Теми статей
Обрати теми

Оплата нерезидентам за «інші послуги»: що дозволено?

Павленко Олексій, податковий експерт
Наші читачі вже неодноразово цікавились такими питаннями. За які послуги зараз дозволено сплачувати за кордон валюту? Які саме послуги у Переліку № 153* маються на увазі під «іншими інформаційними послугами»? Якщо банк дозволить перерахувати нерезиденту за ці «інші послуги», чи можуть бути згодом у резидента-платника якісь негативні наслідки таких інвалютних транзакцій? Шукаємо відповіді разом.

* Мається на увазі Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів , який до постанови КМУ від 24.02.2022 № 153 було внесено постановою КМУ від 07.07.2022 № 761 (див. далі по тексту).

Головним документом, який під час війни встановлює додаткові валютно-розрахункові обмеження для учасників ЗЕД, є постанова № 18**. Її п. 14 забороняє банкам під час воєнного стану здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей. Але там же визначено й винятки з цієї заборони — операції, коли такий переказ можливий. Крім того, для розрахунків за цими винятковими операціями постанова № 18 дозволяє також придбавати на міжбанку інвалюту (за відсутності у резидента власної інвалюти).

** Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

«Дозволені» роботи/послуги

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі