідно з п. 5 зазначеної постанови ГД у вигляді пального надається шляхом заправлення транспортних засобів Збройних Сил України, військових формувань, перевізників ГД та інших організацій, перелік яких затверджено Мінекономіки, на автозаправних станціях мереж, які листом повідомили Мінекономіки, що можуть забезпечити видачу пального як ГД та облік таких операцій.

Ну от, власне, і всі нюанси, пов’язані з обліком та оподаткуванням операцій з ГД у воєнний час. Тримаймо гуманітарний фронт!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі