19.12.2022

Продаж товару в наборі/комплекті vs ризик блокування ПН

Ситуація. Підприємство імпортує чотири товари, додає до них два товари українського виробництва і продаємо один комплект у зборі. Вагому частину цього комплекту складають імпортні товари. Чи не будуть блокуватися наші ПН через те, що «на вході» шість товарів, а «на виході» (в продажу) вже один товар (комплект)? Якщо такий ризик є, то як його уникнути?

Одразу зазначимо — ризик блокування такої податкової накладної (ПН) дійсно є. Але давайте розберемося з усім по-порядку.

Якщо ми вирішили продавати придбані товари як комплект (як одну товарну позицію) і договір передбачає саме продаж товару як комплекту (як однієї товарної позиції), то

у ПН і видатковій накладній таке постачання відображають теж одним рядком

На це звертали увагу і податківці (див., зокрема, листи ДПСУ від 15.12.2021 № 4655/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 10.06.2021 № 2368/ІПК/99-00-21-03-02-06). Адже ПН має відповідати даним первинки, а первинка, у свою чергу, — даним договору.

Розшифровувати комплект/набір за складовими (навіть якщо серед них є імпортні складові) в ПН і в первинному документі не потрібно.

Варто також зазначити, що для того, щоб продавати зібрані в комплект товари покупцю як єдиний товар, ви маєте і в бухобліку провести (задокументувати) комплектацію цього товару (через акт комплектації). Це потрібно для того, щоб підтвердити, що товар, який ви продаєте, отриманий у результаті об’єднання окремих складових. Інакше податківці можуть визнати вашу ПН такою, що складена на неіснуючу операцію.

Якщо ПН складається на постачання комплекту/набору, то потрібно визначити на цей комплект/набір код УКТ ЗЕД. Також, оскільки у нас є імпортні складові, які входять у комплект, потрібно визначити, чи буде наш комплект вважатися імпортним або вітчизняним. Тобто чи потрібно щодо нього зазначити в ПН 10-значний код УКТ ЗЕД (і проставляти відповідну позначку в гр. 3.2 ПН), чи можливо обійтися лише 4-значним кодом УКТ ЗЕД.

Як визначити код УКТ ЗЕД. Якщо в комплект входять товари, які можна класифікувати в різних товарних позиціях УКТ ЗЕД,

то при визначенні коду УКТ ЗЕД слід керуватися Правилом 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД*

* Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД з додатка до Закону України «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 № 674-IX. З 01.01.2023 ми перейдемо на оновлений Митний тариф (про що детальніше у статті «Нова редакція УКТ ЗЕД з 01.01.2023» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89). Але в частині правил інтерпретації УКТ ЗЕД, що нас цікавлять, нічого не зміниться.

Зокрема, для кодування наборів товарів застосовують Правило 3б). А ним передбачено, що

класифікація набору має відбуватися за тим матерiалом чи компонентом, який визначає основнi властивостi цих товарiв

Тобто за ключовим компонентом — товаром, що характеризує набір і надає йому основну розпізнавальну ознаку.

Компонент, який визначає основні властивості товарів, які входять у набір, може визначатися різними факторами залежно від виду товару. Він може, наприклад, визначатися природою матеріалу або компонента, його обсягом, кількістю, масою, вартістю або роллю, що відіграє цей матеріал/компонент у використанні товару.

Найчастіше фактором обирають вартість (тобто визначають основним компонентом той товар з набору, який має найбільшу вартість). Але так буває не завжди. Наприклад, станок для гоління може коштувати дешевше за леза до нього. Але набір «станок + леза» має сенс закодувати за головною «роллю» — як станок. А якщо в наборі пляжний рушник і крем від сонця, то дивимося, що дорожче, і застосовуємо до набору його код.

Після того як обрали основний компонент,

саме його кодом УКТ ЗЕД і кодуємо набір

Якщо товар не можна класифікувати за якимось компонентом, що надає йому відмінну рису, тоді визначаємо код УКТ ЗЕД за Правилом 3в) — класифікуємо його в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів таких товарних позицій.

Імпортний чи вітчизняний. Якщо складовими комплекту є як вітчизняні товари, так і імпортні, треба визначити, яким є наш комплект: імпортним чи вітчизняним. Враховуючі, що мають місце прості складальні/комплектувальні операції, то критерій достатньої переробки зі ст. 40 МКУ тут не виконується.

А отже, доцільно в цьому випадку визначати товар імпортним чи вітчизняним, орієнтуючись на визначений для комплекту код УКТ ЗЕД. Тобто якщо ми код УКТ ЗЕД на комплект визначили за кодом ключового компонента, то

якщо цей основний компонент був імпортним, отже, в ПН треба зазначити 10-значний код УКТ ЗЕД. Відповідно і в гр. 3.2 ПН треба поставити позначку «Х» (ознака імпортного товару)

Ризики блокування. А тепер щодо блокування. Якщо код УКТ ЗЕД «реалізації» (код «комплекту») відрізняється на рівні перших чотирьох знаків від кодів УКТ ЗЕД товарів, які ми зібрали у цей комплект, — то, скоріш за все, спрацює критерій ризиковості 1 операцій (невідповідність товарів «на вході» і «на виході»).

Він спрацьовує при відсутності товару у придбанні або перевищенні реалізації цього товару у 1,5 раза над його придбанням. А отже, є ризик блокування такої ПН (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Блокування ПН за критерієм ризиковості операцій 1: «бачимо наскрізь» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85).

Тут варто зазначити, що обрахунок товарів на «вході» (придбання) і «на виході» (реалізація) ведеться за відповідним кодом УКТ ЗЕД (на рівні перших чотирьох знаків), причому не в кількісному, а у вартісному виразі (тобто за даними гр. 10 ПН).

Чи можна уникнути блокування ПН у цьому випадку за критерієм ризиковості 1 операцій? Спасти від блокування може:

— або відповідність ПН ознакам безумовної реєстрації, названим у п. 3 «блокувального» Порядку № 1165* (наприклад, відповідність ПН критерію «500 тисяч»). Тут окремо треба сказати про подання Таблиці даних, адже це також один з критеріїв безумовної реєстрації. Отже, для уникнення блокування ПН на постачання самостійно укомплектованих наборів / подальших блокувань (якщо ПН уже заблокована), можна

подати Таблицю даних платника ПДВ з поясненнями і документи щодо укомплектування товарів у набори

Більше деталей щодо подання Таблиці даних знайдете у статті «Чи можуть подати Таблицю даних торговці?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 88 (ср. );

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

— або наявність хоча б одного показника позитивної податкової історії* (детальніше щодо цього див. статтю «Позитивна історія платника: як запобігти блокуванню податкової накладної?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 88).

Висновки

  • Якщо в комплект входять товари, які можна класифікувати в різних товарних позиціях УКТ ЗЕД, то при визначенні коду УКТ ЗЕД слід керуватися Правилом 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД.
  • Якщо складовими комплекту є як вітчизняні товари, так і імпортні, треба визначити, яким є наш комплект: імпортним чи вітчизняним.
  • Якщо код УКТ ЗЕД «реалізації» (код «комплекту») відрізняється на рівні перших чотирьох знаків від кодів УКТ ЗЕД товарів, які ми зібрали у цей комплект, — то високим є ризик блокування ПН.
  • Для уникнення блокування ПН на постачання самостійно укомплектованих наборів / подальших блокувань (якщо ПН уже заблокована), можна подати Таблицю даних платника ПДВ з поясненнями і документи щодо укомплектування товарів у набори.