Теми статей
Обрати теми

Помилка в ІПН

У цій статті розглянемо механізм виправлення ІПН, який було помилково зазначено у податковій накладній.

Сутність помилки в ІПН

Індивідуальний податковий номер (ІПН) — це один із найважливіших реквізитів податкової накладної (ПН). ІПН продавця і покупця є обов’язковими реквізитами ПН (п.п. «й» п. 201.1 ПКУ). Правильно зазначений ІПН — запорука ідентифікації сторін, які є контрагентами щодо постачання, за яким складено цю ПН.

При заповненні ПН платники ПДВ іноді припускаються помилок в ІПН контрагента, тобто у реквізиті «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)». Помилитися у власному ІПН буде складно, адже ІПН прив’язано до конкретного платника — підприємства, яке має право складати ПН. Помилка в ІПН — одна з найбільш нестандартних помилок, адже вона за певних умов зачіпає не тільки інтереси власне того платника, який помилився, але і того платника, ІПН якого помилково зазначено у ПН. Відтак, і порядок виправлення помилки в ІПН буде відрізнятися від виправлення інших помилок.

Правила виправлення помилки

Важливим інструментом виправлення помилок у ПН є розрахунок коригування (РК). ІПН — це реквізит заголовної частини ПН. Відтак помилка в ньому за умови правильного заповнення інших реквізитів не змінює обсяг постачання і суму податкових зобов’язань продавця.

За загальним правилом для виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у РК зазначаються виправлені дані (п. 21 Порядку № 1307). Тобто можна подумати, що для виправлення будь-якої помилки у заголовній частині ПН достатньо у РК зазначити правильно той реквізит, який у ПН зазначено неправильно, і зареєструвати такий РК у ЄРПН.

Але у випадку, коли ви помилилися у ІПН, виправити помилку таким чином не вийде. Адже якщо ви складете РК із правильним ІПН до ПН, в якій зазначено неправильний ІПН, такий РК просто не вийде зареєструвати. Аби вирішити цю проблему, податківці запропонували спеціальний механізм виправлення помилки в ІПН. Цей механізм складається з двох послідовних кроків.

Крок перший. Продавець на дату виявлення помилки складає РК, у якому в заголовній частині дублюється помилковий ІПН, а в табличній частині — обнуляється інформація про постачання на помилковий ІПН (кількість і обсяг постачання зазначаються зі знаком «мінус»). При цьому у графі 2.1 табличної частини РК причиною коригування зазначаємо код причини «103» (повернення товару або авансових платежів) (див. БЗ 101.15).

Крок другий. Продавець складає нову ПН (з правильним ІПН) з новим порядковим номером, але датою виникнення податкових зобов’язань (згідно з п. 187.1 ПКУ) — тобто датою складання ПН із «невірним» ІПН. В табличній частині такої ПН зазначають обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були наведені в ПН із «невірним» ІПН (з урахуванням коригувань таких показників — за їх наявності).

Такий принцип виправлення помилок застосовується незалежно від того, який неправильний ІПН зазначено у ПН — реального платника чи умовний. Остання обставина впливає тільки на порядок реєстрації виправляючого РК в ЄРПН. Адже виправляючий РК в будь-якому випадку буде зменшуючим. Для того, аби наочно продемонструвати дії сторін для виправлення помилки в ІПН, наведемо їх у таблиці.

Порядок виправлення помилки в ІПН

Помилковий ІПН

Правильний ІПН

Дії для виправлення помилки

Хто реєструє в ЄРПН

Реальний

Реальний

РК з помилковим ІПН платника ПДВ

Покупець з помилковим ІПН

ПН з правильним ІПН платника ПДВ

Продавець

Реальний

Умовний

РК з помилковим ІПН платника ПДВ

Покупець з помилковим ІПН

ПН з умовним ІПН

Продавець

Умовний

Реальний

РК з умовним ІПН

Продавець

ПН з правильним ІПН платника ПДВ

Продавець

Умовний

Умовний

РК з помилковим умовним ІПН

Продавець

ПН з правильним умовним ІПН

Продавець

Гадаємо, що принцип виправлення помилки в ІПН вам зрозумілий. Давайте подивимося, чим загрожує продавцю і покупцю помилка у цьому реквізиті.

Виправлення в ПДВ-звітності

У випадку, коли помилка в ІПН — єдина помилка в ПН, така помилка не впливає на сумові показники ПДВ-звітності. Давайте подивимось, як виправлення цієї помилки відобразиться в ПДВ-звітності платників — учасників ситуації.

Продавець. Якщо продавець склав ПН з помилковим ІПН на правильну дату, тобто на дату виникнення податкових зобов’язань згідно з п. 187.1 ПКУ, податкові зобов’язання у декларації з ПДВ все одно відображаються за той період, коли було складено саме ПН з неправильним ІПН. РК та друга ПН не впливають на визначене податкове зобов’язання. Тому операція, пов’язана з виправленням помилки в ІПН покупця, відображенню у податковій звітності з ПДВ не підлягає. У додатку Д1 виправлення робляться лише тоді, коли ідеться про не зареєстровані на момент подання декларації ПН.

Належний покупець. Для належного покупця в обліку все значно простіше. Він відображає у декларації з ПДВ тільки ПН, у якій зазначено правильний (його) ІПН. До декларації з ПДВ і до додатку Д1 обсяги придбання і суми ПДВ, зазначені у правильній ПН, потрапляють залежно від того, коли зареєстровано правильну ПН. Якщо при реєстрації такої ПН дотримано встановлені строки — податковий кредит можна відображати вже в періоді складання ПН. А от якщо правильну ПН зареєстровано з порушення строків — з податковим кредитом доведеться почекати і відобразити його тільки в тому періоді, в якому продавець зареєструє в ЄРПН таку правильну ПН.

Неналежний покупець. Неналежний покупець, як ми вже знаємо, має до ситуації тільки одну дотичність: він повинен зареєструвати РК до ПН, помилково складеної з його ІПН. Але у ПДВ-звітності неналежного покупця це ніяк не відобразиться: він не має підстав ані відображати податковий кредит за «лівою» для нього ПН, ані РК, який реєструє, аби покупець міг обнулити цю «ліву» ПН.

Приклад. ТОВ «Калина» 31.05.2022 склало ПН № 74 на ТОВ «Коло» (ІПН — 986735421037), хоча мало скласти на ТОВ «Юніс» (ІПН — 543854385438). До помилкової ПН складено зменшуючий РК від 03.06.2022 № 14. Також складена нова ПН від 31.05.2022 № 80 на ТОВ «Юніс» (ІПН — 543854385438).

img 1

завантажити файл

Зменшуючий РК

img 2

завантажити файл

Нова ПН

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі