19.12.2022

Чи вплинув Закон № 2719 на строки подання документів на розблокування податкової накладної?

Чи змінилися після Закону України від 03.11.2022 № 2719-IX строки подання документів на розблокування податкової накладної (ПН)? Ці строки почали спливати чи, як і раніше, діє продовження у зв’язку з воєнним станом (ВС)?

Строк подання розблокувальних документів. Нагадаємо, що за загальними правилами для розблокування ПН платник може подати розблокувальні документи з поясненнями протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у заблокованій ПН (п. 6 Порядку № 520*). Проте у зв’язку з воєнним станом перебіг строків, установлених податковим законодавством, було призупинено (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Виходило, що для строку подання документів на розблокування також діє продовження і 365-денний строк продовжується на весь період дії ВС. Тому подати розблокувальні документи платник міг, загалом, і пізніше, навіть після закінчення ВС (з урахуванням строку, що минув до його початку, — якщо ПН була заблокована, наприклад, ще до ВС). Причому таке воєнне продовження 365-денного строку підтверджували й податківці (див. консультацію БЗ 101.18).

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Проте Закон України від 03.11.2022 № 2719-IX (який набрав чинності з 24.11.2022) норми п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ підкоригував. І скасував воєнне призупинення строків також і для надання документів (повідомлень), у тому числі передбачених статтями 39 і 392, пунктом 46.2 статті 46 ПКУ. Тому в таких випадках строки на ВС не продовжуються, а знову починають спливати в загальному порядку. На ці зміни ми звертали увагу в статті «Відновлення строків подання податківцям документів (повідомлень) та Ко» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89.

Ну а оскільки з метою розблокування ПН платник подає саме Повідомлення (J/F 1312603) разом з додатками — сканкопіями підтвердних документів (J/F 1360102), то виникло запитання: чи відновлюється після Закону № 2719 у загальному порядку перебіг строків і для подання документів (повідомлень) на розблокування ПН? І чи треба тепер при їх поданні платникові суворо дотримуватися відведеного строку і подавати такі документи не пізніше 365 днів? Адже якщо для повідомлень воєнне продовження строків більше не працює (оскільки для них Закон № 2719 призупинення строків скасував), то, суворо кажучи, такі правила, за логікою, повинні стосуватися в тому числі й документів (повідомлень), що подаються для розблокування ПН.

Проте слід зауважити, що

правила, введені Законом № 2719 (тобто відновлення перебігу строків), на ситуацію з поданням платником розблокувальних документів податківці не поширюють

На їхню думку, такі зміни ніяк не вплинули на строк подання платниками податків документів на розблокування ПН. Так, у свіжій консультації (БЗ 101.18), що з’явилася вже після Закону № 2719, цитуючи оновлений п.п. 69.9, фіскали все так само пояснюють, що на час воєнного стану для платників продовжуються строки подання письмових пояснень і копій документів на розблокування ПН. Таким чином контролери визнають, що для 365-денного строку на розблокування ПН, як і раніше, діє воєнне продовження через ВС. Сподіваємося, що в платників у зв’язку із цим жодних перешкод при «продовженому» поданні розблокувальних документів не виникне.

Строк відповіді податківців. Також нагадаємо, що рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН податківці повинні прийняти протягом 5 робочих днів, що настають за датою отримання розблокувальних документів від платника (п. 3 Порядку № 520). Проте перебіг такого строку через дію ВС призупинено. Причому про те, що на ВС строки розгляду розблокувальних документів (за п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) продовжуються, податківці також говорять і після набрання чинності Законом № 2719 (БЗ 101.18). Тому через призупинення строків на воєнному стані такі документи податківці можуть розглянути й пізніше, але по можливості оперативно, дотримуючись максимально стислих строків. Тому майте на увазі, що результатів розгляду документів та рішення комісії, можливо, доведеться почекати.

У будь-якому разі з роз’яснень контролерів виходить, що Закон № 2719 ніяк не вплинув на розблокувальні строки (подання розблокувальних документів платниками податків та їх розгляд податківцями). Тому для цих строків усе так само діє продовження у зв’язку з ВС. Детальніше про блокування ПН див. «Податки & бухоблік», 2022, № 46 і № 88.