Теми статей
Обрати теми

Чи можуть подати Таблицю даних торговці?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наше підприємство займається торгівлею. Аби запобігти блокуванню податкових накладних (ПН), маємо намір подати Таблицю даних. Але пішла інформація, що Таблицю не приймають у торговців. Невже ми не маємо можливості направити податківцям Таблицю?

Право платника ПДВ подати Таблицю даних закріплене в п. 12 Порядку № 1165*, а її форму наведено в додатку 5 до цього Порядку. Призначення Таблиці — попередити блокування ПН/РК. А отже, подати Таблицю можна без факту зупинення реєстрації ПН/РК. Це підтверджують і самі податківці (див. БЗ 101.18).

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

У загальному випадку, аби упередити блокування ПН/РК, Таблицю даних має сенс подавати, якщо:

отримана попередня оплата за товари, під які ще відсутні придбання, — не маєте вхідних ПН з відповідним кодом на придбані товари (див. БЗ 101.18);

придбаваєте товари у неплатників ПДВ, у тому числі тих, хто тимчасово перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 % (спецЄПешникам ПДВ-реєстрацію зупиняють). Адже постачальник — неплатник ПДВ скласти на вас ПН і зареєструвати її в ЄРПН не може. Відповідно дані про товари, що закуповуються в неплатників ПДВ, не враховуються в СЕА ПДВ і в обсягах придбання для обрахунку віртуального залишку (див. статтю «Блокування ПН за критерієм ризиковості операцій 1: «бачимо наскрізь» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85). Фіскали теж згодні з тим, що коди товарів/послуг, які придбаваються (отримуються) у неплатників ПДВ, підлягають заповненню у Таблиці (див. БЗ 101.18). Зауважте: щоб при поданні Таблиці даних податківці врахували вам ці придбання, не забувайте відображати їх у рядку 10.4 декларації з ПДВ;

обсяги реалізації товару за кодом з ПН у 1,5 раза перевищує обсяги його придбання, тобто коли націнка перевищує 50 %.

Здавалося, все просто і зрозуміло. Проте на практиці платникам часто відмовляють у прийнятті (врахуванні) Таблиці, якщо в ній вказано код реалізації, щодо якого ще не було факту блокування ПН/РК. Як причина відмови вказується підстава: «Інше: коди заявлені в таблиці не зупиняються» (див., зокрема, рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 04.02.2021, справа № 640/17784/20).

Також деяку смуту вносять податківці своїми консультаціями. Зокрема, у роз’ясненні ДПСУ від 28.10.2022 наведено такі приклади типових ситуацій для застосування Таблиці даних платника ПДВ:

1) суб’єкт господарювання надає послуги з переробки давальницької сировини, придбаває комплектуючі для швейних машин, електроенергію, постачає одяг;

2) суб’єкт господарювання надає послуги з виконання підрядних робіт та здійснює придбання інструментів, будівельних матеріалів, спецодягу;

3) виробник сільськогосподарської продукції здійснює придбання палива, мастильних матеріалів, насіння та добрив та здійснює постачання вирощеної продукції (соняшнику, кукурудзи).

Тобто фіскали рекомендують подати Таблицю даних, тільки якщо платник ПДВ виробляє продукцію або надає послуги.

Невже торговцям заборонено подавати Таблицю? Ми так не вважаємо! Подати Таблицю даних — право ПДВ-платника. Ніяких винятків Порядок № 1165 не робить. До речі, свого часу фіскали самі радили подавати Таблицю даних торговцям, які в постачальницьких операціях планували використати залишки товарів, завислі станом на 01.01.2017 (див. статтю «Таблиця даних платника: як заповнити правильно» // «Податки & бухоблік», 2017, № 88).

Тож нічого вас не повинно зупиняти від подання Таблиці. Тим паче, що податківці мають зазначати конкретні підстави неврахування Таблиці (див. лист Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики від 24.08.2022 № 20д9/7-2022/140642). А саму Таблицю можна подавати необмежену кількість спроб (див. статтю «Таблиця даних: як заповнити та подати, щоб було більше шансів на її прийняття?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі